Vzpoura zaměstnanců Volkswagenu: společnost se obrací proti generálnímu řediteli Herbertu Diessovi. Důvod?

Přidat na Seznam.cz

Generálnímu řediteli koncernu Volkswagen Herbertu Diessovi byla po interní vzpouře zaměstnanců vyslovena nedůvěra. Nelíbilo se jim přílišné zaměření na Teslu a elektromobily a hrozící ztráta pracovních míst. Společnost je fakticky na mrtvém bodě.

To, co se v současné době děje v koncernu Volkswagen, je skutečné firemní zemětřesení. Zprávy z Německa jsou zatím kusé, ale z rekonstrukcí deníků Handelsblatt a Electrive je zřejmé, že generální ředitel Herbert Diess čelí skutečné vzpouře.

Rada zaměstnanců se proti generálnímu řediteli shromáždila po jeho prohlášeních o nutnosti rychlejšího přechodu na elektrický pohon a o tom, že nedostatek iniciativy v této oblasti by ohrozil 30 000 pracovních míst. Tato slova se nesetkala s pochopením a proti Diessovi bylo zahájeno řízení, v němž se bude hlasovat o nedůvěře. Nespokojenost nepochází jen od zaměstnanců, ale v posledních hodinách chybí i strategická a diplomatická podpora Stephana Weila, člena dozorčí rady, ale také dolnosaského politika.

Diess byl zpochybňován zejména kvůli svému přesvědčení o přechodu na elektrickou energii, který označuje téměř za posedlost, a kvůli své neustálé pozornosti věnované společnosti Tesla a Elonu Muskovi. Americký generální ředitel Musk byl virtuálně pozván na interní konferenci jako „učitel“ pro vedoucí pracovníky Volkswagenu, a to je možná ta kapka, která přetekla.

Není zcela jasné, co bude následovat. Diess okamžitě přerušil cestu, která byla naplánována na dnešek do Spojených států, aby se situací zabýval, a již zazněla první slova adresovaná zaměstnancům. Ředitel VW se vrátil zejména k problematice Tesly: „Často se mě ptají, proč stále čelím Tesle. Vím, že je to pro některé lidi nepříjemné. I když už o Elonu Muskovi nebudu mluvit, stále tu bude a způsobí revoluci v našem odvětví a bude pokračovat v rychlém zvyšování konkurenceschopnosti.“

Generální ředitel se dotkl také bolavého místa možného propouštění a svůj záměr dále vysvětlil: „Ano, mám obavy o Wolfsburg. Chci, aby vaše děti a vnuci měli i nadále zajištěnou práci u nás ve Wolfsburgu. O to mi dnes jde. To je důvod, proč jsem tady.“

V současné době se zdá, že Diess má stále za spojence v rodině Porsche a Piëcheho, které však nejsou součástí zprostředkovatelské rady svolané k analýze situace. Navíc se zdá, že řešení není krátkodobé. Zprostředkovatelské radě by mohlo trvat až do konce prosince, než se situace vyřeší, a do té doby jsou pozastavena důležitá rozhodnutí, včetně investic, které nebyly definitivně schváleny. Podle některých názorů se společnost nachází na mrtvém bodě, a to v tak klíčovém období, jako je konec roku, a s neuspokojivými čísly z čínského trhu.

Zdroj: Handelsblatt, Electrive