‚Nehodnověrný’ znalec, který čelí stíhání. Přečtěte si, proč soud očistil expolitika Severu v kauze směnek

Tvrdil, že přítel bývalého lidoveckého poslance Pavla Severy trpěl demencí a byl neschopný Severovi podepsat směnky za více než deset milionů korun. Soudní znalec Petr Roček teď sám čelí trestnímu stíhání. Právě jeho špatný posudek byl jedním z důvodů, proč soud zprostil expolitika obžaloby. „Vrchní soud zjistil k osobě znalce další závažné skutečnosti zpochybňující hodnověrnost jeho závěrů,“ stojí v rozsudku, který má iROZHLAS.cz k dispozici.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Severa (TOP 09) v pardubickém Divadle 29 (archivní foto)

Soudy se opakovaně postavily na stranu bývalého poslance Pavla Severy. Naposledy na začátku září Vrchní soud v Praze, který politika definitivně očistil | Foto: Tomáš Adamec

Pavel Severa a podnikatel Zdeněk Švec byli dlouhé roky přátelé, dokonce se stali i sousedy. Švec ale začal hodně pít a když jeho problémy s alkoholem vygradovaly, Severa toho měl zneužít: nedlouho před jeho smrtí mu dal podepsat čtyři směnky, podle nichž mu měl Švec dlužit více než deset milionů korun.

Soud pravomocně zprostil bývalého politika Severu obžaloby v kauze údajných falešných směnek

Číst článek

Takový byl zhruba obraz údajného milionového podvodu, kterého se měl bývalý poslanec Severa dopustit. Obžaloba byla postavená na znaleckém posudku doktora Ročka, podle nějž trpěl Švec alkoholovou demencí a nebyl schopný právních úkonů.

Soudy se ale opakovaně postavily na Severovu stranu. Naposledy na začátku září Vrchní soud v Praze, který někdejšího politika definitivně očistil. „I při vědomí toho, že v rozhodném období zemřelý Ing. Zdeněk Š. nepochybně trpěl závažným a prohlubujícím syndromem závislosti na alkoholu a sekundární epilepsií (…), Vrchní soud v Praze dospěl k závěru, že soud prvního stupně u obžalovaného nepochybil rozhodnutím o zproštění obžaloby,“ stojí v rozsudku.

Dokument získala redakce iROZHLAS.cz na základě zákona o svobodném přístupu k informacím a zveřejňuje jej v celém znění na konci článku.

Dva proti jednomu

Na soudního znalce v oboru psychiatrie Petra Ročka se obrátila v roce 2016, tři roky po Švecově smrti, jeho manželka. Znalec pak došel k závěru, že podnikatel trpěl v době, kdy měl směnky podepsat, alkoholovou a epileptickou demencí. Z ní pak dovodil jeho plošnou neschopnost právně jednat. Paradoxně právě tento posudek nakonec vedl k Severovu pravomocnému očištění.

Pavel Severa

Severa byl v 90. letech lidoveckým poslancem, místopředsedou KDU-ČSL a také zastupitelem města Litomyšl. Po vzniku TOP 09 se přidal k někdejším členům KDU-ČSL, kteří stranu opustili a přidali se k nově vzniklému hnutí. V letech 2010 až 2018 byl generálním sekretářem TOP 09.

Druhý oslovený znalec totiž došel ke zcela opačným závěrům než Roček. A třetí, ústavní znalecký posudek, Švecovu neschopnost právně jednat také zcela odmítl. „Již odborné závěry ústavního znaleckého posudku (ale i znalce MUDr. Tomáše Nováka) vylučující u zemřelého Ing. Zdeňka Š., že by v období, kdy podepsal předmětné směnky, trpěl alkoholovou nebo epileptickou demencí,“ píše se v rozsudku.

Vrchní soud proto došel k závěru, že znalec Roček není hodnověrný. „Nad rámec výše uvedeného Vrchní soud v Praze na základě dokazování (…) zjistil k osobě znalce MUDr. Petra Ročka další závažné skutečnosti zpochybňující hodnověrnost jeho závěrů,“ napsal soudce Pavel Zelenka.

Znalec před soudem

Z rozsudku vyplývá, že Roček čelil v roce 2020 kvůli nepravdivému znaleckému posudku a křivé výpovědi trestnímu stíhání plzeňské kriminálky. Lživý posudek měl být použit v dědickém řízení. Policie ale nakonec stíhání podmíněně zastavila.

„K institutu podmíněného zastavení trestního stíhání považuje Vrchní soud v Praze za potřebné ve vší stručnosti upozornit, že jeho podmínkou je kromě dalších rovněž doznání obviněného k činu,“ podotkl k tomu v rozsudku soudce s tím, že Roček se musel k vypracování nepravdivého posudku přiznat.

Trestnímu stíhání teď čelí Roček znovu a to právě v Severově kauze, jak v srpnu informoval server Aktuálně.cz. „Nesprávně dovozoval u Ing. Švece diagnózu demence alkoholové, ale i demence epileptické, ačkoliv pro to neexistovala ve zdravotní dokumentaci oprávněná opora,” citoval server z Ročkovy obžaloby.

Severa po Ročkovi požaduje odškodné milion korun, protože kvůli svému obvinění přišel o práci a utrpěl psychickou újmu. „Dopad byl nejen finanční, ale hlavně psychický. Spousta lidí se se mnou přestala stýkat,“ podotkl Severa, podle nějž trpěla celá jeho rodina.

Peníze měl Severa Švecovi postupně půjčovat od roku 2001 a vystavil 25 směnek, z nichž po roce 2010 vznikly čtyři směnky. Zemřelý podnikatel podpisy směnek nikdy nezpochybňoval a jednu za 6,5 milionu nechal dokonce zaúčtovat.

Tereza Čemusová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme