Školy na Lounsku budou muset 8. listopadu začít s dalším povinným testováním dětí

1. listopad 2021 14:08

Návrat do škol po podzimních prázdninách provázelo v některých okresech republiky testování na covid-19. Příští pondělí se přidají další regiony, které mají víc než 300 případů za týden na 100 tisíc obyvatel. V Ústeckém kraji se to týká Lounska.

„Proti testování nic nemám, nevadí mi to nijak,“ konstatuje Filip Sirůček ze 7.A lounské základní školy kapitána Otakara Jaroše. Spolu s ostatními žáky se vrací po devítidenním volnu do školy – zatím bez testů.

Povinné testování čeká zdejší školáky příští pondělí. Vláda totiž Lounsko zahrnula mezi okresy, kterých se to dotkne.

Zástupce ředitele školy Václav Suchý v tom problém nevidí: „My jsme prošli tou vlnou prvních tří testování na začátku školního roku, pak se to přerušilo, ale děti už byly testované i na jaře, takže v tom žádný problém nebyl.“

Lounsko má z celého Ústeckého kraje nejvíce nakažených koronavirem na 100 tisíc obyvatel

Na Lounsku je podle údajů ministerstva zdravotnictví aktuálně nejvíc nemocných covidem-19 v Ústeckém kraji: 330 osob v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Ředitel školy Vlastimil Lisse je s plošným testováním srozuměn. „Spadáme do toho, takže se budeme testovat. Na testy musíme čekat – to, co nám tady zbylo, je tak pro půlku školy. O testy by se mělo postarat ministerstvo školství,“ dodává Lisse.

Novým opatřením jsou od listopadu povinné respirátory při výuce pro učitele, kteří nejsou očkovaní. I na této škole jsou někteří učitelé z různých důvodů bez očkování, ředitel ale konkrétnější být nechtěl.

I zástupce ředitele Václav Suchý odpovídá zdrženlivě: „Je to nařízení ministerstva, takže se to snažíme dodržovat. Máme tu nějaké neočkované učitele, ale počty nevím, nemám to zjištěno.“

Některým učitelům nařízení nevyhovuje, míní, že do škol zavádí nesoulad. Těm, kteří respirátor nasazují, také ztěžuje výklad při vyučování.

Spustit audio

Související