Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihomoravští starostové si myslí, že se energie dramaticky nezdraží

Většina oslovených starostů menších obcí na jižní Moravě nepočítá při sestavování rozpočtu na příští rok s dramatickým zdražením energií, nicméně na zvýšení cen se připravují a předpokládají, že budou muset sáhnout do rezerv. Zdražení se netýká pouze těch, kteří mají na příští rok fixovanou cenu, ti čekají zdražení napřesrok. V horší situaci jsou například v Olešnici na Blanensku, kterou zasáhlo zdražení citelněji.

Podle starosty Adamova na Blanensku Romana Piláta by cena elektřiny ve městě měla stoupnout zhruba o třetinu, v rozpočtu na ni ale raději vyhradili o polovinu víc peněz něž loni. „Na cenu tepla bude mít pravděpodobně vliv cena elektřiny. Drtivou většinu energie nakupujeme z kogenerace ze spalovaného plynu, takže když nám cenově nestoupne plyn, nárůst elektřiny se projeví pár procenty,“ uvedl Pilát. Podle něj se cena pro obyvatele, kteří využívají centrální zásobování teplem, zvýší nepatrně, o koruny až desetikoruny.

V jiných městech v kraji se změna cen promítne až do rozpočtu na rok 2023. „Na příští rok máme nakoupeno, cenu za plyn máme fixovanou do konce příštího roku, za elektřinu do roku 2023. Nemám informaci, že by nám teď dodavatelé předepsali zvýšené zálohy. Až budou smlouvy dobíhat, uvidíme, jak se bude vyvíjet další jednání s dodavateli,“ řekl starosta Kunštátu Zdeněk Wetter.

Cenu plynu mají na příští rok fixovanou i ve Valticích na Břeclavsku. Město si vyžádalo také cenové nabídky od dodavatelů elektřiny, konkrétní informace zatím nemá. „Oslovili jsme stávajícího dodavatele i konkurenci. S růstem cen počítáme, pro tyto případy máme v rozpočtu rezervy. Předpokládám ale, že to nebude nic, co by nás mělo finančně ohrozit,“ uvedl starosta Pavel Trojan (ČSSD). Připustil však, že s růstem cen elektřiny bude obec zvyšovat příspěvky základní a mateřské škole.

V Ratíškovicích na Hodonínsku nakupují energii společně se zhruba 150 okolními obcemi či subjekty na kladenské burze. „Tento měsíc budeme vybírat dodavatele na příští rok. Pro nás je tedy zásadní otázka, zda se už ceny stabilizovaly,“ uvedl starosta Josef Uhlík. Ratíškovice také provozují kulturní a sportovní areál s fotovoltaickou elektrárnou na tribuně. „Vedle nákupu plynu a elektřiny prodáváme přebytek elektřiny, kterou nespotřebujeme. Máme dost velkou rezervu, v řádu milionů korun, kterou bychom navýšení cen pokryli,“ dodal Uhlík.

Největší propad v rozpočtu na příští rok čeká Olešnici. „Dlouhá léta se nám dařilo soutěžit rok od roku nižší ceny elektřiny a plynu. Takže ten náraz bude asi citelný,“ řekl starosta Zdeněk Peša. Očekává růst v řádu set tisíc korun až jednoho milionu. Podle něj to však dodávky pro město neohrozí, bude ale nutné omezit investice. Město sáhne do rezerv. „Provozujeme také vodovod a kanalizaci včetně čistírny, kde jsou spotřeby největší. Což může mít dopad i do ceny vodného a stočného,“ dodal Peša.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Jmk, Starostové, energie, Ceny, elektřina, rozpočet, okres Blansko, Olešnice, Jihomoravský kraj, Zdeněk Peša, Josef Uhlík, Pavel Trojan, Ratíškovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští starostové si myslí, že se energie dramaticky nezdraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.