Karlovarští hygienici začali s kontrolami, očkovací průkazka nestačí

4. listopad 2021 12:55

Karlovarská hygienická stanice začala s kontrolami dodržování vládních nařízení o vstupu do uzavřených provozoven služeb. První kontrola hygieniků v Chebu vedla do městské knihovny, kde se pořádala přednáška na univerzitě třetího věku.

Od pondělí 1. listopadu by provozovatelé měli kontrolovat, zda návštěvníci splňují jednu ze tří podmínek, jsou očkovaní a prokáží se certifikátem, nebo jsou testování a mají o tom doklad, nebo prodělali onemocnění a mají o tom potvrzení. Jinak by lidé do provozoven neměli být vpuštěni nebo by jim neměla být služba poskytnuta. To se týká širokého spektra služeb, od společenských akcí až po restaurace.

„Krajská hygienická stanice provádí kontrolu mimořádných opatření zaměřenou na režim OTN (očkování, testování, prodělaná nemoc) a nošení ochranných prostředků dýchacích cest. Jedná se o kontrolu sportovišť, ve vnitřních prostorech staveb, plaveckých bazénů, saun a konaných hudebních, divadelních a jiných uměleckých představení,“ řekla mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) Karlovy Vary Michaela Zajíčková.

V knihovně v Chebu přišla na přednášku o historii odívání asi třicítka seniorek. Při kontrole ale dvojice knihovnic, která příchozí kontrolovala, zjistila, že ne všechny mohou pustit dál, protože některé seniorky měly jen průkaz s datem očkování. Některé dohledaly certifikát v mobilních telefonech, jiné, které bydlí poblíž, si pro něj domů ještě zašly. Některé ale musely odejít tentokrát s nepořízenou.

Podle ředitelky knihovny Martiny Kuželové se knihovna na opatření připravila a požadavky vládních opatření po návštěvnících vyžaduje, i když se objevují i případy, kdy návštěvníci odmítají si například nasadit ochranu úst a nosu.

Pokuta až tři miliony korun

Za porušení vládních nařízení hrozí vysoké pokuty, až do třech milionů korun. Při blokové pokutě na místě jsou pokuty nižší, ale i tak mohou jít do tisíců korun. Mohou je dostat jak návštěvníci provozoven, tak provozovatelé, které je mají kontrolovat.

Hygienici ze tří poboček KHS Karlovy Vary si na čtvrtek a pátek naplánovaly kontrolu zhruba 26 zařízení ve všech třech okresech kraje. Kontroly opatření provádějí i přesto, že jim v posledních týdnech opět výrazně narůstá objem práce, zejména s trasováním lidí, kteří byli v kontaktu s pozitivně testovaným člověkem. A to na tom Karlovarský kraj z pohledu počtu nově nakažených je zatím nejlépe ze všech krajů České republiky.

Kapacita hygienické stanice je opět na hraně možností

„V tuto chvíli se připravuje posílení trasování pozitivních osob ze strany Hasičského záchranného sboru. Budou zaškoleni vyčlenění pracovníci, kteří by se od 8. listopadu měli za podpory pracovníků KHS zapojit do trasování,“ doplnila mluvčí KHS Zajíčková.

Mluvčí krajských hasičů Martin Kasal řekl, že hasiči na žádost hygieniků nyní vyčlenili osm pracovníků z krajského ředitelství. „Absolvují školení a od pondělí by měli začít pomáhat, nepůjde přímo o trasování, ale o kontakt s vytrasovanými lidmi. Jsme v případě potřeby schopni vyčlenit i další pracovníky, samozřejmě tak, aby nebyly ohroženy naše primární povinnosti,“ dodal Kasal.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio