Ani přes nejvyšší nabídku pozemek ve výběrovém řízení nezískali
Ilustrační foto
Teplice

Dubí – Projednávání prodeje pozemků z majetku města dubskými zastupiteli ve středu 3. listopadu vyústilo mimo jiné v rozhodnutí o nutnosti úprav stávajících pravidel pro výběrová řízení, aby byl jejich výklad jednoznačný. Dva z případů totiž vyvolaly diskusi, v níž vedení města sice mělo nakonec navrch, nicméně, jeho argumenty by se daly označit místy za sporné.

V prvním případě se jednalo o prodej pozemku u dubské Koliby. Konkrétně o pozemek naproti bývalé Chaloupce, který hraničí s pozemky majitelů Koliby. Do výběrového řízení se kromě vlastníků uvedeného restauračního zařízení přihlásili i druzí zájemci. Ti městu za pozemek nabídli téměř o sto tisíc více než jejich konkurenti. Ve své přihlášce uvedli jako záměr výstavbu rodinného domku.

Dubský starosta Petr Pípal namítl, že pozemek spadá do ochranného pásma lesa a podle nových metodik, které byly v letošním roce zpřísněné, nelze v tomto pásmu nic stavět. „Na tom pozemku nepostavíte rodinný dům, rekreační objekt, ale ani psí boudu. Zkrátka nic. A máme bohužel takovou zkušenost, že lidé investují do pozemku města v naději, že se situace změní a potom k nám chodí s kritikou, že koupili pozemek, který je jim k ničemu,“ zdůraznil Pípal.

Manželé, kteří přišli s vyšší nabídkou a zasedání se zúčastnili osobně, trvali ale na svém požadavku pozemek koupit. „My jsme na rozdíl od prvních zájemců dorazili osobně, protože máme o pozemek vážný zájem. Věříme, že se město chová jako správný hospodář a dá přednost vyšší nabídce.“ Uvedli rovněž, že jsou ochotní v přihlášce svůj záměr změnit.

Starosta ale po delší diskusi uvedl, že nevidí jiné východisko a navrhl usnesení, aby byla přihláška s vyšší nabídkou a se záměrem výstavby rodinného domu, z projednávání vyřazená. Z patnácti zastupitelů hlasovalo pro tento krok 11, dva zastupitelé se hlasování zdrželi a dva byli proti. Zůstal tak jediný zájemce o pozemek, vlastníci Koliby, kteří městu nabídli 480 tisíc korun. Zastupitelé jim prodej schválili.

Druhým případem, který vyvolal polemiku o nedostatcích ve stávajících pravidlech výběrového řízení, byl prodej pozemku na Cínovci. První zájemci nabídli městu cenu cca 762 tisíc korun. Ve svém záměru uvedli, že chtějí na pozemku postavit rodinný dům. Na poslední chvíli se objevil zájemce, který přišel s návrhem 920 tisíc korun, ale záměr neuvedl. Vedení města se v tomto případě začalo přiklánět k vyšší nabídce.

To vzbudilo nevoli prvních zájemců. Manželé namítli, že podali nabídku ceny bez DPH. „V pokynech, které jsme dostali, bylo, abychom uvedli cenu bez DPH, proto jsme tak učinili.“ Druhý zájemce, který nabídl 920 tisíc, ovšem napsal cenu konečnou. Chvíli se diskutovalo o tom, zda je v pravidlech výběrového řízení uvedená cena s DPH nebo bez. Zastupitelé dali nakonec za pravdu prvním zájemcům, jejichž nabídka se po připočtení DPH vyšplhala přes hranici 920 tisíc korun a tím se stala nabídkou nejvyšší. Zastupitelé prodej pozemku těmto zájemcům schválili.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru