Petr Spálený začínal za bicími

2. listopad 2021

Už od roku 1969 trvá pěvecká kariéra českého zpěváka Petra Spáleného. I přes operaci páteře a kyčelního kloubu se na pódia vrací, diváci se stále těší na své oblíbené písně.

Do roku 1967 se ale o pěvecké kariéře Petra Spáleného ještě nemohlo uvažovat, do té doby seděl za bicími. Vyučil se knihařem a jako bubeník začínal v různých amatérských dixielandových i rokenrolových skupinách. Vojenskou službu zahájil u vojenské hudby v Klatovech jako hráč na bicí nástroje a kytaru. Po roce byl ale za kázeňský přestupek převelen k tzv. „silničnímu" vojsku, které bylo tehdejším pokračovatelem pomocných technických praporů, známých pod zkratkou PTP.

Petr Spálený tak začal zpívat až po návratu z vojenské služby. Stal se zpěvákem skupiny Hipp´s - Hroši, která vystupovala hlavně v pražských beatových klubech. Jejím leadrem byl Petrův bratr Jan Spálený. Při angažmá v divadle Apollo si Hroši změnili název na Apollobet a s touto skupinou Petr Spálený účinkoval a nahrával nepřetržitě až do roku 1987, od roku 2001 opět.

Petr Spálený odstartoval svou pěveckou kariéru v roce 1969. Jeho hlas by se dal odborně charakterizovat jako tzv. dvojí hlas - má výrazný barevný rozdíl mezi výškami a hloubkami, které jdou až do pedálového basu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.