Apetit Čechů k podnikání roste: letos rozjelo svůj byznys 54 tisíc lidí

Přidat na Seznam.cz

Od začátku roku 2021 začalo podnikat více Čechů než ve stejném období let 2017 či 2018, tedy ještě před pandemií covid-19. Podnikání ukončilo 31 tisíc lidí, což je nejméně od roku 2010, píše portál BusinessInfo.cz.

Data ukázala, že chuť rozjet vlastní podnikatelský projekt je v Česku větší než loni během nástupu pandemie a zhruba stejná jako v posledním roce před krizí. Říjen byl ale v tomto ohledu (ve srovnání s ostatními měsíci roku kromě července) slabší.

V říjnu se rozhodlo v Česku nově podnikat 4 486 lidí, o dva tisíce méně než v září. Svoji živnost přerušilo 5 546 lidí a téměř 1500 živnost trvale ukončilo. I tato čísla jsou výrazně nižší než v září.  Na říjnové statistice se možná opět projevila sílící epidemie.

V prvních deseti měsících roku začalo podnikat 54 206 lidí, o tisíc více než v roce 2020 a zároveň více než v letech 2017 či 2018.

Oživení poptávky po službách

„Počet lidí, kteří se letos rozhodli začít podnikat, překonává naše očekávání ze začátku roku, kdy se zdálo, že rok 2021 může být jedním z nejslabších za posledních několik let,“ přiznává Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Situace se podle ní obrátila rychlým ústupem epidemie v průběhu druhého čtvrtletí. „Řada lidí využila silnější poptávky po službách a začala s vlastním podnikáním, nebo si živnost založila jako formu přivýdělku ke stávajícímu zdroji příjmů,“ doplňuje Kameníčková.

Počet přerušených živností je nicméně v roce 2021 nejvyšší za pět let. Definitivně ukončených pak bylo naopak nejméně od roku 2010.

Za vysokým počtem přerušených živností stojí především lednová čísla, na kterých se projevila neutěšená situace z konce roku 2020. „Pokud bychom si odmysleli lednová čísla a podívali se na vývoj od února do října, je počet přerušených živností spíše průměrný,“ upozorňuje Věra Kameníčková.

Také počet podnikatelů, kteří svoji živnost ukončili, je v letošním roce příznivý. Dohromady jich bylo 31 381, což je o dva tisíce méně než před rokem.

Stagnuje Liberecko, jinde čísla rostou

Počet živnostníků roste v drtivé většině českých regionů rychleji než v předchozích letech, stagnuje jen Liberecký kraj.

Od ledna do října připadá v Česku na deset ukončených živností sedmnáct nově založených. V prvních deseti měsících roku 2020 šlo o 16 nových majitelů živnostenského oprávnění a například v roce 2017 pouze o 12 nových živností na 10 zaniklých.

Nejvíce nově založených živností na počet ukončených je v Praze a ve Středočeském kraji, kde je poměr 20:10. S 19 nově založenými živnostmi na 10 zaniklých pak následují kraje Jihomoravský, Moravskoslezský, Olomoucký a kraj Vysočina. Stagnaci počtu lidí, kteří tak skutečně zaznamenává pouze Liberecký kraj.

V Česku podniká 12 procent lidí

Počet aktivních podnikatelů překonal koncem října magickou hranici jednoho milionu, což je 12 procent všech obyvatel nad 15 let.

Nejvíce aktivních živnostníků v absolutních číslech i v poměru k počtu obyvatel bylo v Praze, kde podnikalo 199 tisíc lidí (18 % všech obyvatel).

Krajem s druhým nejvyšším počtem živnostníků byl Středočeský kraj, kde podnikalo 152 tisíc lidí, tedy osmina všech obyvatel. Popelkou mezi kraji je v tomto směru Ústecko, kde podniká pouze devět procent dospělé populace.

Zdroj: BusinesInfo.cz, Redakčně upravená tisková zpráva CRIF