Hradec vynuloval mistra! Sparta znovu padla, Pardubice předvedly obrat

Foto: Ladislav Adámek, hcdynamo.cz

2. listopadu 2021, 19:16

Ondřej Mach

Dlouhá bodová série Třince je u konce, úřadující šampion doma nestačil na Hradec Králové a jeho náskok na čele tabulky se ztenčil na čtyři body. A co další výsledky 21. kola Tipsport extraligy?

Dva body Krejčího = tři body pro Moru

Olomoucký trenér Moták po třech prohrách vyslal do kabiny jasný vzkaz: takhle to dál nejde! A Jeho svěřenci si vzali tato slova k srdci. 

Proti rozjetým Vítkovicím to byla každopádně těžká šichta. Nakonec rozhodl bezchybný výkon gólmana Jana Lukáše a faktor Davida Krejčího

Hvězdný útočník první gól vstřelil sám a druhý připravil. Ridera končí na straně poražených po sérii čtyř výher. 

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Čekali jsme těžkého a houževnatého soupeře, který výborně brání. To se ukázalo jako pravdivé. Ten zápas byl vyrovnaný, bojovný. Myslím si, že na obou stranách byl dostatek osobních soubojů i dobré bruslení. My jsme vstřelili v první třetině gól z přesilové hry, a od toho jsme se odrazili. Myslím si, že jsme dnes velice dobře bránili. To, co nám v minulých duelech nešlo, ta obranná hra jako celek, tak dnes jsme hráli velice dobře do obrany a soupeře jsme nepouštěli do přečíslení.“

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Já to moc kladně hodnotit nemůžu, když jsme nedokázali vstřelit ani jednu branku, od které bychom se třeba nějak odpíchli. Začátek zápasu dobrý, měli jsme šanci hrát přesilovou hru. Celkově jsme ale dnes nesehráli přesilovky vůbec dobře. Hra byla možná trochu rozkouskovaná na spoustu vyloučení, takže nebylo to v takovém tempu, jaké bych pro mužstvo potřeboval. Nicméně si myslím, že jsme si žádnou vyloženou šanci nevytvořili. Možná krom jedné. Olomouc spoustu střel zblokovala. Musím pogratulovat Olomouci k výhře.“

HC OLOMOUC – HC VÍTKOVICE RIDERA 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 14. David Krejčí (Rašner, J. Káňa), 39. J. Káňa (David Krejčí).
Rozhodčí: Šindel, Hodek – Svoboda, Lhotský.
Vyloučení: 6:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 27:20.
Diváci: 4 043.
Nejlepší hráči: David Krejčí – Aleš Stezka.
HC Olomouc: Lukáš – Groch, Ondrušek, Škůrek, Rašner, Dujsík, Řezníček – J. Káňa, David Krejčí, V. Tomeček – Burian, J. Knotek, Kucsera – Strapáč, P. Kolouch, Olesz – Kusko, Nahodil, Klimek – Kunc. Trenéři: Moták a Tomajko.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – R. Polák, A. Solovjov, Galvinš, Plášil, Jakub Stehlík, P. Koch, L. Kovář – M. Kalus, Dej, R. Bondra – Svačina, J. Hruška, Illéš – Lednický, Marosz, Fridrich – Bernovský, L. Krenželok, J. Krejsa. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.

Dynamo po odmlce bere tři body

Šest zápasů – tak dlouho čekali hokejisté Pardubic na plný bodový zisk. A dočkali se v úterý proti chemikům.

Litvínov přitom dvakrát vedl, jenže v prostřední části přišel další výpadek. Domácí skórovali třikrát během 127 vteřin a rozdíl dvou branek udrželi. 

Ambiciózní Dynamo se v tabulce drží vysoko, aktuálně se nachází na třetí pozici. Verva je na tom o poznání hůř, pořád ale má o sedm bodů víc než předposlední Kladno.

