Legendární herec neuposlechl lékaře. Zemřel

Začalo to kašlem a později lékaři diagnostikovali herci Stevu McQueenovi rakovinu. Umělec se rozhodl pro kontroverzní léčbu, která v USA nebyla povolena. Přestože mu doktoři domlouvali, podstoupil v Mexiku operaci. Den po ní zemřel, napsal elpasotimes.com.

Steve McQueen (vlastním jménem Terence Steven), který se narodil 24. března 1930, byl jedním z nejpopulárnějších amerických filmových herců. Působil také jako producent a v neposlední řadě je známý jako automobilový závodník. 

Po studiu herectví a účinkování na newyorských divadelních scénách se proslavil jako představitel tvrdých a odvážných mužů ve westernech a v kriminálních a dobrodružných filmech. Byl jedním ze Sedmi statečných, uprchlíkem v Motýlíkovi, zazářil například i ve snímcích Bullittův případ, Le Mans, Nevada Smith a Skleněné peklo. Svou poslední roli ztvárnil v kriminálce Lovec (1980) režiséra Buzza Kulika.

McQueen, přezdívaný The King of Cool, byl také vášnivým automobilovým závodníkem a své husarské kousky často předváděl i ve filmech. Vlastnil několik sportovních aut. Steve McQueen miloval ženy, byl třikrát ženatý. Steve McQueen je synonymem dobrodružných, kriminálních, napínavých snímků té nejvyšší úrovně, přesto jde i o jednoho z nejlepších charakterových herců vůbec.

V roce 1978 začal McQueena trápit neustálý kašel. Přestal kouřit a podstoupil léčbu antibiotiky, ale jeho stav se nezlepšoval. Problémy s dýcháním se zhoršily v prosinci 1979 po natáčení Lovce a následná biopsie u něj odhalila mezoteliom, tedy rakovinu spojovanou s azbestem, na který neexistuje žádný známý lék. V únoru 1980 již měl rozsáhlé metastázy.

Když mu američtí lékaři oznámili, že pro něj nedokážou nic udělat, rozhodl se pro kontroverzní léčbu v Mexiku, která v USA nebyla povolena. Léčba nezabrala a McQueen zemřel 7. listopadu 1980 jako 50letý v mexickém Ciudad Juárez po chirurgickém zákroku, jehož cílem bylo odstranění velkých nádorů v břiše. Američtí lékaři tvrdili, že je nemožné, aby zvládl operaci, protože jeho srdce zákrok nevydrží. Přesto se dal operovat. McQueen skonal na srdeční zástavu den po operaci. Jeho tělo zpopelnili a popel rozprášili v Tichém oceánu.

Zdroj: Wikipedia, elpasotimes.com