Jan Hrušínský obětí testu na covid. Krizová situace

03.11.2021 13:21 | Ze sítí

Divadla jsou již otevřená. Ale koronavirus působí potíže dále. Naposledy Janu Hrušínskému. Herec z jeho představení čekal na výsledky testu. Čekal, čekal, ale nedočkal se. A tak musel Hrušínský nasadit náhradníka, aby představení zachránil. Divákům to naštěstí vůbec nevadilo.

Jan Hrušínský obětí testu na covid. Krizová situace
Foto: Repro ČT
Popisek: Ředitel Divadla Na Jezerce, Jan Hrušínský

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí
Jak je známo, covid v minulém roce i v tom letošním těžce postihl divadla a kulturu obecně. Jedním z nich byl i principál Divadla Na Jezerce, Jan Hrušínský, který vládu velice kritizoval, že divadla musela být zavřená, ačkoliv byli provozovatelé ochotni činit veškerá opatření, aby představení byla bezpečná.

Nyní už jsou divadla otevřená, za což je Jan Hrušínský rád. Ve svém divadle uvedl například premiéru hry Mašínové. „Dvě odložené premiéry, zkoušení v úředně zavřeném divadle s rouškami na puse, zkoušení on-line přes naše notebooky, placky a počítače, inspirativní a obohacující setkání s historiky, spisovateli – a s paní Zdenou Mašínovou! Děkuju vám všem, kteří jste s námi Na Jezerce tuhle krásnou a pravdivou hru připravovali,“ poděkoval principál a podotkl, že jeho divadlo nepodporuje ani Hlavní město Praha, ani Ministerstvo kultury.

Jak se také pochlubil, představení se účastnila sestra bratří Mašínů Zdena a také bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Nicméně, covid dokáže divadlo a Jana Hrušínského potrápit i teď, jak dokládá příběh, který sdílel včera. „Kolem 11.00 volá Vašek Liška, že čeká na test na covid, protože nemá jistotu, že je fit. Večer Na Jezerce Práskni do bot. Je 17.30 – a výsledek testu stále není. Mezitím s textem v ruce sedí v kanceláři mladý kolega Martin Leták a tuší, že měl prásknout do bot už odpoledne. 18.00 – Liška se zachová zodpovědně a oznamuje, že večerní představení nedává. V 19.00 vystupuji před diváky a seznamuji je se vzniklou situací,“ popsal Hrušínský situaci.

Divákům situaci vysvětlil. „Říkám, že Martina poznají podle toho, jak mu hlasitě tluče srdce, jak se mu třesou ruce, ve kterých drží text, který jako jediný z nás bude říkat správně, protože my ho po 260 reprízách už máme lehce rozvolněný a říkáme ho hezky po dlaždičsku. Martin měl několik aplausů na otevřené scéně a zachránil představení nejen se ctí, ale rovnou naprosto skvěle,“ mohl si oddechnout principál a poděkoval zaskakujícímu herci i divákům.

O tom, jak se poměry na divadle změnily, hovořil už minulý rok herec Václav Neužil u Karla Šípa. „Časy se změnily úplně. Dřív, když vám bylo blbě, což se prostě stane, že jste nemocnej, třeba jednou za rok, je vám blbě, nemůžete do práce. Tak se vždycky volalo, ředitelka od nás z kanclu, můžeš hrát, poď, hraj, kolik máš? 38,5? To dáš! To dáš, přijď. Lež, lež, my ti pošlem auto, ale přijeď,“ popsal herec, jak to v divadle chodilo před covidem.

„Herec hraje, dokud nechcípne,“ pokračoval v komediálním výstupu Neužil. A dodal, že s třicetdevítkou na krku přijde do divadla bílá mrtvola. „Vypadáš výborně, cos přeháněl?“ dostane pak dotyčný pochvalu, i chraptivý hlas se mu pochválí, a jde hrát. A teď? „Máš 37,1, co tady děláš?! Okamžitě padej domů. Máš 37,1,“ srovnal poměry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…