Volby v Severní Makedonii vyvolaly politickou krizi

Dosavadní premiér po volební prohře rezignoval a kolem předčasných voleb jsou otazníky.

Po nedávných komunálních volbách je Severní Makedonie bez premiéra, ten rezignoval v reakci na vítězství opozice. Většina obcí se dostala do rukou opozice a hrozí možnost předčasných voleb. Vývoj by mohl mít dopad i na nabídku vstupu země do EU, píše Euractiv.

Podle výsledků druhého kola komunálních voleb, které se konaly v neděli (31. října), přešla většina obcí a hlavní město Skopje do rukou opozičních stran, včetně nacionalistické středopravicové VMRO-DPMNE.

Po přijetí porážky v komunálních volbách rezignoval na post premiéra země Zoran Zaev, předseda zdejší sociální demokracie: „Odpovědnost za tento výsledek nesu já a rezignuji na funkci předsedy vlády i na funkci předsedy Svazu sociálních demokratů“.

Hlavní město Skopje povede první ženská primátorka Danela Arsovska, která kandidovala jako nezávislá s podporou VMRO-DPMNE. Její kandidatura byla zkalena obviněním, že má dvojí občanství, makedonské a bulharské, což vehementně popírá. I navzdory tomu získala více než polovinu všech hlasů ve Skopje. Vztahy mezi Severní Makedonií a Bulharskem jsou plné napětí, protože Bulharsko vetovalo zahájení přístupových rozhovorů Skopje do EU.

Bulharské veto přispělo i k patové situaci v oblasti kulturních a jazykových nároků a politická opozice ji využila k podnícení nacionalistických nálad mezi voliči. Ani členství v NATO a historická dohoda s Řeckem o názvu země, obojí získané za Zaevovy vlády, k jeho záchraně nestačily.

Zaev se chce vyhnout předčasným volbám do severomakedonského parlamentu a doufá, že vládní většina dokáže sestavit kabinet s jiným premiérem. Opozice však pravděpodobně nebude spokojena. Hristijan Mickoski, předseda vítězné VMRO-DPMNE, již předčasné parlamentní volby požaduje.

Poslední celostátní volby se konaly v červenci 2020 a nové se měly konat až v roce 2024. Vše nyní bude záviset na parlamentu země, který podle ústavy musí odhlasovat přijetí Zaevovy rezignace. Panují obavy, že Severní Makedonie nyní bude čelit období politické nestability.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.