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „My jsme se na začátku zase nevyvarovali zbytečnému faulu. Pustili jsme soupeře do vedení, ale jinak si myslím, že dnes jsme měli zápas pod kontrolou. Měli jsme dobrý pohyb, drželi jsme se na kotouči, vyhrávali osobní souboje, tlačili se do branky. Hráči clonili brankáři, vytvořili jsme si spoustu šancí a mohli jsme jich možná proměnit více. Dozadu jsme měli okénka z důvodu aktivní hry, ale myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli.“

Vladimír Országh (HC VERVA Litvínov): „Dvakrát v zápase jsme šli do vedení, ale domácí dobře bruslili, byli aktivní, vyhrávali více soubojů. Přesto jsme ve druhé třetině odskočili do vedení 2:1, dá se říci, že během dalších tří střídání jsme prohrávali. Tam byl zvrat v zápase. Střídání po vstřelené brance jsou důležité, my jsme to nezvládli a soupeř měl brejkovou situaci, kterou využil. Během zápasu nás držel Zajíček, dával nám šanci na dobrý výsledek. Domácí byli nebezpeční po celý zápas, vyhrávali souboje, měli hodně dorážek. Nějaké šance jsme si vypracovali, ale bylo toho málo. Snaha tam byla, o tom není pochyb, ale soupeř nás v důležitých chvílích přetlačil.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC VERVA LITVÍNOV 4:2 (1:1, 3:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. A. Musil (J. Mikuš, Nakládal), 27. O. Rohlík (Anděl), 28. Poulíček (Nakládal, Blümel), 29. Cienciala (J. Kolář, Říčka) – 3. Balinskis (P. Zdráhal, Estephan), 26. M. Chalupa (P. Straka, O. Baláž).
Rozhodčí: Šír, Horák – Pešek, Malý.
Vyloučení: 1:1.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 42:25.
Diváci: 7 045.
Nejlepší hráči: Adam Musil – Uvis Janis Balinskis.
HC Dynamo Pardubice: Frodl – Nakládal, J. Mikuš, Košťálek, D. Robertson, Hrádek, J. Kolář, O. Vála – Paulovič, Poulíček, Blümel – Camara, A. Musil, R. Kousal – Cienciala, O. Roman, Říčka – Koffer, Anděl, O. Rohlík. Trenéři: Král, Havíř a P. Sýkora.
HC VERVA Litvínov: Zajíček – Hrbas, Irving, Balinskis, Stříteský, Demel, D. Zeman, O. Baláž – Jarůšek, Estephan, P. Zdráhal – P. Straka, V. Hübl, M. Chalupa – Kudrna, Latta, P. Svoboda – Zygmunt, Gerhát, L. Stehlík. Trenéři: Országh a V. Sýkora.

Gulašův úspěšný návrat do Plzně

Zpátky na místě činu. Milan Gulaš v Plzni zažil veleúspěšné sezony, poslední tři roky tam zastával roli kapitána. Teď se vrátil jako soupeř. 

Vousatý bard pověst produktivního borce potvrdil, proti bývalým spoluhráčům si vylepšil statistiky o gól a nahrávku. Jeho tým si navíc na cestu domů přibalil dva bodíky.

Motor v posledních deseti minutách smazal manko, ovládl samostatné nájezdy a na západě Čech v extraligovém klání uspěl poprvé od února 2013.

Václav Baďouček (trenér Plzně): „Šli jsme rychle do vedení, ale soupeř měl lepší pohyb, byl důraznější. Vedli jsme 3:1, ovšem byli jsme pod neustálým tlakem, scházela nám šťáva z předchozích utkání. Bohužel jsme další bod ztratili v přesilových hrách čtyři na tři, nájezdy jsou již loterie. Blomstrand nám v závěru utkání chyběl, zítra jde na vyšetření a uvidíme, co s ním bude.“

Jaroslav Modrý (trenér Motoru): „Měli jsme slušný vstup do utkání, avšak dostali jsme brzy gól, což nám sebralo vítr z plachet. Plzeň je kvalitní, vybudovala si náskok 3:1, možná se ale o něj trošku báli, přestali bruslit, my jsme se naopak dostali zpátky do utkání. Měli jsme dobrý pohyb, kluci si našli cestu, jak duel zvrátit. V prodloužení jsme udělali pár chyb, ale gólman nás podržel a v nájezdech nám přálo štěstí.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 3:4 po samostatných nájezdech (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Blomstrand (J. Kindl), 37. Schleiss (Čerešňák, Dzierkals), 45. Jiříček (Bulíř) – 30. Gulaš, 51. Abdul (M. Hanzl, Bindulis), 53. Štich (Slováček, Gulaš), rozh. náj. M. Hanzl.
Rozhodčí: Svoboda, Pražák – Brejcha, Rampír.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 22:34.
Diváci: 3 217.
Nejlepší hráči: Peter Čerešňák – Milan Gulaš.
HC Škoda Plzeň: Miroslav Svoboda – Kremláček, Čerešňák, Graňák, Jiříček, L. Kaňák, J. Kindl, Kvasnička – Kantner, Kodýtek, F. Suchý – Dzierkals, Mertl, P. Musil – Blomstrand, G. Thorell, Bulíř – M. Lang, F. Přikryl, Schleiss. Trenéři: Baďouček, Říha a Vlasák.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Bindulis, Percy, Piskáček, Vráblík, Slováček, Štich, Bučko – Abdul, D. Voženílek, Valský – Holec, L. Pech, Gulaš – Vondrka, J. Novotný, Chlubna – T. Šoustal, M. Hanzl, Karabáček. Trenéři: Modrý, Martinec a Fousek.

Boleslav prohloubila krizi Sparty

Ve městě automobilů padly všechny branky hned během první třetiny. Poměrně těžký start zažil brankář Oldřich Cichoň, který se v extralize od začátku představil vůbec poprvé. 

A po dvaceti minutách mířil do šatny se třemi inkasovanými góly. Hosté sice zvládli stáhnout dvoubrankový deficit, v 19. minutě však udeřil Jan Stránský

Těsný stav 3:2 pak vydržel až do konce. Bruslaři se i bez Davida Šťastného vrací do vítězných kolejí, Sparta nadále hledá cestu z krize.

Jeden z největších favoritů na titul prohrál sedmý zápas po sobě a propadá se tabulkou. Přijdou změny?

Pavel Patera (trenér Mladé Boleslavi): „Do zápasu jsme vstoupili dobře, dali jsme rychlé dva góly, což nám možná trochu uškodilo, protože jsme poté trochu nepochopitelně začali stát ve středním pásmu, což po klucích vůbec nechceme. Netrénujeme to a ani to neumíme. A byli jsme za to právem potrestáni. Gól na 3:2 byl šťastný a hodně nám pomohl, protože jsme byli dole. Ve druhé třetině jsme přežili, kluci tam vylehali a vyklekali přesilovku Sparty, která byla ohromně silná. To se nám povedlo. Závěr byl vyrovnaný. Byl to těžký zápas a jsme rádi za tři body.“

Josef Jandač (trenér Sparty): „Bojovali jsme, byla tam snaha, nasazení, urputnost. Bohužel to pořád nestačí. Nechci se vymlouvat na cokoli jiného. Bojovnost tam byla, ale měli jsme asi špatný vstup do utkání. Dostali jsme se sice zpátky do zápasu, ale pak jsme dostali gól, kdy byla odvolaná přesilovka pro nás. Pak už jsme na to nebyli schopni reagovat. Chybí nám síla. Valíme to na pár lidí. Ti kluci v té finální fázi nemají patřičný klid, sílu a rychlost toho zakončení. Ale nemůžu říct ani popel. To mužstvo bojovalo.“

BK MLADÁ BOLESLAV – HC SPARTA PRAHA 3:2 (3:2, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Bernad (Grim, Závora), 5. O. Najman (Ševc), 19. J. Stránský (P. Kousal, Pláněk) – 6. D. Kaše (F. Chlapík), 13. E. Thorell (M. Řepík, R. Horák).
Rozhodčí: Hradil, Sýkora – Lučan, Kis.
Vyloučení: 2:3.
Bez využití.
Střely na branku: 28:25.
Diváci: 2 661.
Nejlepší hráči: Jan Růžička – Jakub Konečný.
BK Mladá Boleslav: J. Růžička – Pavel Pýcha, Ševc, D. Moravec, Pláněk, Jánošík, Lintuniemi, Šidlík – Adam Raška I, Fořt, Bičevskis – Kotala, Claireaux, J. Dufek – P. Kousal, O. Najman, J. Stránský – Bernad, Závora, Grim. Trenéři: Rulík a Patera.
HC Sparta Praha: Cichoň – Mikliš, Moravčík, T. Pavelka, Jurčina, Tomáš Dvořák, Radek Jeřábek, A. Polášek – E. Thorell, R. Horák, M. Řepík – J. Konečný, D. Kaše, F. Chlapík – Prymula, Zikmund, Z. Doležal – Šmerha, Hašek, T. Jandus. Trenéři: Jandač, J. Hlinka a Hamara.

