Plzeň 3: Sledování spotřeby energií se rozšiřuje o tři budovy mateřských škol

03.11.2021 14:05

Dálkové sledování spotřeby energií ve spolupráci s Plzeňskou teplárenskou, a.s. jako první spustil městský obvod Plzeň 3 už v loňském roce. Letos budou do monitoringu zahrnuty další tři budovy mateřských škol, kde byly dokončeny nutné rekonstrukce.

Plzeň 3: Sledování spotřeby energií se rozšiřuje o tři budovy mateřských škol
Foto: umo3.plzen.eu
Popisek: Úřad městského obvodu Plzeň 3

Ve středu 27. října 2021 byla podepsána nová smlouva mezi městským obvodem Plzeň 3 a Plzeňskou teplárenskou, a. s., o rozšíření sledování spotřeby energií a také o nových cenových podmínkách. 

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19487 lidí
„Podařilo se nám vyjednat lepší ceny, takže i přesto, že jsou do systému zařazeny další tři objekty, dochází k mírnému snížení celkové placené částky,“ říká první místostarosta centrálního plzeňského obvodu Petr Baloun, který novou smlouvu podepisoval spolu s obchodně-technickým ředitelem Plzeňské teplárenské Jakubem Vojtou.

Dálkové sledování spotřeby energií a médií umožňuje aktivní dohled a vyhodnocování jejich spotřeby v daném objektu v reálném čase. Nově jsou do systému zařazeny 55. mateřská škola, Mandlova 6; 49. mateřská škola, Puškinova 5 a 61. mateřská škola, Nade Mží 3. „Ve všech těchto školkách probíhala výstavba nebo plánované opravy jako zateplení nebo výměna kotlů, a proto byly zařazené do systému až nyní. V současné chvíli tedy systém monitoruje celkem 9 objektů našich mateřských škol,“ vysvětluje Petr Baloun a dodává: „Na základě sledování a vyhodnocení dat je možné efektivně řídit spotřebu energií a tím dosahovat příslušné úspory. Nezanedbatelným aspektem je i možnost v podstatě okamžitě odhalit případné havárie a předejít tak často nemalým nákladům za bez užitku uniklá média a s tím souvisejícím škodám na majetku.“

Vzájemnou spolupráci se třetím městským obvodem si pochvaluje i obchodně technický ředitel Plzeňské teplárenské, Jakub Vojta: „Jsme moc rádi, že městský obvod Plzeň 3 je s naším moderním dálkovým monitoringem energií spokojený, což dokládá pokračující spolupráce v této oblasti. Na konkrétních případech mateřských škol je vidět, že námi poskytované dálkové monitorování spotřeby energií je cestou k významným finančním úsporám.“

Pan ředitel také stručně osvětlil, co si pod pojmem „on-line monitoring spotřeby energií“ představit: „V každé sledované budově jsou umístěna měřidla a čidla sledující vnitřní prostředí, která pomocí bezdrátové technologie přenášejí data do centrální aplikace. Do této aplikace má přístup dispečink Plzeňské teplárenské, který zajistí nepřetržitý dohled, a zároveň pověřené osoby objednatele.

Do monitoringu byly dosud zahrnuty budovy 24. MŠ Schwarzova 4, 27. MŠ Dvořákova 4, 32. MŠ Resslova 22, 63. MŠ Lábkova 30 a K. Steinera 27 a 70. MŠ Waltrova 26. 

Za projekt on-line monitoringu spotřeby energií ve školách získala Plzeňská teplárenská ocenění udělované Teplárenským sdružením České republiky. Plzeňská teplárenská byla mezi pěticí projektů roku 2019, které obdržely tuto cenu. Ocenění bylo předáno vloni v rámci akce Dny teplárenství a energetiky v Hradci Králové bohužel bez účasti médií a veřejnosti. 

Plzeňská Teplárenská, a.s. obdržela prestižní ocenění Křišťálový komín v kategorii Zlepšování služeb a péče o zákazníky. 

Popis projektu: Na projektu spolupracuje Plzeňská teplárenská s Městským obvodem Plzeň 3 ve vybraných objektech mateřských škol. Na základě online sledování lze zjistit průběh spotřeby energií a optimal­izo­vat provoz objektu i mimo pracovní dobu s cílem úspory energií. Měřidla energií v budovách jsou osazena snímači a přenášená data se ukládají do dispečinku. V případě zjištění nadlimitní spo­třeby energie se v součinnosti prověřuje skutečný stav. Nepřetržitý monitoring se týká nejen spotřeby tepelné energie, elektřiny, plynu a vody, ale může být případně rozšířen i na kvalitu vnitřního prostředí v budově (teplota, vlhkost nebo koncentrace CO2). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…