V kinech od 4. listopadu (přehled a ukázky)

Do kin dorazila nová očekávaná marvelovka Eternals natočená oscarovou režisérkou Chloé Zhao. Další filmový zářez talentovaného Štěpána Kozuba se jmenuje Hrana zlomu a jedná se o mysteriózní temný film na pomezí dramatu a hororu. Na stříbrná plátna vstupuje i nový český animák Jana Baleje Barevný sen. Známý výtvarník Petr Sís se představí očima svého bratra Davida v dokumentu Sny o toulavých kočkách. V nabídce je i švédský horor Někdo na druhé straně, české drama Miroslava Bambuška Lidi krve a také dokument o bývalém sovětském prezidentovi Michailu Gorbačovi od režiséra Vitalije Manského Gorbačov. Ráj.

Eternals (USA, 2021)

Snímek Eternals představí zcela nový tým superhrdinů filmového vesmíru Studií Marvel. Epický příběh se odehrává tisíce let a sleduje skupinu nesmrtelných hrdinů, kteří jsou nuceni vystoupit ze stínů, aby se opětovně spojili proti nejstaršímu nepříteli lidstva, Deviantům. Film má vynikající herecké obsazení. Richard Madden exceluje jako všemocný Ikaris, Gemma Chanová hraje lidstvo milující Sersi, Kumail Nanjiani je kosmickou silou poháněný Kingo, Lauren Ridloffová je superrychlá Makkari, Brian Tyree Henry je inteligentní vynálezce Phastos, Salma Hayeková hraje moudrou duchovní vůdkyni Ajak, Lia McHughová je věčně mladá a přitom prastará Sprite, Don Lee je mocný Gilgamesh, Barry Keoghan je odměřený samotář Druig a Angelina Jolie je divoká bojovnice Thena. Kit Harington hraje Dana Whitmana.

Eternals
Akční / Drama / Fantasy / Sci-Fi
USA, 2021, 157 min
Režie: Chloé Zhao
Předloha: Jack Kirby (komiks)
Scénář: Matthew K. Firpo, Ryan Firpo, Chloé Zhao
Kamera: Ben Davis
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden, Gemma Chan, Kumail Nanjiani, Salma Hayek, Brian Tyree Henry, Dong-seok Ma, Lauren Ridloff, Lia McHugh, Barry Keoghan, Kit Harington


Hrana zlomu (Česko, 2021)

Kateřina s Robertem vychovávají svou malou dcerku v luxusní moderní vile, stěží lze však jejich domácnost nazvat harmonickou. Na rozdíl od nich žije dospělý Viktor se svou matkou v polorozpadlém domě na samotě, jejich rodinné vztahy nicméně nejsou o nic zdravější – byť docela jiným způsobem. Osudy dvou disfunkčních rodin se protínají v unikátním, atypicky vyprávěném příběhu-skládance plném surreálných obrazů výmluvnějších než jakákoli slova.

Hrana zlomu
Drama / Thriller
Česko, 2021, 86 min
Režie: Emil Křižka
Scénář: Emil Křižka
Kamera: Ryszard Perzynski
Hudba: Jakub Rataj
Hrají: Štěpán Kozub, Pavla Gajdošíková, Alena Sasínová-Polarczyk, Petr Panzenberger


Barevný sen (Česko, 2020)

Dobrodružný příběh o tom, jak je lehké ztratit svobodu a obtížné ji získat zpět. Na Ostrov ztracený v oceánu, kde panuje všemocný Velitel a přísný pořádek, přijíždí parta pouličních umělců. Nepovedený výstřel z pouťového kanonu při jejich vystoupení odstartuje řadu dramatických událostí. Mládenec Drin, dívka Tuvi a racek Natan se musejí pustit do souboje s policejní přesilou.

Barevný sen
Animovaný / Loutkový
Česko, 2020, 70 min
Režie: Jan Balej
Scénář: Jan Balej
Kamera: Martin Procházka
Hrají: Matouš Ruml, Antonie Formanová, Vladimír Javorský, Karin Vápeníčková, Miroslav Táborský, Petr Forman, David Vávra, Barbora Hrzánová, Radek Holub

Sny o toulavých kočkách (Česko / USA / Francie, 2021)

„Brácho, víš, co mě vždycky zajímalo? Jak tě napadne to, co máš nakreslit,“ ptá se režisér David Sís svého staršího bratra Petra hned z počátku filmu. Odpověď nezazní, světoznámý výtvarník se možná zády ke kameře pousměje a nechá místo sebe vyprávět obsáhlý portrét, jenž mapuje jeho život od dětství přes nucenou emigraci do USA až po současnost. Koláž archivů, rozhovorů a animovaných pasáží zachycuje nesmírně talentovanou, až renesanční osobnost, žurnalistu, jednoho z prvních DJs v Čechách, později animátora, jehož snímek Hlavy (1980) získal cenu na festivalu v Berlíně, a to byl pouze začátek jeho kariéry… Pocta bez patosu, zato s nesmírnou úctou a (bratrskou) láskou. To je film Sny o toulavých kočkách.

