TOP 7 skladeb, které si pustit na Halloween: Postraší vás Danny Elfman, Alice Cooper i Bauhaus

Vydáno 31.10.2021 | autor: Dominik Pavliš

Lidový svátek Halloween je populární zejména v USA, Kanadě, Velké Británii či Irsku, ale rostoucí oblibě se těší i na území České republiky. Pokud ještě nevíte, jakou hudbu si v předvečer svátku Všech svatých pustit k vyřezávání dýní a vyrábění děsivého kostýmu, máme pro vás sedm tipů.

TOP 7 skladeb, které si pustit na Halloween: Postraší vás Danny Elfman, Alice Cooper i Bauhaus TOP 7 skladeb, které si pustit na Halloween: Postraší vás Danny Elfman, Alice Cooper i Bauhaus

Danny Elfman – This is Halloween

Chytlavá skladba pocházející z kultovního snímku Ukradené Vánoce z roku 1993, který vychází z povídky Tima Burtona. Ve finále se jedná spíše o skladbu pro dospívající posluchače, je plná strašidelných klaunů a upírů, kteří si všichni dohromady zazpívají refrén písně. This is Halloween je rozhodně skladba, která by neměla chybět v žádném playlistu spojeném s tímto svátkem!

 

Donovan – Season of the Witch

Skotský hudebník vydal tuto bezmála pětiminutovou skladbu na svém třetím studiovém albu Sunshine Superman v roce 1966. V textu není přímo řečeno, co má přesně na mysli pod pojmem Season of the Witch (sezóna čarodějnic), ale o to více dává posluchači možnost si vyložit text dle jeho fantazie. Píseň pro milovníky psychedelického rocku 60. a 70. let je v čase halloweenu povinností.

 

Bauhaus – Bela Lugosi’s Dead

Béla Lugosi byl maďarský herec, který proslul především rolí hraběte Drákuly v divadle na Broadwayi a poté i ve stejnojmenném filmu – upírského románu Dracula. Právě o smrti tohoto herce pojednává skladba Bela Lugosi’s Dead. Píseň byla použita v hororovém snímku Hlad (The Hunger) z roku 1983, ve kterém si mimo jiné střihl roli i David Bowie.

 

Alice Cooper – Welcome to my Nightmare

Průkopník takzvaného shock-rocku Alice Cooper by mohl tento seznam v klidu zaplnit sám skladbami jako Feed My Frankenstein, Billion Dollar Babies a jim podobnými. Píseň pochází ze stejnojmenného alba, které bylo Cooperovo první a vyšlo roku 1975. Originál je hororovo-rockovou hymnou, za zmínku však stojí i verze s The Muppets.

 

Violent Femmes – Country Death Song

Kapela si dala pauzu od svého typického folk-punku a zplodili tuto countru skladbu. Text pojednává o vyšinutém farmáři, který se přiznává, že utopil svou dceru ve studni a později se oběsil ve stodole. Frontman kapely Gorodn Gano začal na skladbě pracovat ve druhém ročníku střední školy. Bobu Biggsovi ze Slash Records se však skladba nezamlouvala a odmítal ji zpočátku vydat.

 

Talking Head – Psychokiller

Již samotné divoké „ječení“ frontmana Davida Byrna dělá z této rockové klasiky Talking Heads nezbytnost Halloweenu. Píseň pojednává o tom, jak přemýšlí vyšinutý vrah. Byrnea k písni inspiroval Alice Cooper, jehož shock-rock byl zrovna v módě. Část „fa fa fa“ je inspirována písní Otise Redinga Fa-Fa-Fa-Fa-Fa (Sad Song). Redding a další souloví zpěváci měli na Talking Heads velký vliv.

 

Blue Öyster Cult – (Don’t Fear) The Reaper

Tato skladba se po jejím vydání v roce 1976 stala rockovo-hororovou klasikou a vyšla na albu Agents of Fortune. Jejím autorem je kytarista a zpěvák Buck Dharma a jedná se o největší hit skupiny Blue Öyster Cult. Výrazným prvkem písně je hra na perkusní nástroj zvaný cowbell, který skladbě dodává potemnělou atmosféru. V roce 2000 byl coby součást pořadu Saturday Night Live odvysílán skeč More Cowbell, který parodoval nahrávání písně.

Text: Dominik Pavliš, foto: promo fotografie, FB Alice Cooper
Témata: Danny Elfman, Donovan, Bauhas, Alice Cooper, Violent Femmes, Talking Heads, Blue Öyster Cult, Halloween

zavřít