Jiří Kuliš: Obchod je založen na vzájemné důvěře, a tu nelze získat on-line

Přidat na Seznam.cz

62. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu, který se koná od 8. do 12. listopadu na brněnském výstavišti, opět představí nejnovější a inovativní průmyslové technologie. O podobě letošního ročníku hovoří Jiří Kuliš, generální ředitel společnosti Veletrhy Brno.

Nucená dlouhodobá přestávka na brněnském výstavišti letos skončila, je to tak?

Od začátku září, kdy byly odstraněny kapacitní limity pro hromadné akce a zaveden systém O-N-T pro účastníky, se koná po více než roce veletržní obrození. Prozatím všechny konané akce se uskutečnily úspěšně.

Zdůrazňujete, že podstatou veletrhů je osobní setkávání lidí, které přináší navazování nových obchodních vazeb, zajímavé podněty a nápady. Osobní setkávání bylo ze známých důvodů přerušeno a mnohým chybí. Jak moc a proč, i v této on-line době?

Člověk je prostě tvor sociální a potřebuje osobní kontakt. Videohovor, videokonference je praktická, ale je to pouze náhražka. V obchodním jednání to platí dvojnásob. Každý obchod je založen na vzájemné důvěře osob, a tu nelze získat on-line. Také skvělé nápady se rodí při osobní diskuzi, a nikoli díváním se na monitor. Veletrh a osobní kontakt je spojen s emocemi.

Mezinárodní strojírenský veletrh si vybudoval špičkovou pozici ve své kategorii v Evropě. Strojaři sem, byť v odloženém termínu, vrací už za pár dní. V čem bude letošní ročník jiný?

V mnoha parametrech. Odehraje se převážně v rouškách, což tu nikdy nebylo. Bude menší z různých covidových důvodů. Zahajovací den proběhne bez účasti vládních představitelů z důvodu ustanovující schůze Sněmovny. Hlavně se ale bude konat covidu navzdory a opět ukáže technologické novinky pro průmysl. V dalším roce počítáme se standardním rozsahem v klasickém termínu počátkem října.

Jak vysoká je mezinárodní účast?

Mezinárodní účast je ovlivněna mnoha přetrvávajícími omezeními, jako jsou interní nařízení firem, nemožnost cestování z neevropských zemí, zejména z Asie. Neúčast zahraničních vystavovatelů je jedním z hlavních důvodů zmenšení rozsahu veletrhu. Paradoxně je poprvé potvrzena kolektivní účast Japonska a Tchaj-wanu, nicméně za účasti firem, které operují v Evropě. Na výjimku a pozvání MPO má přicestovat vládní delegace z Indonésie, která bude mít vlastní expozici. Chybět nebudou firmy ze sousedních zemí, Švýcarska či Francie.

Jaká jsou bezpečnostní opatření?

Vycházíme ze systému O-N-T, tedy účastníci prokazují imunitu či bezinfekčnost na základě pravidla naočkován – prodělal nemoc – otestován, což se stalo standardem v celé Evropě. Dále platí aktuální pravidla pro nošení respirátorů.

Jak se společnost BVV vypořádala s covidovou dobou? Co jste museli změnit, utlumit, do čeho jste se přesto pustili?

Veletrhy Brno patří k nejvíce postiženým subjektům pandemií, protože od března loňského roku prakticky až do letošního září nebylo možné veletrhy, kongresy a firemní akce pořádat. Ocitli jsme se bez příjmů a udržování firmy bylo financováno z úspor. Většina zaměstnanců strávila rok doma. „Home office“ byl kdysi zaměstnaneckým benefitem, nyní jsou všichni rádi zpět na pracovišti v kolektivu. Pandemii jsme přežili za cenu velkých ztrát a velké frustrace z nemožnosti podnikat. O to více nás těší, že se vracíme k běžnému provozu. Další uzavření bez kompenzací státem bychom asi těžko přežili.

Zdroj: Redakčně upravená tisková zpráva společnosti Veletrhy Brno