Třetí dávka od Pfizeru, nebo Moderny. Ministerstvo doporučuje jako posilovací vakcínu jednu z mRNA

4. listopad 2021

Proč jsou pro posilovací očkovací dávku proti covidu určeny jen dva druhy vakcín? To je jeden z nejčastějších dotazů, které posíláte na náš email covid@rozhlas.cz. Nejen na tuto otázku teď odpovíme s Evou Kézrovou v rubrice Koronafokus.

Posluchačka se ptá, jestli je jako posilovací třetí dávka vhodná ta od firmy Pfizer/BioNTech, a to v případě, že první dvě jsou od Moderny.

Právě kombinace obou vakcín doporučuje samo ministerstvo zdravotnictví. Takže i ten, kdo byl očkovaný vakcínou AstraZeneca, nebo Johnson & Johnson, dostane v případě přeočkování jednu z výše zmíněných mRNA vakcín.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Jak České televizi řekl Daniel Dražan z České vakcinologické společnosti, důvody jsou dva.

„Jednak ostatní očkovací látky už nemusí být u nás dostupné, protože o ně byl velmi malý zájem. A protože víme, že posílení imunity mRNA vakcínami je velmi účinné,“ vysvětluje Dražan.

Navíc se tyto mRNA, tedy genové vakcíny, snadněji upravují s ohledem na nové varianty koronaviru. Mnohé studie potvrdily, že pro přeočkování jsou skutečně nejvýhodnější, takže se používají i jinde ve světě. 

Musíte nosit respirátor?

Další otázku poslal 90letý pan Pleskot, který byl v únoru očkovaný a má problém při nošení respirátoru, po delší době se totiž zadýchává a raději by nosil roušku.

Čtěte také

Řeším je nanorouška, která je z hlediska nařízení vlády na stejné úrovni jako respirátor, tedy pokud má víc než 94procentní filtrační účinnost.

Další možnost je zajít za praktickým lékařem, který mu může vydat potvrzení, podle kterého je pro něj nošení respirátoru zdravotní problém. Pak by mohl posluchač používat i roušku obyčejnou.

Na stránkách ministerstva zdravotnictví covid.gov.cz je hned 34 výjimek, kdy respirátor není nutný, ale většinou se to týká dětí, některých profesí a situací, jako třeba oběd nebo svatba. 

Očkování mají testy pořád zdarma

Od 1. listopadu platí nové nařízení ministerstva, podle kterého se zkrátila platnost preventivních testů a zdravotní pojišťovny je hradí už jen některým skupinám obyvatel.

PCR testy si ale nemusí zaplatit lidé už naočkovaní.

Čtěte také

Neočkovaní si ale musí testy platit – 814 korun za PCR analýzu, anebo 201 korun za antigenní test. Všichni ostatní je mají zdarma, a to včetně dětí do 18 let věku.

Testy si nehradí ani ti, co mají první dávku vakcíny, či dospělí, kteří předloží potvrzení, že se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. 

Výjimku mají i pracovníci a uživatelé sociálních zařízení. Stále ale platí, že preventivní PCR test hradí zdravotní pojišťovna dvakrát za měsíc a antigenní jednou za týden.

Toho, kdo má příznaky covidu-19 nebo přišel s někým nakaženým do kontaktu, může lékař poslat na diagnostický test, který je zdarma, a to i pro neočkovaného.

Poslechněte si celý Koronafokus Evy Kézrové.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.