Zde může být vaše reklama.

Olomoucké centrum už se chystá na Vánoční trhy

Olomoucké centrum už se chystá na Vánoční trhy

foto: Olomouc.eu

03. 11. 2021 - 09:10

Návštěvníci centra Olomouce si mohli všimnout, že se na Horním náměstí začalo se stavbou stánků. Ty jsou určené na Vánoční trhy. Slavnostní zahájení proběhne až 21. listopadu, postavit 130 stánků ale chvíli trvá, proto jejich montáž začala už s předstihem.

V minulosti byly Vánoční trhy každoročně akcí, na kterou se sjížděli návštěvníci nejen z různých koutů republiky, ale i ze zahraničí. S pandemií koronaviru se to ale v loňském roce změnilo.

„Loňský rok však spoustu věcí změnil a to nejhlavnější, v co všichni doufáme, teď je, aby mohly oblíbené trhy v předvánočním čase proběhnout s co nejmenším omezením. Přípravy jsou v plném proudu, začíná se 21. listopadu,“ těší se na olomoucký advent náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Punče si budou moct dát návštěvníci ve stáncích už v pátek a v sobotu 19. a 20. listopadu, slavnostní zahájení proběhne v neděli 21. listopadu, v 18 hodin toho dne se rozzáří i vánoční strom.

„Vánoční strom přivezeme na Horní náměstí už 7. listopadu. Téměř 30 metrů vysokou jedli douglasku nám věnovala rodina z Hluboček. Už je moc vysoká a z bezpečnostních důvodů je potřeba ji pokácet,“ říká vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.

Strom se na náměstí o několik metrů zkrátí, ve výsledku bude měřit kolem 20 metrů.

„Kvůli bezpečnosti si netroufneme na náměstí stavět vyšší strom,“ vysvětluje Schubert.

Trhy cílí na tradice 

Vánoční trhy budou opět ctít tradice adventu a českých Vánoc a tomu bude samozřejmě odpovídat také sortiment nabízený v dřevěných stáncích.

„Vybrali jsme takové prodejce, jejichž zboží se hodí k předvánočnímu období, a stejný přístup máme i k produkci na pódiu, která bude také převážně vánoční. Chystáme opravdu bohatý kulturní program – hudební vystoupení, kino s pohádkami pro děti, kulinářské show i oblíbenou mikulášskou nadílku, bez které už si Vánoční trhy umí málokdo představit,“ nastiňuje adventní program na náměstí Petr Ilgner ze společnosti Kulturní Olomouc, která Vánoční trhy v Olomouci pořádá.

Návštěvníci se mohou těšit na tradiční program, jako je historický kolotoč nebo Ježíškova dílna. Pořadatelé ale chystají i novinku, jeden speciální stánek, na jehož střechu se bude dát vystoupat a bude tak sloužit jako malá rozhledna s výhledem na vánočně vyzdobené náměstí.

„Další pohled z výšky si samozřejmě mohou lidé užít z vyhlídkového kola u tržnice,“ dodává Petr Ilgner. Nový vzhled dostanou také toalety, budou dřevěné.

O kluzišti se stále jedná

V posledních letech k Vánočním trhům patřilo i kluziště na Dolním náměstí, kvůli četným stížnostem tam ale letos nebude. O tom, zda se přesune jinam, například na tržnici k ruskému kolu, se stále jedná.

Podrobný program Vánočních trhů nabízí speciální web www.vanocnitrhy.eu.

Další články