Hlavní obsah

Klíč od korunovačních klenotů je v tajné schránce, napsal Hrad. A kde byl doteď, podivuje se Forejt

Pražský hrad v pondělí oznámil, že v souvislosti s hospitalizací prezidenta Miloše Zemana uschoval v zapečetěné schránce klíč od Korunní komory, kde jsou uschovány korunovační klenoty, i podpisové razítko prezidenta. Podle někdejšího šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta má ale klíč být uschován v trezoru permanentně. Prohlášení je podle něj zarážející, protože vyvolává otázky, co se s klíčem dělo doposud.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman v roce 2016 na mši k 700. výročí narození Karla IV., při které byla v chrámu sv. Víta vystavena Svatováclavská koruna.

Článek

„V souvislosti s hospitalizací prezidenta republiky je klíč č. 1 od Korunní komory na Pražském hradě, v níž jsou uloženy české korunovační klenoty, uschován v zapečetěné schránce v tajném archivu Kanceláře prezidenta republiky. Klíč od českých korunovačních klenotů pak může být vydán pouze prezidentu republiky podle jeho pokynu. O jakékoliv manipulaci s klíčem je vyhotoven písemný protokol,“ napsal v pondělní tiskové zprávě Vít Novák z Kanceláře prezidenta republiky (KPR). Z formulace není jasné, kde byl klíč uschován doposud.

„Stejným způsobem a za stejných podmínek bylo uloženo i podpisové razítko prezidenta republiky,“ dodal Novák.

Hrad řekl, co dělal prezident poslední týden

Domácí

„To prohlášení je zarážející, protože zavdává důvod k dotazu, co s tím klíčem bylo doposud,“ řekl Novinkám Forejt, podle kterého má být klíč od Korunní komory uzavřen v trezoru permanentně. „Za 16 let, co jsem působil na Hradě, ten klíč opustil trezor vždy hodinu před tím, než se komora odemkla, a vrátil se půl hodiny po tom, co se zamkla,“ doplnil.

„Takovéto explicitní prohlášení těžko může uklidnit rozbouřené vody, jen vyvolává další dohady,“ domnívá se Forejt.

Záhadné razítko

O podpisovém razítku se Hrad zmínil poprvé. Jeho existenci potvrdil před časem premiér Andrej Babiš, když komentoval, že kontrasignoval tři desítky návrhů na státní vyznamenání. Na dotaz, zda dekrety mají prezidentův vlastnoruční podpis, Babiš odpověděl: „Je tam razítko pana prezidenta.“

Konzilium se o Zemanovi poradí v pátek

Domácí

Podpisové razítko používal v době pokročilé nemoci prezident Tomáš Garrigue Masaryk. O Zemanově razítku ale žádné bližší informace nejsou. Nejasnost do věci vložil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který 6. října tweetoval, že prezident dekrety podepsal, nikoliv opatřil razítkem. „Pan prezident pracuje v Lánech, včera se věnoval přípravám oslav 28. října, podepsal dekrety vyznamenaných,“ sdělil doslova mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám