Skoro se vejdou do dlaně. Porodnice otevírá další pokoj pro nedonošené děti

  6:20
Porodnice na Obilním trhu v Brně má zvláštní pokoje pro maminky předčasně narozených dětí. S péčí na nich pomáhají zdravotníci. Speciální rooming-in pokoj, který je připravený pro rodiče a jejich nedonošené děti, využila i Kateřina Fialová se svojí dcerou Emmou. Nyní bude nemocnice otevírat další.

Když se Emma narodila, vážila pouhých 900 gramů a skoro se vešla do dlaně. Na svět totiž přišla o deset týdnů dříve, než měla. Průměrné novorozeně přitom váží 3,3 kilogramu, drobounká Emma tak musela v nemocnici zůstat.

Odloučit od maminky se ale nemusela. Společně byly dva měsíce „ubytované“ ve speciálním pokoji v porodnici na Obilním trhu ve Fakultní nemocnici v Brně. O dceru tu Kateřina Fialová pečovala spolu se zdravotními sestřičkami.

„Emma se narodila ve třicátém týdnu, bylo to hrozně rychlé. Dva dny před porodem jsem už ležela v porodnici na jednotce intenzivní péče, ale až do poslední chvíle na sále jsem tomu nevěřila. Narodila se císařským řezem, protože jsem trpěla preeklampsií,“ vzpomíná Kateřina Fialová na porod své teď už dvouleté dcerky.

Porod první dcery Aničky o sedm let dříve přitom zvládla bez komplikací. Dokonce dva týdny přenášela. Jenže Emmu právě kvůli preeklampsii donosit nemohla.

Onemocnění zasahuje děložní cévy a plod se nedostatečně prokrvuje a špatně okysličuje. V těžší formě ohrožuje na životě jak nenarozené dítě, tak i jeho matku, a právě proto lékaři v některých případech zvolí předčasný porod.

„Dcera se narodila o půl desáté večer. Noc a ráno jsem čekala, než ji uvidím, protože jsem se po operaci ještě nemohla hýbat. Celou tu dobu jsem přemýšlela, jak vůbec zvládnu se o tak malé miminko postarat. Po prvním porodu jsem na všechno byla sama, takže jsem se hrozně bála, že to bude stejné,“ popisuje Fialová své první pocity.

První tři dny strávily maminka a dcera každá na jednotce intenzivní péče, poté je lékaři společně přesunuli na speciální rooming-in pokoj, který je připravený pro rodiče a jejich předčasně narozené děti.

„Tyto pokoje jsou pro rodiče a děti velkým přínosem, protože si spolu vytvoří citovou vazbu, kterou každé dítě potřebuje pro správný vývoj. Každá matka má na pokoji u svojí postele inkubátor nebo postýlku s miminkem a stará se o něj za pomoci sester,“ vysvětluje vedoucí lékař neonatologické jednotky intenzivní péče Tomáš Juren.

Další lůžka pro křehké bojovníky

V brněnské nemocnici tuto možnost nabízí už deset let a v následujících dnech plánují otevřít další pokoj, takže budou mít k dispozici celkem 24 lůžek a sedm lůžek pro maminky dětí na jednotce intenzivní péče.

V České republice se předčasně narodí zhruba devět tisíc dětí ročně, z toho až o 750 předčasně narozených dětí pečují zdravotníci právě na neonatologických jednotkách intenzivní a intermediární péče Fakultní nemocnice Brno.

„Maminky dříve neměly přístup k dětem, chodily jen na návštěvy a nevytvořily si k nim rodičovský vztah, bály se jich vůbec dotknout. Teď jsou s nimi téměř neustále, koupou je, přebalují a starají se o ně. Sestry je pouze navedou na to, jak se o tak malé miminko starat,“ popisuje sestra z neonatologického oddělení Kateřina Smejkalová, která zde pracuje už dvacet šest let.

Nejmenší dítě, které bylo přeloženo k matce na tento pokoj, vážilo pouhých 730 gramů, i o tak malé miminko už zvládne matka pečovat. „Je to těžká, ale zároveň také krásná práce, když člověk pak vidí děti, jako je třeba Emmička dnes,“ dodává Smejkalová.

Sestřičky jsou jako rodina

Emma váhový rozdíl zatím nedohnala, váží devět kilo, což odpovídá velikosti ani ne ročního dítěte, motoricky je na tom však stejně jako ostatní děti v jejím věku a těší se plnému zdraví. Podle maminky má ještě více energie než děti, které se narodily v termínu.

Speciální pokoje, kde mohou být maminky s dětmi, Fialová velmi oceňuje a moc ráda vzpomíná na období, kdy na pokoji s dcerou ležela.

„Byla to pro mě nejstresovější situace, kterou jsem kdy zažila, ale díky sestřičkám to byly krásné chvíle. Neskutečně mi pomohly a jsem jim strašně vděčná za jejich trpělivost, protože jsem se na jednu věc ptala i několikrát, byla jsem hrozně zmatená. Plno sestřiček jsou teď mé kamarádky,“ říká se slzami v očích Fialová, která je sama lékařkou.

Na speciálních pokojích pečují o maminky a křehké bojovníky, jak těmto nedonošeným dětem přezdívají, hlavně sestry, které s některými matkami stráví i několik měsíců, stávají se tak součástí rodiny.

Právě na oslavu sestřiček vytvořila fotografka Martina Morávková sérii fotek, jež budou k vidění od příštího týdne venku v areálu porodnice. 17. listopadu je zároveň Světový den předčasně narozených dětí, kdy se po celém světě nasvěcují hlavní památky a důležité budovy na purpurovou barvu. Kvůli státnímu svátku si tento den Češi připomínají o den dříve a každoročně svítí purpurově také hrad Špilberk.