Kladno: Vyhlásili jsme vítěze architektonické soutěže

05.11.2021 20:22 | Tisková zpráva

Statutární město Kladno a architekt David Vávra ve spolupráci s Českým centrem Tokio a Raymond Architectural Design Office, vyhlásily již 6. ročník studentské architektonické soutěže Cena architekta Antonína Raymonda. Město tak připomíná přínos svého významného rodáka světové architektuře. Připomíná muže, kterému bylo v roce 2010 in memoriam uděleno čestné občanství města Kladna a od jehož úmrtí v listopadu 2021 uplyne 45 let.

Kladno: Vyhlásili jsme vítěze architektonické soutěže
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Ve středu 6. října 2021 zasedla v Kladenském zámku porota v čele s architektem Davidem Vávrou. Z došlých soutěžních návrhů vybrala nejen vítěze letošního ročníku, ale ocenila i další návrhy. Slavnostní vyhlášení oceněných prací se následně konalo 3. listopadu 2021 v obřadní síni kladenské radnice. Spolu s již zmíněným architektem Davidem Vávrou v porotě zasedli např. Ondřej Rys, radní pro rozvoj města, František Műller, městský architekt, Irena Veverková, historička, Olga Lebedeva, vítězka posledního ročníku, Petra Melčová, náměstkyně primátora, či Zdeněk Slepička, tajemník magistrátu. Soutěž je za podpory České komory architektů určena jak studentům běžné, tak krajinářské architektury, kteří v době vyhlášení soutěže nedosáhli věku třiceti let. Již tradičně bylo úkolem soutěžících vypracovat urbanistické, architektonické nebo projektové studie lokality či objektu na území města Kladna.

„Studenti architektury řešili, jak zvelebit objekt takzvané stodoly. Jde o původně barokní stavbu, jež byla součástí hospodářského a správního areálu města. Blízký Kladenský zámek a jeho zahrada jsou oblíbenými místy občanů, konají se zde kulturní akce, probíhají svatební obřady. V zámku se nachází malá galerie i několik stálých expozic. Nyní především muzeum zaměřené na kladenského rodáka Zdeňka Milera,“ přiblížil letošní zadání Ondřej Rys, radní města Kladna pro rozvoj.

Stodola byla před přibližně 25 lety pronajata soukromému provozovateli, který zajistil její rekonstrukci a proměnil ji v prostor vhodný k pořádání kulturních akcí a koncertů. Tato činnost však postupně slábla, v posledních letech byla v objektu provozována diskotéka. Záměrem zadání architektonické soutěže bylo především zachování podstaty památkově chráněného objektu, který obsahuje velkorysý halový prostor zastřešený původním barokním krovem.

Jednohlasně zvítězil návrh studenta FA ČVUT Matouše Pluhaře. Druhé místo vybojoval návrh Jany Watersové, třetí návrh Ondřeje Pecháčka. Zvláštní ocenění udělila porota návrhu Pavly Zelenkové. Hlavní cenou pro vítězného studenta je dvoutýdenní pobyt v Japonsku, spojený s prohlídkou staveb architekta Raymonda a návštěvou ateliéru Raymond Architectural Design Office. Zároveň primátor města Mgr. Milan Volf finančně odmění autory návrhů, které se umístily jako  druhé a třetí.

„Jestli má být studentská soutěž místem, kde se projevuje odvaha, pak se tento projekt trefil nejen do širokých hranic vkusu poroty, ale je i nadčasovým dialogem s osobností Antonína Raymonda, který proslul radikálností, nekompromisností a bojovou odvahou.“ Tato slova Davida Vávry vystihla podstatu nejen vítězné práce, ale i celého 6. ročníku studentské soutěže O cenu architekta Antonína Raymonda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…