Zpravodajství Ostrava

DějePIC! s dílem Sportovci království českého zvítězil v mezinárodní konkurenci na festivalu Sportfilm Liberec

Velikost textu:

Proč se nesnáší Sparta se Slavií, jak se k nám dostaly lyže a jak Češi trénovali na mistrovství Evropy v ledním hokeji v roce 1911? Příběhy sportovců království českého v zábavném pořadu o české historii DějePIC! zaujaly porotu mezinárodního festivalu Sportfilm Liberec. Cenu v kategorii Metodické a populárně vzdělávací snímky převzal autor a režisér pořadu Roman Motyčka.

DějePIC!
DějePIC!

Díl DějePICu! posílá porota festivalu Sportfilm do světa – ve finále v Itálii bude bojovat o „sportovního Oscara“. Co se zahraniční diváci dozvědí o tělocviku v českých zemích na přelomu 19. a 20. století?

"Třeba to, že lyžovat se u nás začalo v roce 1887 – a vlastně omylem. Když si tehdy sportovec Josef Rössler-Ořovský objednával brusle z Norska a připsal pod jméno „Bruslařský klub Praha“, Norové si to vyložili jako Bruslar ski (lyžařský) klub a poslali do Čech i lyže. Na těch se učil Ořovský jezdit se svým bratrem na Václavském náměstí," říká režisér Roman Motyčka.

Roman Motyčka
Roman Motyčka

Ořovský dělal také rozhodčího u prvního fotbalového zápasu v českém království – mezi Spartou a Slavií v roce 1896. I tuto scénku DějePIC! malým divákům zprostředkovává. Jak vznikla ta dnes už „tradiční“ nevraživost mezi oběma kluby?

"Sparta tehdy vyhrála nad Slavií 1:0, ale v roce 1896 platilo pravidlo, že s gólem musí souhlasit oba kapitáni. Ten slavistický s výsledkem nesouhlasil, Ořovský musel vyhlásit remízu a od té doby panuje mezi oběma kluby ta známá nevraživost. Scénka je docela vtipná, skoro to vypadá, že jsme si to vymysleli, ale je to pravda."

Jak víte, že je to pravda?

"Abych napsal scénář, který má váhu a opírá se o pravdivé dějinné dění, musím jako režisér věnovat dost času poctivému samostudiu. Bohaté podklady včetně nejšťavnatějších detailů a historek mi připravuje také dramaturg a spoluautor Martin Červenka. A někdy využijeme i znalostí odborného poradce, děkana Filozofické fakulty Ostravské univerzity a historika Roberta Antonína, se kterým mnohdy vedu vášnivé debaty o struktuře jednotlivých dílů."

A právě vášnivé debaty s historiky ohledně popularizace dějin stály u zrodu pořadu protknutého scénkami, reportážemi a písničkami, který má děti seznámit s českými dějinami zábavnou formou? Nebo jste měl k historii blízko už jako student?

"Já jsem měl jednou na střední škole z dějepisu dokonce čtyřku, ale to proto, že dějiny se vyučovaly tak, jak by se vyučovat neměly. Na testu byl vždy letopočet a historická událost. Nikdo nevěděl, co se tehdy stalo a proč, neznali jsme souvislosti a to jsem odmítal. Když jsem se později učil se svým tehdy dvanáctiletým synem o bombardování Karlštejna husity, zaobalil jsem mu celou historickou událost do příběhu a zjistil jsem, že takto si vše zapamatuje. A tehdy mě napadlo, že by mohl vzniknout pořad, který dětem pomůže k výuce."

Fotbal, to je hra
Fotbal, to je hra
Více fotek
  • Fotbal, to je hra zdroj: ČT Ostrava //imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/79/7870/786915.png
  • Grafika Markéty Blažové zdroj: ČT Ostrava //imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/79/7870/786916.png
  • Lyžování na Václaváku zdroj: ČT Ostrava //imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/79/7870/786917.png
  • Cvičení dle pokynů zdroj: ČT Ostrava //imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/79/7870/786918.png

Pomohl taky hlavně v době koronavirové epidemie, kdy díly DějePICu! školáci sledovali i na největším portálu vzdělávacích videí v Česku – ČT edu…

"Neříkám, že to má nahrazovat výuku dějepisu, a byl jsem až překvapen, kolik učitelů dějepisu videa používá a doporučuje dětem, aby si je pustily. Jestli jim zůstanou alespoň dvě informace z jednoho dílu, tak jsem spokojen. A hlavně – když díl skončí, mám u diváků ověřené, že je jim dobře."

Autor a režisér DějePICu! Roman Motyčka je také čerstvým studentem oboru Filozofie Filozofické fakulty Ostravské univerzity, kde se aktuálně věnuje studiu českého středověku. V pořadu ostravského studia diváky zavede například k archeologickým nálezům u Karlštejna, odpoví na otázky, odkdy používáme vidličku nebo zda mohl Šemík skočit z Vyšehradu. Díl oceněný porotou festivalu Sportfilm Liberec Sportovci království českého měl premiéru 5. 12. 2018 na ČT:D. Jednotlivé díly najdou diváci na webu České televize – ivysilani.cz.

dramaturgie: Martin Červenka // průvodce pořadem: Tomáš Jeřábek // kamera: Jirka Berka, Jakub Fabian // scénář, režie: Roman Motyčka // zvuk: Jakub Krajíček, Marcel Weis // manažerka realizace: Markéta Grossmannová // vedoucí centra dramaturgie: Marcel Nevín

 




      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.