Hlavní obsah

Strojvůdce, který projel na červenou, stíhán nebude. Byl jsem nepozorný, přiznal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy
Aktualizováno

Policisté uzavřeli vyšetřování železničního incidentu na Klatovsku z letošního září, kdy strojvůdce rychlíku při výjezdu z nádraží v Horažďovicích projel na červenou a dostal se na stejnou kolej, odkud jel v protisměru jiný vlak. Obě soupravy od sebe zastavily na vzdálenost několika set metrů. Kriminalisté případ odložili s tím, že se nejedná o podezření z trestného činu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Osmapadesátiletý strojvůdce se tehdy rozjížděl ze stanice Horažďovice-předměstí směrem na České Budějovice. Když míjel výjezdové návěstidlo, všiml si, že mu signalizuje Stůj, v tu chvíli ale už jel dvacetikilometrovou rychlostí vstříc protijedoucímu vlaku. Okamžitě použil rychlobrzdu a pozorný výpravčí zastavil na dálku vlak z opačného směru. Čela obou vlaků od sebe dělilo 670 metrů. Nikomu se nic nestalo.

Při posunování prázdného vlaku vykolejil v Plzni vůz, škody činí devět milionů

Krimi

„Policisté prověřovali incident pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti,“ potvrdila Právu šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová s tím, že se vlak po projetí návěstidla dostal na kolej, po níž v té chvíli přijížděl jiný vlak.

Za srážku může neudržovaná kolej, tvrdil u soudu strojvedoucí z Domažlicka

Krimi

„Ale vzhledem k nízké rychlosti rozjíždějícího se vlaku a včasné reakci strojvedoucího i výpravčího nehrozilo cestujícím bezprostřední nebezpečí smrti nebo těžká újma,“ vysvětlila žalobkyně s tím, že tím nebyla naplněna skutková podstata trestného činu obecného ohrožení.

Sám strojvedoucí přiznal, že chyboval díky své nepozornosti a roztržitosti. Z koncentrace ho prý vyvedla baterka, kterou nemohl najít a kterou potřeboval na výpravu vlaku, protože už byla tma.

„Strojvedoucí byl potrestán snížením osobního ohodnocení a zároveň bude přezkoušen z odborných znalostí,” doplnil mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám