TOPlist

V San Franciscu začaly jezdit první taxíky bez řidiče. Taxametry mají vypnuté

Cruise taxi San Francisco

Zaměstnanci americké společnosti Cruise, spadající pod koncern General Motors, už brzy budou křižovat ulice kalifornského San Francisca v autonomních taxi vozech, které společnost vyvíjí. Služby nové taxislužby budou k dispozici i pro veřejnost a dle slov firmy nechají její „robotaxikáři“ Cruise ještě nějaký čas vypnuté taxametry a po městě tak bude ještě nějaký čas zdarma.

První osobou, která se autonomním taxíkem svezla, byl spoluzakladatel a prezident společnosti Cruise Kyle Vogt, který se o zážitku nezapomněl pochlubit svým sledujícím na Twitteru. „V pondělí kolem 23:00 jsme poprvé pustili náš autonomní automobil do plného provozu. Předtím jsme prováděli testy vždy jen s naším člověkem, který seděl na místě řidiče nebo pasažéra. Taxi vůz jsme vypustili do ulic města, kde měl čekat na zakázku. V 23:20 hod. jsem si vůz přivolal přes aplikaci Cruise a objednal si první cestu. Po několika minutách ke mně náš autonomní vůz přijel a zastavil. Nikdo v něm nebyl. Pak už stačilo jen to, abych zmáčknul tlačítko Zahájit jízdu, a taxi se plynule zařadilo zpátky do provozu,“ popisuje svou první zkušenost s jízdou bez řidiče Vogt.

Vogt uvedl, že si po své premiéře objednal ještě pět dalších večerních jízd. Důvodem, kvůli kterému společnost provedla první vypuštění svého autonomního taxíku až v noci, nicméně není jen slabší provoz než za dne. Cruise totiž může momentálně jezdit v klasickém provozu v souladu s rozhodnutím kalifornského Úřadu pro motorová vozidla se svými vozy bez řidičů jen v rozmezí 22:00 hod. až 6:00 hod., a to maximálně rychlostí 30 mil za hodinu (cca 48 km/h). Očekává se nicméně, že po této úspěšné premiéře bude Cruise chtít svou taxislužbu co nejdříve masivně rozšířit a dostat své vozy do ulic amerického velkoměsta nejen v noci, ale i v denních hodinách.

Autor článku Martin Hrubeš
Martin Hrubeš
Člověk mnoha zájmů, kterým kraluje poznávání moderních technologií, hraní her na konzolích v čele s NHLkem, ve kterém rád loví rage quity soupeřů. Sem tam si rád přečte nějakou tu dobrou knížku, zasportuje nebo loví to nejlepší kafe v ulicích Olomouce.

Kapitoly článku