Beztrestní gestapáci, deníky nacistických pohlavárů, popravčí kůl, nahé Židovky. To je drsná pardubická expozice z dílny kontroverzního historika Kyncla

01.11.2021 13:07 | Reportáž

Artefakty nacistického teroru anebo deníky vůdce SS a šéfa gestapa Heinricha Himmlera a ministra propagandy Josepha Goebbelse. To lze vidět v nedávno otevřeném Památníku Zámeček v Pardubicích, který vznikl na místě bývalého popraviště gestapa. Autorem celé expozice je v Lidicích nechvalně známý historik Vojtěch Kyncl.

Beztrestní gestapáci, deníky nacistických pohlavárů, popravčí kůl, nahé Židovky. To je drsná pardubická expozice z dílny kontroverzního historika Kyncla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Otevření Památníku Zámeček - Pietního místa věnovaného obětem heydrichiády

Anketa

Souhlasíte s tím, že hospodský musí od 1. listopadu kontrolovat bezinfekčnost?

hlasovalo: 42752 lidí

Beztrestné gestapo, brutalita, temno, beznaděj. Takové pocity měly ParlamentníListy.cz při návštěvě aktuálně otevřené expozice v Památníku Zámeček v Pardubicích. Jde o betonový bunkr na místě bývalého popraviště.

Drsná expozice

Nejdříve protektorátní oznámení a vyhlášené odměny za hledané muže, pak zvětšená fotografie šéfů pardubického gestapa, kteří většinou zůstali bez trestu. „Ostatně potrestán byl jen jeden z pardubických katů," řekne k tomu ještě průvodkyně. Následně ve vitríně gestapácké obušky, okovy, ale i jeden ze tří popravčích kůlů, který byl po válce zachován. Dále fotografie nahých Židovek a ženy donucené prozkoumat řeku, jestli v ní nejsou miny. K tomu i krátký film o nacistickém teroru a audionahrávka deníku Jaroslava Charypara, který odvážel z popraviště mrtvé. Kdo by z toho necítil hrůzu a beznaděj?

„V Památníku Zámeček jsou také například poprvé zveřejněny nejen některé úřední dokumenty, ale také deníkové zápisy a rozhovory Adolfa Hitlera, Heinricha Himmlera, Josepha Goebbelse nebo Martina Bormanna,“ dodal ideový otec výstavy Vojtěch Kyncl. Ten provázel po expozici některé pamětníky, ale hlavně nespočet potentátů, při jejím slavnostního otevření v pondělí 25. října. ParlamentníListy.cz se následně zúčastnily první prohlídky pro veřejnost.

„Takovou hrůzu jsem už dlouho neviděla," pošeptala jedna z návštěvnic partnerovi a v přítmí pospíchala do další místnosti. „Expozice budí dojem nepříjemna, protože události kolem roku 1942 byly zlé. Jde nicméně o moderní styl, jak připomenout návštěvníkovi nedávnou historii. Ano, i atmosféra budovy je trochu tísnivá," sdělil nám následně ředitel památníku Viktor Janák.

Kontroverzní historik

Autor ideového libreta expozice. Tak je v souvislosti s pardubickým památníkem zmiňován Vojtěch Kyncl, jenž v současné době působí v Historickém ústavu Akademie věd České republiky jako vědecký pracovník v oddělení 20. století a vyučuje na několika fakultách Univerzity Karlovy.

Osmatřicetiletý historik je nicméně nechvalně známým expertem v „Kauze Lidice". V knize Lidice Zrození symbolu totiž v roce 2015 publikoval poválečné hlášení četníka, že židovskou dívku Štěpánku Mikešovou udala jedna z přeživších lidických žen Alžběta Doležalová. V roce 2019 z toho byla velká kauza. Po reportáži ČT V předvečer tragédie se proti zmíněným zjištěním ohradily lidická pobočka Českého svazu bojovníků za svobodu, prezentovaná Janou Bobošíkovou, a starostka Lidic Veronika Kellerová. Vedlo to k rezignaci tehdejší ředitelky Památníku Lidice a polemice archiváře Vojtěcha Šustky Nepravdivé obvinění z udavačství lidické ženy Alžběty Doležalové.

Dcera obviňované ženy a nejstarší z takzvaných lidických dětí Marie Šupíková již zemřela, ale na konci roku 2020 ParlamentnímListům.cz řekla: „Bylo mi smutno. Vzpomínala jsem, jak maminka ležela na smrtelné posteli a doposud nechápu, že se mohl najít někdo, kdo takovou špínu na ženu, která se nemůže bránit, může naházet. Urazilo mě to a bolelo, ale co mohu dělat. Nic!"

Památník Lidice požádal o odborné posudky ke Kynclovým závěrům. Ze čtrnácti dodaných se s nimi ztotožnil pouze jediný, takže v tuto chvíli podle Památníku Lidice nelze Alžbětu Doležalovou kategoricky vinit z podílu na udání její židovské podnájemnice Štěpánky Mikešové.

Bunkr na popravišti

„Je to složitá otázka. Podle mě se z toho udělala politika. Kniha vyšla roku 2015, v pořadu Reportéři ČT to zveřejnili v roce 2019 a pak nastal problém. Dříve o tom vědělo jen pár historiků a paní Šupíková navíc nebyla v televizi jmenována," doplnil ke kauze ředitel památníku a historik Viktor Janák.

Zámeček. Tahle autobusová zastávka se nachází v průmyslové čtvrti u Zámečku v Pardubicích známého také jako „Larischova vila", který je pořád v rekonstrukci. Zmiňovaný nový památník v podobě bunkru je však o půl kilometru dál. Stojí na místě bývalé cvičné střelnice záložního policejního pluku Böhmen, kterou nacisté v létě roku 1942 proměnili na popraviště gestapa. Od 3. června do 9. července 1942 zde bylo popraveno 194 českých vlastenců, jejichž těla byla zpopelněna a popel vysypán do Labe. Mimo výstavby nové expozice se také zrevitalizoval prostor kolem blízkého pomníku.

Do revitalizace celého areálu včetně expozice město investovalo 43,8 milionu korun, s pokrytím nákladů mu přitom pomáhají dotace Evropské unie a příspěvek státního rozpočtu ve výši přes 21 milionů korun. O provoz Památníku Zámeček se stará příspěvková organizace, která má nyní šest zaměstnanců. Ředitel Janák moc nechtěl odhadovat budoucí roční návštěvnost, ale doufá, že bude v řádech mnoha desítek tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…