Sny o toulavých kočkách
Dreams About Stray Cats
Dokumentární
Česko / USA / Francie, 2021, 96 min
Režie: David Sís
Scénář: David Sís
Kamera: Vít Bělohradský, Vojtěch Vančura
Hudba: Robert Jíša, Dominik Renč


Gorbačov. Ráj (Lotyšsko / Česko, 2020)

Film Vitalije Manského je aktuálním, intimním portrétem muže, který svými rozhodnutími změnil svět. Během krátkého období, kdy byl Gorbačov u moci (1985–1991), došlo k rozpadu velké sovětské říše. Gorbačov byl architektem Glasnosti a Perestrojky – politických kroků, které daly obyvatelům země, přezdívané americkým prezidentem Reaganem „Říše zla“, šanci žít svobodně. Michail Gorbačov zbořil Berlínskou zeď. Za Gorbačovovy vlády ale také vybuchl reaktor v jaderné elektrárně v Černobylu. Během jeho vlády zemřelo mnoho občanů pobaltských republik usilujících o nezávislost, sovětská armáda potlačila nespokojenost v Tbilisi i pokojné demonstrace v Baku. Za Gorbačovovy éry se zhroutil Sovětský svaz, což mu neodpustilo mnoho jeho krajanů. S tímto břemenem minulosti dožívá osamělý muž (nar. 1931) svá poslední léta v domku na moskevském předměstí, kam jako jednoho z mála hostů vpustil režiséra Vitalije Manského.

Gorbačov. Ráj
Dokumentární
Lotyšsko / Česko, 2020, 100 min
Režie: Vitalij Manskij
Scénář: Vitalij Manskij
Kamera: Alexandra Ivanova
Hrají: Michail Sergejevič Gorbačov


Lidi krve (Česko, 2021)

Filmový příběh sleduje osudy skutečných obyvatel bývalé německé obce Vitín. Ústřední postavou filmu je Otto Hille, pocházející z českoněmecké rodiny. Pro starého a těžce nemocného Leopolda Švarce připraví výpravu, která má být očistnou cestou do minulosti zahalenou tajemstvím. Švarce doprovází věrně sloužící autistický Mišel, kuchař Jan a doktor Ignaci. Otto přibírá do skupiny také žebrajícího zkrachovalého malíře Henryho. Díky výpravě se Otto propadá do krajiny svých předků – do dávno rozpadlé německé vesnice Vitín. Stává se svědkem událostí v roce 1945, kde potkává svého děda Otfrieda Hilleho. Trauma minulosti se stává klíčem k pochopení přítomnosti.

Lidi krve
Drama
Česko, 2021, 85 min
Režie: Miroslav Bambušek
Scénář: Miroslav Bambušek
Kamera: Jakub Halousek
Hudba: Tomáš Vtípil
Hrají: Miloslav König, Karel Dobrý, Miloslav Mejzlík, Tereza Hofová, Juraj Bača, Jakub Gottwald, Jiří Černý, Jakub Folvarčný, Tomáš Bambušek


Někdo na druhé straně (Švédsko, 2020)

Otec se s přítelkyní a synem přestěhuje do nového domu. Klidné předměstské prostředí nabízí idylickou příležitost na nový začátek, ale malý chlapec se brzy začne přátelit s někým na druhé straně zdi. Mužova přítelkyně se stále zoufaleji snaží najít odpovědi na nevysvětlitelné věci, které se v domě dějí, ale chlapec jí nedůvěřuje a otec nechápe její zvláštní chování. Nadpozemská síla se však pro nové obyvatele stává čím dál tím nebezpečnější.

Někdo na druhé straně
Andra sidan
Horor
Švédsko, 2020, 87 min
Režie: Tord Danielsson, Oskar Mellander
Scénář: Tord Danielsson, Oskar Mellander
Kamera: Henrik Johansson, Andres Rignell
Hrají: Dilan Gwyn, Henrik Norlén, Linus Wahlgren, Sovi Rydén, Niklas Jarneheim, Karin Holmberg, Johanna Granström