Chutě, vůně a barvy celé republiky. Pestrost regionů ČR představili studenti GJO

Do krajů České republiky mohli návštěvníci nahlédnout na šestém ročníku veletrhu cestovního ruchu na Gymnáziu Jiřího Ortena v pátek 5. listopadu

Ochutnat výborné domácí koláče ve středních Čechách, popovídat si s celebritami na filmovém festivalu v Karlových Varech, odpovědět na záludné otázky praotce Čecha v kraji Ústeckém, vyzkoušet sklářské a šperkařské umění Libereckého kraje, nejen navštívit les Řáholec, ale i přidat titul své oblíbené knihy do knihovny Královéhradeckého kraje, ochutnat pravý pardubický perník, mluvit hanáckým nářečím a okusit různé hanácké dobroty, podívat se do uhelných dolů Moravskoslezského kraje, zkusit vyrobit boty v továrně Baťa ve Zlínském kraji, okoštovat nejlepší jihomoravské víno, stát se biatlonovým mistrem na Vysočině, podívat se do Schwarzenberské hrobky a poznat krásy jižních Čech, a nebo zhlédnout loutkové divadlo Spejbla a Hurvínka v Plzeňském kraji. To vše a ještě víc návštěvníci zakusili na letošním veletrhu cestovního ruchu na Gymnáziu Jiřího Ortena.

Akci započala v osm hodin skupina HZP svým koncertním vystoupením, následně zahájení veletrhu cestovního ruchu (VCR) uvedly organizátorky VCR Štěpánka Králová a Monika Peková spolu se studentkami Alenou Votavovou a Nikolou Kouřilovou.

Ředitel GJO Vladislav Slavíček přivítal přítomné návštěvníky a hosty, kterými byli radní pro školství Milan Vácha a vedoucí oddělení sportu Lenka Škopová, ředitel VISK Jiří Holý a Jana Štindlová z odboru školství, místostarostové města Silvia Doušová a Vít Šnajdr, zastupitelé města Kateřina Daczická a Josef Treml, Lukáš Seifert za ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, za Učiliště řemesel Karel Polívka, průvodkyně Jitka Gabašová za Eduzměnu a manažerka Eduzměny za Kutnohorsko Kamila Drtilová.

Svou návštěvou poctili GJO i vážení hosté, jmenovitě hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková,  ředitel Středočeského inspektorátu České školní inspekce Petr Drábek a poslanec, kandidát na ministra vnitra a učitel na GJO Vít Rakušan.

Na gymnázium zavítala delegace z maďarského Dunakeszi, předměstí Budapeště. Ředitel školy Radnóti Miklós Gimnázium Dunakeszi István Nyíri přijel se svou ženou Livií a učitelem německého jazyka Petrem Nagym. „Škola je prestižní gymnázium na předměstí Budapešti, mají velký zájem s námi navázat družbu, rádi bychom tam s jednou třídou vyjeli už letos na jaře,dodal ředitel GJO Vladislav Slavíček.

Před devátou hodinou otevřeli žáci třídy a prezentovali své předem vylosované kraje. Porota tvořená hosty GJO hodnotila stánky v několika kategoriích: celkový dojem, cena poroty, zapojení návštěvníka, nejlepší videoupoutávka, nejlepší počin kulinářský, hudební, výtvarný či divadelní. Studenti se také zapojili do hlasování a určili tak vítěze, který obdržel studentskou cenu.

V poledne porota ukončila a odevzdala svá hodnocení, poté se radila o výsledcích a psala diplomy. Mezitím v aule bavila kapela HZP diváky svou hudební produkcí až do závěrečného vyhlášení ve 13:00.

„Stejně jako ostatní návštěvníci jsem byl nadšen. Ale tím, že jsem byl přítomen všem přípravám, během kterých jsem mohl pozorovat nadšení a úsilí všech, tak je mi líto, že se většina cen koncentrovala do jediné třídy a na některé třídy se nedostalo. Můžeme si stokrát říkat, že je to sport a vítězství k němu patří, ale neoceněných tříd je mi zkrátka líto. V pondělí všechny studenty obejdu, vyzdvihnu a ocením vše, co měli ve třídách připravené. A jsem rád, že ceny za účast v podobě dárkových košů jsme mohli rozdat všem, všechny třídy si je zasloužily,uvedl ředitel gymnázia V. Slavíček.

Dora Procházková

Zavřít menu