Hlavní obsah

Je trvalá v dnešní době pořád takový zásah pro vlasy?

Foto: Dmitry Bakulov, Shutterstock.com

Foto: Dmitry Bakulov, Shutterstock.com

Reklama

Kudrlinky ve stylu osmdesátek? Trvalá ondulace zažila svůj největší boom už dávno, ale v různých obměnách se vrací a my se ptáme: Je to pořád takový zásah, nebo díky ní můžete bezpečně získat kýžený objem vlasů a nedbalé vlny?

Článek

Samotné slovo „trvalá“ zní jako retro, ale i v dnešní době má v kadeřnickém světě své místo. Anebo ne? Je to stále veliký zásah pro vlasy, nebo si díky ní můžete dopřát plážové vlny? Zeptali jsme se odborníků a tohle jsme se dozvěděli.

Trvalá dnes: Jiná a lepší…

Trvalá ondulace je chemický proces, který dokáže rovný vlas přetvořit v kudrnatý nebo vlnitý. Je tato úprava dnes passé? Není, ale ne všude ji nabízejí. „Když se zeptáte kadeřnic, jestli dělají trvalou, odpověď je většinou rezolutní ne: že ji naposledy dělaly na učilišti a že ji nikdo nechce. Můj názor je, že to je škoda. Dnes se už nedělají hodně pevné trvalé, kdy byl vlas přesušený, bez lesku a kadeřnictví bylo celé cítit po amoniaku,“ říká Olga Široká, kadeřnická školitelka značky Alcina.

Během let se totiž tahle procedura dočkala obměn. V současnosti existují různé intenzity, tudíž kadeřník může volit podle aktuálního stavu a typu vlasů a také podle toho, jak velké či malé kudrny si klientka přeje. „Firmy vymýšlejí stále něco nového, existuje třeba trvalá s rýžovými proteiny, která by měla být šetrnější. Nicméně je to vždy založené na stejném principu, a to je rozpojení disulfidových vazeb. Je to ten nejhlubší zásah do vlasu,“ vysvětluje kadeřnice Petra Polívková ze Salonu krásy v Dobříši.

Objem a trendy vlny na počkání

Návratu trvalé nahrávají trendy. Žhavým účesem číslo jedna je střih se sestříhanými prameny a nedbalými vlnami, tedy wolf cut. Trvalá představuje možnost pro ženy, které mají klouzavé a tvrdé vlasy, na kterých vlny kulmou ani žehličkou prostě nevydrží.

„Trvalá se dělá především pro zvýšení objemu, někdy do celého účesu, někdy pouze na některé prameny, například na vlasovém víru, kde se vlasy rozdělují,“ vysvětluje Olga Široká a pokračuje: „Doporučujeme ji ženám, které chtějí získat objem a nedbalou úpravu. Často se dělá i v období dovolených, kdy klientky nechtějí řešit složitou úpravu vlasů.“

Foto: GRACIELLADEMONNE, Shutterstock.com

Vlny, přirozené nebo po trvalé, můžete podpořit foukáním vlasů přes difuzérFoto: GRACIELLADEMONNE, Shutterstock.com

Trvalá není pro každého

Nyní přichází očekávané ale. Pokud máte kštici hodně zesvětlenou, suchou nebo křehkou, na trvalou si nechte zajít chuť. „Jestliže vlasy před nanesením trvalé nebyly v naprosto skvělém stavu, výsledek dobrý nebude. Dnes jsou podle mě lepší metody, jak šetrně docílit vlnitých vlasů, ať už kulmou, nebo natáčkami,“ upozorňuje kadeřník Libor Smrž ze salonu Hair We Are.

Mějte také na paměti, že stejně jako barva odrůstá i trvalá. „Nevýhoda je, že spousta žen ji chce kvůli objemu, ale ten se dělá u kořínků. Vlasy po třech měsících odrostou a trvalou nejde dodělat jen u hlavy jako třeba melír,“ vysvětluje Petra Polívková. Trvanlivost procedury se pak odvíjí od toho, jak moc velký průměr vln zvolíte: čím těsnější, tím delší je výdrž – třeba i půl roku.

Pokud se rozhodnete, že kudrny nejsou nic pro vás, nezbývá než počkat, dokud vlasy neodrostou. Sice je lze zpět narovnat – stejným chemickým procesem – ale dokážete si představit, v jakém stavu by pak byly?

Trvalou ano, nebo ne?

Sečteno a podtrženo: Záleží na kvalitě vlasů i jejich aktuálním stavu a také na šikovnosti a znalostech kadeřníka. Koneckonců – stejně jako trvalá vám může zničit vlasy i špatně provedený melír! A rozhodně se do ní nepouštějte samy doma. (Výjimku mají jen ženy, které si ji doma dělají už od roku 1980 a vědí, jak na to.)

Reklama

Načítám