Jakub Dvořák
4. listopadu 2021 • 16:23

Lví král Ekambi: ve stopách elitních střelců. Pokoří Spartu podruhé?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nabít, zamířit, pal! Jednoduchý návod, těžší provedení. To však neplatí pro Karla Toka Ekambiho. Současnou oporu Lyonu. Devětadvacetiletý Kamerunec vévodí s pěti góly tabulce střelců Evropské ligy. Jen Spartu na Letné zpráskal dvěma trefami a asistencí. Rodák z Paříže pronásleduje v historických análech elitní zabijáky. Benzema, Depay či Lacazette. Společnost, kterou chce brzy doplnit.



Gólový útočník. Pro úspěch potřebný téměř v každém mužstvu. Ne kdekdo ho ale umí vychovat či najít. Jednou za čas může přijít trefa do černého. Ovšem v případě Lyonu se bavíme o majstrštyku, který francouzský klub opakuje od 90. let.

Jen si namátkou projděme jména, která za poslední dvě dekády Olympique protočil ve svém arzenálu. Z produktivity se rázem roztočí panenky. Alexandre Lacazette, současná hvězda Arsenalu, se zastavila na 129 trefách. Bafétimbi Gomis (95) či legenda Sonny Anderson (94) skončili těsně pod stovkou. A jdeme dál – Lisandro López (82), Memphis Depay (76), Sidney Govou (76) či Karim Benzema (66).

Kvalitní koncový forvard = signifikantní prvek za vlády prezidenta Jeana-Michela Aulase. Nyní tuto úlohu na svá bedra vzal Karl Toko Ekambi. Momentálně s pěti zásahy nejlepší střelec Evropské ligy. „Tvrdě pracuje, neustále běhá, má skvělé zrychlení, kličku a skvělé zakončení. Je to prototyp moderního útočníka,“ rozplýval se nad ním před několika měsíci Rudi Garcia, bývalý kouč Lyonu.

Nástupce Peter Bosz uvažuje podobně. „Okamžitě si všimnete, jak moc dobrý je. Jedná se o vysoce inteligentního hráče, se kterými velmi rád pracuji. Nemusíte mu zdlouhavě něco vysvětlovat, rychle pochopí, co od něj očekáváte,“ pronesl na Kameruncovu adresu nizozemský kouč.

Střelec Lyonu Karl Toko Ekambi
Střelec Lyonu Karl Toko Ekambi

Start v lyonském Parku měl však držitel ceny Marka-Viviena Foéa za nejlepšího hráče v Ligue 1 s africkými kořeny pozvolný. Nejdřív hostoval z Villarrealu, který jej v roce 2018 přivedl za 20 milionů eur z Angers. Po dvou letech se však do Francie vrátil a po úvodním hostování jej Lyon nakonec vykoupil natrvalo.

Při nečekané jízdě v „covidovém“ ročníku Ligy mistrů 2019/20, kdy Lyon postupně senzačně vyřadil Juventus, Manchester City a v srpnovém semifinále padl s pozdějším vítězem Bayernem Mnichov, výrazně rezonovaly jeho spálené tutovky. Jenže tehdejší výsledek 0:3 rozhodně neodpovídal realitě. Ekambi shořel ve dvou obrovských šancích, které mohly nahlodat sebevědomí bavorského kolosu. Nestalo se.

Fanoušci litovali promarněné příležitosti. Ekambi rovněž. A tak vše splácí v aktuální sezoně, kdy v Evropské lize kosí jednoho soupeře za druhým. Prosadil se proti Rangers i Bröndby. Sílu kamerunského útočníka pocítila Sparta, kterou na Letné ztrestal dvěma brankami a navrch přidal i asistenci. „S nikým takovým jsem se dosud nesetkal, je výjimečný. Budeme se ho snažit eliminovat, aby se proti nám tentokrát netrefil,“ hlásí letenský stoper Filip Panák.

Dnes vytasí drápy podruhé. Jak rudí přečkají setkání s lvím králem tentokrát?

Historicky nejlepší střelci Lyonu (pouze útočníci)

jméno

góly

zápasy

Alexandre Lacazette

129

275

Bafétimbi Gomis

95

244

Sonny Anderson

94

160

Lisandro López

82

168

Memhis Depay

76

178

Sidney Govou

76

411

Karim Benzema

66

148

---

Karl Toko Ekambi

25

70

Olympique Lyon Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 61. Slímání, 64. Slímání, 90+2. Toko Ekambi

Hosté:

Sestavy

Domácí: A. Lopes – Diomande, Da Silva, Denayer, Henrique – Mendes, Caqueret (69. Toko Ekambi) – Shaqiri – Cherki (82. M. Barcola), Slímání (69. Paquetá), Aouar (C) (69. Guimarães).

Hosté: Nita – Wiesner, Panák, O. Čelůstka (7. Vindheim), Hancko – Pešek (68. Dočkal), Pavelka (C), Ladislav Krejčí ml., Sáček (68. Pulkrab), Haraslín (82. Karabec) – Minčev.

Náhradníci

Domácí: Barcola, Bonnevie, Emerson, Lukeba, Toko Ekambi, Paquetá, Dubois, Keita, Boateng, Guimarães, Barcola

Hosté: Heča, Holec, Vindheim, Vitík, Gabriel, Krejčí st., Dočkal, Karabec, Hložek, Pulkrab, Drchal

Karty

Hosté: Vindheim, Ladislav Krejčí ml.

Rozhodčí

Maurizio Mariani – Daniele Bindoni, Alberto Tegoni (všichni ITA)

Stadion

Parc Olympique Lyonnais, Lyon

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Lyon 6 5 1 0 16:5 16
2. Rangers 6 2 2 2 6:5 8
3. Sparta 6 2 1 3 6:9 7
4. Brøndby 6 0 2 4 2:11 2

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud