Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nižší zdanění práce a žádné peníze pro firmy z daňových rájů. Popisujeme plány vlády ve veřejných financích

Zbyněk Stanjura je nejpravděpodobnějším kandidátem na post ministra financí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Zbyněk Stanjura je nejpravděpodobnějším kandidátem na post ministra financí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministerstvo financí si pod svými křídly jako jedno ze zásadních ve vládě chce podržet Občanská demokratická strana, která obsadí i post premiéra. Nejpravděpodobnějším kandidátem na funkci ministra je dosavadní šéf poslaneckého klubu strany Zbyněk Stanjura. Deník N má k dispozici programové prohlášení, které do velké míry snoubí předvolební priority obou koalic. Obsahuje navýšení veřejných investic a zpřísnění rozpočtových pravidel, ale i boj proti daňovým únikům.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ze státního rozpočtu budou kapitálové výdaje tvořit alespoň 10 % z celkového rozpočtu.

Trend je pro naplnění tohoto bodu minimálně v příštím roce příznivý. V posledních letech byly kapitálové výdaje nad deseti procenty pouze v roce 2015. Ten byl ale výjimečný, protože se v něm vykazovaly projekty končícího unijního víceletého rozpočtu a nezvykle vysokou částku tvořily právě příjmy z rozpočtu Evropské unie.

V následujícím roce se kapitálové výdaje výrazně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Osobní finance

Veřejné finance

Vláda Petra Fialy

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější