Floex – rozhovor o dvou nových albech

Floex – rozhovor o dvou nových albech
3. listopadu 2021 Alternativní hudba, Aktuality Autor: Milan Tesař

Hned dvě nová alba natočil v roce 2021 skladatel a hudebník Tomáš Dvořák, který vystupuje pod přezdívkou Floex. Jde jednak o hudbu k počítačové hře Papetura a dále o skladby k filmu Je suis Karl. O obou albech bude s Floexem hovořit Martin Kyšperský. Premiéra 8. listopadu 2021.

Tomáš Dvořák aka Floex je český klarinetista, skladatel, producent a multimediální umělec oceněný několika hudebními cenami Anděl. Na kontě má dvě dlouhohrající alba Pocustone a Zorya, herní soundtracky Samorost 2, Machinarium, Samorost 3, Pilgrims a Papetura, remixová alba i EP. Roku 2018 vydal spolu s Tomem Hodgem desku A Portrait Of a John Doe, za kterou v témže roce získali cenu Anděl v kategorii Alternativa a elektronika.

Unikátní zvuk má soundtrack k filmu Je Suis Karl. Nejedná se o klasický symfonický doprovod, ale radikálnější fúzi temného, destruovaného, špinavého soundu se symfonickým orchestrem.

Práce na hudební složce Je Suis Karl probíhaly z iniciativy režiséra už na základě scénáře v předcovidové době. „Christian Schwochow chtěl demo, nám se to ale s Tomem Hodgem trochu zvrhlo a během krátké doby jsme v Praze vychrlili množství inspirativního materiálu, který se stal základem pro soundtrack. Kvůli  pandemii jsme však samotný soundtrack tvořili na dálku, byl to takový ping pong,” říká Dvořák.

Už v květnu FLoex vydal hudbu k počítačově hře Papetura, na které pracoval s violoncellistou Tomášem Jamníkem a s houslistkou Evou Jamníkovou. Říká: „Pro každý takový projekt se vždy snažím vytvořit vlastní zvukový hudební vesmír. Hudba v Papetuře je záměrně čistší, blíže k současnému neoklasickému zvuku. Zjednodušeně bychom mohli říct, že jsem si střihnul jednoduchý soundtrack na bázi piana a smyčců. Myslím, že to skvěle sedí na svět Papetury. Souvisí to i s dřevěnou kvalitou různých nástrojů utvářejících zvuk soundtracku. Výborně se propojují s papírovým světem Papetury.“

Hru, už pátou, pro kterou napsal soundtrack, má samozřejmě prostudovanou: „Hru, do které skládáte hudbu, si musíte zahrát mnohokrát, desetkrát, stokrát. Musí se vyladit všechny možnosti toho, co bude hráč dělat. Možná to není hraní v klasickém smyslu slova, ale rozhodně to není oddělený proces. U Papetury byla situace trochu složitější vzhledem k ručnímu procesu výroby adventury, nicméně testovat a zkoušet se muselo stále a dokola.“

 

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!