Oceláři doma potřetí padli

Nejlepší útok vs. nejlepší obrana. A taky souboj prvního týmu tabulky s druhým. Bitva pod Javorovým zkrátka slibovala napínavou podívanou. 

Útočná letka Ocelářů se však neprosadila ani jednou. Finský brankář Henri Kiviaho předvedl parádní výkon a zlikvidoval všech 35 střeleckých pokusů. 

Vítězství Východočechů zařídili obránci: vteřinu před druhou sirénou se trefil Filip Pavlík, zisk tří bodů pak stvrdil Bohumil Jank. 

Domácí tak po sedmnácti duelech vyšli bodově naprázdno. Mountfield se naopak lídrovi přiblížil na rozdíl pouhých čtyř bodů.

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): „První třetinu jsme se nemohli dostat do tempa a Hradec v ní měl více ze hry. Něco jsme si k tomu řekli, zlepšili jsme se v útočném pásmu a prvních deset minut ve druhé třetině jsme si vytvořili nějaké šance. Škoda, že jsme nějakou nevyužili a nedostali se do vedení. Místo toho jsme inkasovali smolný gól vteřinu před koncem. Mohli jsme vyrovnat, ale trefili jsme tyčku. Kluci i přes prohru odvedli dobrý výkon.“

Ladislav Čihák (asistent trenéra Hradce Králové): „Narazili jsme na soupeře, který je první, a hlavně ve druhé třetině dokazoval, proč vede. Měli jsme velice dobrý vstup do zápasu a v první třetině jsme měli o trošičku lepší pohyb, byli jsme nebezpečnější. Třinec je ale zkušené, trpělivé mužstvo a věděli jsme, že se od druhé třetiny zlepší, a to se potvrdilo. Byli hodně silní na puku, přidali na pohybu a měli jsme velký problém. Obrázek hry se najednou úplně změnil. Naštěstí nám padl gól v přesilovce a tím jsme si pomohli. Třetí třetina byla nahoru dolů, Třinec pořád tlačil a tlačil. Kluky chci pochválit. Vyhráli jsme v Třinci, kde se jen tak nevyhrává, porazili jsme aktuálně první tým tabulky. To je dobré pro naše sebevědomí, že vezeme tři body a cenný skalp.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – MOUNTFIELD HK 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 40. F. Pavlík (Blain, Lev), 52. Jank (Jergl).
Rozhodčí: Pešina, Mrkva – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 35:26.
Diváci: 3 181.
Nejlepší hráči: Marek Mazanec – Henri Kiviaho.
HC Oceláři Třinec: Marek Mazanec – D. Musil, Kundrátek, M. Doudera, M. Adámek, Jaroměřský, Zahradníček, J. Michálek – O. Šedivý, P. Vrána, Martin Růžička – Chmielewski, A. Nestrašil, O. Kovařčík – Hrehorčák, Miloš Roman, Kofroň – Martynek, R. Szturc, Dravecký. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.
Mountfield HK: Kiviaho – Nedomlel, Blain, F. Pavlík, Gaspar, Kalina, McCormack, Jank – Oksanen, Lev, Smoleňák – Jergl, Kevin Klíma, Perret – Kelly Klíma, Lalancette, R. Pilař – Orsava, Koukal, Šalda. Trenéři: T. Martinec, Čihák a P. Svoboda.

Trápení Beranů pokračuje

Zlínští hokejisté za sebou nechali tři venkovní porážky, před vlastními fanoušky ale chtěli navázat na výhru proti Kometě. Jenže...

Jejich situace se dál zhoršuje. Urputný boj vyzněl lépe pro Liberec, ve druhé třetině vsítil rozhodující gól Jakub Klepiš

V čase 46:20 se sice Moravané dotáhli zásluhou Petera Tršky, na body to ale nestačilo.

