Vrchařské MS až v listopadu 2022

Vrchařské MS až v listopadu 2022
Aktuality
čtvrtek 4. listopadu 2021
Již jednou odložené mistrovství světa v horském a trailovém běhu v thajském Chiang Mai se posune až na listopad příštího roku. Odklad oznámily ve společném prohlášení organizace WMRA, ITRA a IAU na základě středečního jednání s World Athletics.

Světový šampionát, který by měl poprvé sdružit klasické vrchařské disciplíny s trialovými disciplínami, se měl původně konat již tento listopad. V létě byla akce přesunuta na únor příštího roku, menší odklad se však ukázal jako nedostatečný.

„Bohužel, vzhledem k přetrvávající nejistotě ohledně současné situace jak v hostitelské zemi, tak na celém světě, jsme váhavě museli dospět k rozhodnutí definitivně odložit akci na listopad 2022,“ píše s v prohlášení.

Thajsko se teprve začátkem listopadu otevřelo mezinárodnímu turismu a stála přetrvávají některá omezení. Sportovci z určitých zemí, stejně jako neočkovaní by možná museli podstoupit dlouhou karanténu po vstupu do země. A případné výjimky by se zase musely nějakou dobu připravovat.

„Rozhodli jsme se proto dostát svému závazku informovat federace o plánech na začátku listopadu bez dalších prodlev,“ vysvětlují běžecké asociace, proč již nechtějí vyčkávat. Kromě toho nemohly WMRA a spol. kvůli nepřístupnosti hostitelského regionu Chiang Mai ani zkontrolovat přípravu v místě.

Předběžný harmonogram MS v listopadu 2022:

  • červenec 2022: obecné informace s údaji k přihláškám
  • srpen 2022: uzávěrka předběžných přihlášek
  • září 2022: vydání týmového manuálu
  • říjen 2022: uzávěrka konečných přihlášek

Věkové limity se nyní posunou podle roku 2022:

  • junioři/juniorky musí mít 16–19 let ke dni 31. prosince 2022
  • spodní věková hranice pro vrchařské závody dospělých je 18 let 31. 12. 2022
  • spodní věková hranice pro trailové závody dospělých je 20 let k 31. 12: 2022

Prohlášení dále uvádí, že všechny ostatní organizační podrobnosti od dopravy po finanční odměny zůstávají tak, jak byly dříve nastaveny. „Brzy potvrdíme (přesný) termín akce spolu s předběžnými detaily k tratím a konečné potvrzení poskytneme, jakmile to bude možné po nezbytné technické prohlídce místa,“ píše se ve zprávě, která zároveň děkuje thajským pořadatelům a vyjadřuje jim plnou důvěru.

Druhý ročník hned v roce 2023

Premiéra sdruženého vrchařského MS se ještě neuskutečnila, ale Světová atletika už přemýšlí nad dalším druhým ročníkem. Šampionát by se totiž měl konat vždy v lichých letech, takže již probíhá výběr pořadatele pro rok 2023. „Bude v podobném formátu jako pro rok 2021/2 s podobným závodním harmonogramem. Těšíme se na obdržení úplných nabídek v následujících měsících,“ uzavírá prohlášení.

Michal Procházka