Na největším jihomoravském hřbitově chystají úpravy za čtvrt miliardy

  6:18
Na největším jihomoravském pohřebišti v Brně jsou v plánu velké úpravy. Chystá se nový vstup, zastřešení, obchody a také opravy cest i osvětlení. Dohromady se investice odhaduje na čtvrt miliardy.

Novou vstupní budovu architekti částečně zapustili pod zem, aby vynikla Fuchsova obřadní síň. | foto: Vizualizace studia Refuel

Tisíce lidí míří v těchto dnech na brněnský Ústřední hřbitov, aby uctili památku všech, kteří už nežijí. Jenže ať už vystoupí na tramvajové zastávce, nebo přijedou autem na parkoviště, musí prokličkovat nevzhledným prostranstvím před hlavní vstupní branou ve Vídeňské ulici. 

Na jedné straně míjejí řadu oprýskaných kovových stánků, na té druhé se nad nimi tyčí přerostlé, ledabyle ostříhané túje a stálezelené keře. A když jdou od parkoviště, musí překonat nepřívětivý tmavý podchod.

Aby příchod na pietní místo a zároveň největší udržovanou zelenou plochu ve městě nebyl hrůzostrašným zážitkem, ale mohl se rovnat pohledu na architektonicky cenné krematorium od velikána Ernsta Wiesnera, rozhodlo se Brno pro změnu. 

Kancelář architekta města (KAM) vypsala soutěž na novou podobu místa. Architektonické ateliéry měly za úkol zútulnit a zkultivovat vstupní prostor a dodat majestátnost oblasti mezi obřadní síní a tramvajovou zastávkou. 

Porotu, v níž zasedal i městský architekt Michal Sedláček, nejvíce zaujal návrh pražského studia Refuel. „Ocenili jsme především kultivovanost a citlivost ve vztahu ke stávající kompozici Ústředního hřbitova. Vstupní objekt vhodně odděluje prostor před hřbitovem od jeho provozu. Do ulice Vídeňská pak vytváří příjemný klidový prostor odcloněný alejí od rušné ulice,“ vyzdvihl Sedláček.

Ateliér Refuel ve svém řešení navrhuje nový vstupní objekt částečně zapustit pod zem a tím otevřít pohled na kompozici historického vstupu a obřadní síně. Před ní zároveň vytvoří klidné náměstíčko s lavičkami a kašnou.

„Respektujeme historickou kompozici hřbitova. Cílem návrhu je architektonicky cenné principy a budovy citlivě doplnit a dovolit jim vyniknout v plné kráse,“ hlásí architekti z Refuelu.

Zázemí zaměstnanců schovají

Cihlami, betonem a patinovanou ocelí, které v návrhu architekti z Refuelu použili, odkazují k ikonické obřadní síni. Právě stavba navržená Bohuslavem Fuchsem a Josefem Poláškem dominuje celému vstupu na hřbitov.

KAM dala architektům v soutěži za úkol vypořádat se s podobou nejen hlavního vstupu, ale i přilehlých veřejných prostranství, obchodů a služeb i administrativní budovy. „Nové objekty zázemí zaměstnanců a technického provozu hřbitova jsou navrženy po stranách, skryté za historickými budovami,“ popisují v dokumentaci návrhu architekti ze studia Refuel.

Navrženy jsou i dvě odstavné a parkovací plochy pro zaměstnance a veřejnost, nové objekty pro vozový park nebo sklady. Cílem je oddělit provoz hřbitova od návštěv, včetně smutečních obřadů, zlepšit prostředí pro zaměstnance a přesunout ředitelství ze stávajícího sídla na Renneské třídě.

Po dohodě s Brnem získá studio zakázku na zpracování projektové dokumentace. „Celý projekt budeme realizovat po částech. Odhadovaná cena je asi 70 milionů korun, ale to je opravdu jen odhad. Osobně si myslím, že dosáhne až sta milionů,“ řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Vstupní část ale není jedinou položkou na seznamu potřebných oprav. Hřbitovu, který má asi 80 tisíc hrobových míst, už brněnští zastupitelé slíbili opravit i chodníky nebo zmodernizovat osvětlení.

S opravami se začne už příští rok. Budou zahrnovat i práce na inženýrských sítích, tedy vodovodu, plynovodu a elektrickém vedení, a také na osvětlení a rozhlasu. Práce, u nichž se mimo jiné bude dbát na ekologické nakládání s dešťovou vodou, vyjdou podle prvotních odhadů na více než 120 milionů.

Prokouknou i menší hřbitovy v Brně

Brno se stará rovněž o menší hřbitovy. Už v úterý se slavnostně otevře hřbitov v Soběšicích. „Jeho kapacita byla dlouhodobě nedostačující. Rozšířil se o více než šest tisíc metrů čtverečních do blízkého lesa, a tak tu vzniklo ojedinělé místo pro poslední odpočinek – lesní hřbitov,“ shrnul mluvčí města Filip Poňuchálek.

Židenické pohřebiště se zase dočká nového kolumbária. V plánu je vybudovat až 35 metrů dlouhou stavbu s přibližně 180 okénky. Na blízké travnaté ploše vznikne rozptylová loučka. A také tamní hřbitov se dočká nových chodníků. Práce vyjdou na 5,5 milionu korun, začít by se mělo už v lednu. Úpravy předcházejí rekonstrukci unikátní smuteční síně architekta Ivana Rullera z roku 1985.

Letos v létě navíc Brno dokončilo práce na hřbitovních cestách ve Slatině. Vybourání, likvidace a znovuvybudování vyšly na 2,4 milionu korun.

Strážníci hlídají se psy i nočními dalekohledy

Dvě stovky strážníků dohlížejí na bezpečnost na brněnských hřbitovech v době, kdy si lidé připomínají Památku zesnulých. „Kromě Ústředního hřbitova budou pravidelně kontrolovat pietní místa v Židenicích, Líšni, Slatině a Tuřanech či v Komíně. Posílené kontroly se týkají také městských částí Královo Pole, Řečkovice, Jehnice, Soběšice, ale i Žebětín,“ vyjmenovala mluvčí strážníků Markéta Skřivánková. 

Strážníci si tentokrát pomůžou moderní technikou. Využijí stálý kamerový systém, ale i mobilní kamery. Ty je možné podle potřeby instalovat na riziková místa. Poskytují tak nepřetržitý dohled. Za tmy hlídky využívají i dalekohledy s nočním viděním. 

Cílem zvýšeného dohledu a pravidelných kontrol je zajistit návštěvníkům hřbitovů bezpečí a zabránit vandalům v ničení pietních míst. „Věřím, že pomůže předejít případným krádežím věnců, kytic, ničení hrobů či vykrádání aut,“ uvedl ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal. 

Na Památku zesnulých se pravidelně zvyšuje i provoz na silnicích. Strážníci budou řidiče navádět na volná parkovací místa. Důrazně jim však doporučují k cestě na hřbitov využít hromadnou dopravu, aby se vyhnuli kolonám. 

Brněnské hřbitovy jsou až do středy 3. listopadu otevřené od 7 do 19 hodin. Na Ústředním hřbitově jezdí zdarma až do 2. listopadu také okružní autobus.