Karel Zeman. Geniální filmař, který předběhl Hollywood

Dnešním oslavencem je patrně nejznámější český filmař všech dob. Jeho dílu se dodnes klaní i největší světoví tvůrci. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Dokázal doslova na koleni vytvořit to, k čemu jiní potřebovali miliony dolarů. U Karla Zemana se propojila tvůrčí vynalézavost s neuvěřitelnou pílí. Jeho filmy jsou tak plné imaginace, že to člověka vede k tomu přemýšlet nad každým záběrem, jak to proboha udělal.

Začínal jako aranžér a dokonce se v mládí na přání svého nevlastního otce živil jako obchodní zástupce. Po večerech se ale věnoval své veliké vášni – loutkovému divadlu. Když mu Baťovy závody ve Zlíně umožnily obě aktivity skloubit, cesta pro tvůrčí výtrysk génia byla připravena. A Zeman ji využil beze zbytku.

Další Příběhy z kalendáře představí filmového padoucha s maskou.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Ondřej David
Spustit audio

Související