Tygři uspěli počtvrté v řadě a po krizovém období si opět o něco zlepšili sebevědomí. Ztráta Beranů na předposlední pozici zůstává na sedmi bodech.

Luboš Jenáček (trenér Zlína): „Je to pro nás kruté. Podle mě jsme hráli velmi dobře. V první třetině se nám nepovedlo dát gól a po jedné chybě na začátku té druhé jsme inkasovali. Poté jsme na dlouho vypadli z role a byli jsme chaotičtí. Tíhou našeho postavení v tabulce bohužel kluci poté ztratili víru. V poslední periodě jsme dali kontaktní gól a hráči si šli za vyrovnáním. Zaslouží si absolutorium za nasazení a bojovnost. Bohužel už jsme to nedotáhli.“

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Jsme spokojenější díky tomu, že jsme vyhráli. Bylo to těžké utkání s pevnou defenzivou na obou stranách. Věděli jsme, v jaké je Zlín situaci a že bude bojovat o každý metr ledu. To se také potvrdilo, nedal nám vůbec nic zadarmo. Vážíme si tří bodů.“

PSG BERANI ZLÍN – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 47. Trška (O. Flynn) – 21. Gríger (A. Najman, M. Ivan), 35. Klepiš (M. Ivan, Birner).
Rozhodčí: Hejduk, Obadal – Kajínek, Axman.
Vyloučení: 3:5.
Bez využití.
Střely na branku: 22:20.
Diváci: 2 903.
Nejlepší hráči: Peter Trška – Petr Kolmann.
PSG Berani Zlín: Huf – Mamčics, Gazda, Žižka, O. Němec, Trška, Ferenc, Suhrada – Kubiš, P. Sedláček, O. Flynn – Köhler, Honejsek, T. Mikúš – Okál, Hejcman, Vopelka – A. Zbořil, R. Veselý, Karafiát. Trenéři: Jenáček, M. Hamrlík a Rob.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – M. Rosandić, Kolmann, M. Ivan, Melancon, Derner, Štibingr – Birner, Klepiš, Ordoš – A. Najman, Filippi, Gríger – J. Vlach, P. Jelínek, M. Zachar – A. Dlouhý, J. Šír, Klapka – Faško-Rudáš. Trenéři: P. Augusta a Jiří Kudrna.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 20 13 2 3 2 65:38 46
2. Mountfield HK 19 12 3 0 4 58:33 42
3. HC Dynamo Pardubice 20 9 5 1 5 64:48 38
4. BK Mladá Boleslav 20 10 2 2 6 52:43 36
5. HC Škoda Plzeň 20

10

1 3 6 67:54 35
6. HC Motor České Budějovice 19 9 1 2 7 59:56 31
7. HC Olomouc 18 7 4 1 6 41:41 30
8. Bílí Tygři Liberec 20 8 0 5 7 41:51 29
9. HC Sparta Praha 19 6 3 4 6 65:63 28
10. HC Kometa Brno

19

5 4 2 8 56:59 25
11. HC VÍTKOVICE RIDERA 17 7 2 0 8 31:42 25
12. HC Energie Karlovy Vary 19 6 1 2 10 54:57 22
13. HC VERVA Litvínov 18 6 1 2 10 51:61 22
14. Rytíři Kladno 19 2 3 3 11 50:73 15
15. PSG Berani Zlín 20 1 1 3 15 35:69 8

Další program Tipsport extraligy

Čtvrtek 4. listopadu – předehrávka 22. kola:
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)

Pátek 5. listopadu – 22. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – Rytíři Kladno
17:30 HC Energie Karlovy Vary – PSG Berani Zlín
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – BK Mladá Boleslav
17:30 HC Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice
18:00 Mountfield HK – HC Olomouc (O2 TV Sport)
18:00 HC Kometa Brno – HC Škoda Plzeň

Neděle 7. listopadu – 23. kolo:
15:00 HC Oceláři Třinec – HC VÍTKOVICE RIDERA
15:30 PSG Berani Zlín – Rytíři Kladno
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Olomouc
16:00 BK Mladá Boleslav – HC Motor České Budějovice
16:20 HC Kometa Brno – HC Sparta Praha (ČT sport)
16:30 HC Škoda Plzeň – HC VERVA Litvínov
17:00 HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz