Návštěvnost Baťova kanálu vzrostla na 75 tisíc, k době před covidem má stále daleko

Baťův kanál. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraBaťův kanál. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Počet malých plavidel v evidenci plavební správy atakuje 20 tisíc. Tato hranice bude zřejmě letos překročena.

Plavební sezóna 2021 byla na Baťově kanálu z hlediska návštěvnosti o poznání úspěšnější než ta loňská. Plavbu si nenechalo ujít 75 tisíc návštěvníků, kdy loni to bylo o 15 tisíc lidí méně. Ředitel obecně prospěšné společnosti Baťův kanál Vojtěch Bártek nárůst označil za nečekaný.

„Nárůstu počtu turistů na palubách plavidel pomohla zejména větší vytíženost a obsazenost velkých osobních lodí a větší množství skupinových výletů,“ uvedl. Počet návštěvníků na malých motorových člunech i na kajutových lodích podle něj stagnoval. „V rámci situace se jednalo o dobrou sezónu, ale již vyhlížíme příští, kdy očekáváme návrat školních výletů a organizovaných skupin,“ doplnil Bártek. Přes nárůst návštěvnost stále výrazně zaostává za léty před covidem, kdy si na východomoravský kanál našlo cestu každoročně kolem 90 tis. lidí.

Se statistikou přišlo dnes i Ředitelství vodních cest (ŘVC), které před sezonou výrazně rozšířilo přístav ve Veselí nad Moravou. Zřídilo zde mimo jiné čerpací stanici pro lodě. Pro stání přes noc využilo přístav ve Veselí nad Moravou celkem 727 lodí. Dalších 17 lodí mělo v přístavu měsíční stání.

Přístav byl využíván i pro krátkodobé kotvení, kdy loď zde nezůstávala přes noc a turisté zastavili jen z důvodu krátké návštěvě města. Takových lodí bylo během uplynulé plavební sezóny celkem 965. Z čerpací stanice bylo odebráno 10 tisíc litrů benzinu během 431 tankování.

Druhý veřejný přístav Petrov, který leží v jižní části Baťova kanálu, využilo pro stání přes noc 710 lodí. To je rekord za dobu provozu od roku 2015. „V porovnání s předchozími léty se mění složení posádek plavidel a začínají převládat rodiny s dětmi,“ uvedlo ŘVC.

Státní plavební správa (SPS) už dříve uvedla, že velkému zájmu vodních turistů se letos těšila i Vltava od Českých Budějovic k Orlíku. Počet proplavených lodí ve zdejších komorách přesáhl 12 tisíc, obsluha komor napočítala na lodích téměř 50 tisíc osob.

Podle údajů SPS je v tuzemsku 60 tisíc držitelů průkazu způsobilosti vůdce malého a rekreačního plavidla. „Počet malých plavidel v evidenci atakuje 20 tisíc a tato výše bude zřejmě letos překročena,“ doplnila šéfka SPS Klára Němcová. Pro plavidla z půjčovny navíc průkaz většinou není potřeba.

Tagy Baťův kanál Ředitelství vodních cest rekreační plavba
3 komentáře