Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Dosud vězněná Hlůšková se z Pákistánu do Česka vrátí příští týden. Letenku koupí rodina

Česká pašeračka Tereza Hlůšková se chystá na soud v pákistánském Láhauru (8. 1. 2019). foto: AP

Ministerstvo zahraničí předpokládá návrat dosud vězněné Terezy Hlůškové z Pákistánu do České republiky na konci příštího pracovního týdne. V zemi si od roku 2018 odpykávala více než osmiletý trest za pašování drog. V pondělí 1. listopadu byla zproštěna obžaloby poté, co soud uznal její odvolání.
  13:23

S Hlůškovou je v kontaktu asistent honorárního konzula, a to pákistánský občan, který žije přímo v Láhauru, kde se nachází věznice. Přesný termín propuštění zatím není znám. Pracovníci zastupitelského úřadu v Islámábádu jsou připraveni české občance zajistit po propuštění ubytování, kde setrvá do doby, než odletí ze země. 

Ministerstvo aktuálně čeká na to, až pákistánské soudy dokončí procesní úkony. „Jde o otázku několika dnů: Na konci týdne by měl být doručen písemný rozsudek odvolacího soudu, následně česká občanka musí vyčkat navrácení svých osobních věcí včetně cestovního pasu,“ uvedla  mluvčí ministerstva Eva Davidová.

Ambasáda je ve spojení s rodinou, jež avizovala, že je připravena zakoupit letenku do ČR. „Kolegové ze zastupitelského úřadu jsou zároveň připraveni zajistit české občance po propuštění ubytování, kde setrvá do doby, než odletí ze země. Její návrat do ČR předpokládáme na konci příštího pracovního týdne,“ dodala Davidová.

Hlůškovou pákistánští celníci zadrželi v lednu 2018 na mezinárodním letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. V březnu 2019 byla mladá Češka odsouzena k trestu odnětí svobody v délce osmi let a osmi měsíců a k pokutě.

Češka tvrdila, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil. Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint již dříve uvedl, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (19,5 milionu Kč). V dubnu se proti verdiktu odvolala; rozsudek byl podle ní „v rozporu s fakty“ a nebyl podložen žádnými konkrétními důkazy. Soud jí nyní podle jejího právníka dal za pravdu.

Pákistán zprostil obžaloby Terezu Hlůškovou, pykala za kila heroinu v kufru

Podobný případ, avšak ne s tak šťastným koncem, řešilo Česko také s dvěma mladými muži v polovině 90. let. Pašeráci Novotný a Hanykovics byli zadrženi v rozmezí jednoho roku s několika kily heroinu na letišti v Thajském Bangkoku. 

Oba byli odsouzeni na 50 let odnětí svobody a než byli převezeni do Česka stihli si v neslavně známém thajském vězení  Bangkwang odpykat bezmála 10 let. Oba se vrátili do vlasti v roce 2004 s podlomeným zdravím. O tři roky později zemřel Radek Hanykovics na následky dlouhodobé nemoci. Emil Novotný byl omilostněn v roce 2008 v rámci amnestie prezidenta Klause.

Tereza H. byla u soudu opět s úsměvem (26. listopadu 2018):

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....