Hlavní obsah

Úředníci umožnili zakázaný dovoz do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětici státních úředníků z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potrestal v úterý tachovský okresní soud za to, že v roce 2016 a 2017 pomáhali podloudným obchodníkům obejít tehdy platné embargo na dovoz rostlin a ovoce ze zemí Evropské unie do Ruska, které tehdy tento dovoz zakázalo.

Zkorumpovaní úředníci umožnili obejít embargo na dovoz zboží do Ruska Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Uznal je vinnými ze zneužití pravomoci úřední osoby a dva z nich z přijetí úplatku. Kromě podmíněných trestů dostali statisícové pokuty a několikaleté zákazy práce ve státní službě. Rozsudek není pravomocný.

Podle předsedkyně senátu Michaely Řezníčkové vydávali obžalovaní úředníci na zboží prázdná exportní a reexportní rostlinolékařská osvědčení garantující jeho nezávadnost a kvalitu, která pak předávali dalším osobám napojeným na organizovanou skupinu zajišťující nelegální dovoz této komodity z EU do Ruska.

Nová taktika provozovatelů nelegálního hazardu. Přišroubovávají automaty k zemi

Krimi

Působili ve více státech

Do bianko certifikátu s úředním razítkem a podpisem inspektora byl pak dopsán konkrétní produkt, který měl papírově pocházet z afrických zemí. Český dokument sloužil jako potvrzení o tom, že u nás zboží prošlo kontrolou a bylo po lékařské stránce v pořádku. Žádné faktické kontroly však neprobíhaly, zboží v Česku nikdy nebylo.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zkorumpovaní úředníci umožnili obejít embargo na dovoz zboží do Ruska.

Kromě inspektorů soud ještě potrestal dalších šest lidí za padělání a pozměňování veřejné listiny. „Působili jako organizovaná skupina ve více státech,“ konstatovala Řezníčková. Podle ní zfalšované dokumenty mířily přes kurýry do Polska a Litvy, kde se na zboží v kamionech měnily etikety jeho původu a pak s přiřazeným českým certifikátem putovalo do Ruska.

Píchla pacientovi injekci, ten ochrnul. Má podmínku

Krimi

„Je nepochybné, že obžalovaní inspektoři měli ke svému jednání motiv. Za každý prázdný formulář opatřený kulatým úředním razítkem dostávali 700 korun. Během necelého roku jich vystavili tisíce,“ uvedla dále soudkyně.

Upozornila také na to, že jednání úředníků je vysoce společensky nebezpečné. „Poškodili tím Českou republiku v mezinárodním obchodu,“ zdůraznila Řezníčková.

Za klíčové důkazy soud považoval telefonní odposlechy, sledování podezřelých a výsledky domovních prohlídek. „Je z toho jasně patrné, jaká byla struktura celé skupiny a jak fungovala. Tyto důkazy dále prokazují, jak se obžalovaní mezi sebou vypořádávali finančně,“ dodala.

Bývalí šéfové FIFA Blatter a Platini byli ve Švýcarsku obžalováni z podvodu

Evropa

Detektivové z národní centrály proti organizovanému zločinu např. monitorovali mělnickou kancelář inspektora Vladimíra Roudnického, kam mu nainstalovali kromě prostorového odposlechu i skrytou kameru.

„Na několika záběrech je vidět, jak si od spoluobžalované přebírá obálky a následně si přepočítává uvnitř uložené peníze,“ upozornila soudkyně. Celkem si tak měl na úplatcích přijít na půl milionu korun.

Někteří obžalovaní se snažili soud přesvědčit, že jde o nedorozumění. Prý se podíleli na něčem, o čemž netušili, že bude považováno za trestnou činnost. „Jde o kriminalizaci obchodních vztahů s politickým podtextem,“ uvedla dokonce v rámci své obhajoby jedna z obžalovaných.

Nebyla to nutná obrana. Propíchl ho durch, rozhodl soudce o vraždě na Českolipsku

Krimi

Podle šéfa sekretariátu ředitele ÚKZÚZ Jaroslava Juřici jsou obžalovaní zaměstnanci stále postaveni mimo službu. „Pobírají jen část mzdy,“ doplnil Juřica. S personálním rozhodnutí vyčká vedení úřadu do pravomocného rozhodnutí soudu.

ÚKZÚZ je specializovaný orgán státní správy, který spadá pod ministerstvo zemědělství. Především dohlíží na výrobu rostlinných komodit v ČR, ale také kontroluje a dozoruje jejich dovoz a vývoz, čímž chrání naše území před zavlékáním a rozšiřováním škodlivých organismů.

Reklama

Výběr článků

Načítám