LÁSKA ZA STATISÍCE KORUN: Ženy z Česka podléhají podvodníkům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

LÁSKA ZA STATISÍCE KORUN: Ženy z Česka podléhají podvodníkům

Zamilované ženy z Česka podléhají podvodníkům i ze zahraničí.
Zamilované ženy z Česka podléhají podvodníkům i ze zahraničí. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink, ara)

Celé své úspory naposílala seniorka (61) z Karviné muži, který jí na internetové seznamce tvrdil, že je lékař pracující na Středním východu. Pod záminkami, například půjčky peněz na cestu do Česka, ze zamilované ženy vylákal několik desítek tisíc korun. Tento případ ale není jediný, ženy z Česka takto naletěly například falešným vojákům.

Takových podvodů evidují policisté desítky. A i přes značnou informovanost podvodů stále přibývá. Co ženy žene do náručí podvodníků? Proč další a další sedají na jejich lep? Podle rodinného psychologa Petra Hrocha z Olomouce nejde o nic nového. Změnilo se jen prostředí a podvodníkům internet usnadnil práci. „Vždy tu byli sňatkoví podvodníci. To není nic nového. Nová je rychlost a dosah této trestné činnosti,“ konstatoval psycholog a dodal: „Tento moderní zločin není nic jiného než stará taktika, kdy se zneužívají ženy.“

Švihák lázeňský

Podle Hrocha jsou internetoví podvodníci moderní formou šviháků lázeňských. „Ti si vyhlíželi potenciální oběti v lázních, kde bývala velká koncentrace osamělých žen, tedy potenciálních obětí. Jen to měli složitější v tom, že na sebe museli pořádně dbát,“ prozradil Petr Hroch.

Je to jednodušší

Dnešní doba »švihákům lázeňským « vše výrazně usnadňuje. Potenciální oběti o sobě často zveřejňují na internetu nejrůznější informace. „Pro predátora je pak snadné se ženě vlichotit, dostat z ní informace, po čem touží, jaký protějšek si představuje, a pak si vytvoří svůj profil jí přesně na míru,“ vysvětlil psycholog.

Predátoři a oběti

Podle Petra Hrocha nejde v případě obětí o hloupé ženy. „Jsou to většinou matky, které už mají děti z hnízda, jsou hodné a zodpovědné, mají peníze a přitom cítí určitý pocit vlastního nenaplnění, jistou citovou vyprahlost. Díky tomu jsou zranitelné,“ prozradil psycholog s tím, že vše funguje na principu predátorů a potenciálních obětí. „Základní princip je v tom, že nejprve je tu potenciální oběť, která nějakým způsobem dává najevo na mě se zaměř, a potom teprve útočí predátor.“

Romantický blud

Oběť při komunikaci podle psychologa prožívá svůj vlastní romantický sen. „Spustí se tam neurofyzická reakce. Jak začne fantazírovat, zafunguje chemie fyzicky cítí libost. Je přesvědčena, že ona je zachránkyně, že si ten dotyčný našel jen ji. Ten blud doprovází aktivace limbického systému, tedy ona skutečně cítí štěstí, a to ji opravňuje dál pokračovat, čímž se dostává do uzavřeného kruhu,“ prozradil psycholog.

Jak z toho ven?

„Základ je prevence, tedy nedělat oběti už z dětí. Další a nejúčinnější formou je nelákat predátory. Neukazovat, že jsem potenciální oběť. Říct si o podporu, říct blízkým, že se cítím osaměle. Rozhodně nezveřejňovat informace, které nemám pod kontrolou,“ řekl psycholog Hroch.

Jedna, druhá, třetí...

● o dva miliony přišla žena (68) z Olomouce, která na internetu naletěla údajnému americkému vojákovi.
● milion korun stála další ženu (52) internetová láska k domnělému Britovi.
● o půl milionu málem přišla žena (50), která se zamilovala do údajného lékaře z Brazílie.
● sto tisíc stál další ženu virtuální vztah (61) s australským vojákem.
● ve všech případech muži slibují společný život, tvrdí, že mají spoustu peněz a jen potřebují sebe i peníze dostat do ČR. Ženy se jim pak snaží pomáhat tím, že na určená konta posílají své životní úspory. Nakonec spláčou nad výdělkem. A mnohé často naletí po nějakém čase opakovaně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.