Těhotná žena zemřela kvůli přísnému protipotratovému zákonu. Tisíce lidí vyšlo v Polsku do ulic

Přidat na Seznam.cz

Polsko Tisíce lidí vyšly do ulic Varšavy a dalších polských měst na protest proti přísným protipotratovým zákonům poté, co nedávná smrt těhotné ženy obnovila veřejnou debatu o interrupcích v zemi. 

Třicetiletá Izabela podle médií zemřela poté, co její lékaři odmítli provést interrupci, píše radiozet.pl. K jejímu úmrtí přispěl podle kritiků nález ústavního soudu z loňského října, který prakticky postavil interrupce v Polsku mimo zákon.

Už žádná další mrtvá žena!
Lidé se svíčkami v rukou as transparenty hlásajícími „již žádná další (mrtvá žena)“ prošli o víkendu podle organizátorů desítkami polských měst, včetně jihopolského města Pszczyna, kde zesnulá žila. „Už žádná další“ je zároveň název výzvy, která se šíří i po sociálních sítích.

„Její srdce také bilo,“ psalo se na transparentech některých účastníků víkendové demonstrace. Ve Varšavě se do demonstrace zapojil i bývalý polský premiér a předseda Evropské rady Donald Tusk, který nyní stojí v čele nejsilnější opoziční strany v zemi. Demonstranti se shromáždili před budovou ústavního soudu a následně se vydali na ministerstvo zdravotnictví.

„Protipotratové zákony zabíjejí Polky. Je to kruté, děsivé,“ řekla televizi TVN24 jedna z žen, které přišly na protestní akci do města Pszczyna. Zpravodajský server Onet.pl dnes zveřejnil rozhovor s manželem jiné ženy, která podle něj zemřela v červnu za podobných okolností. Vláda tvrdí, že za Isabelinu smrt rozhodnutí soudu vinu nenese a že šlo spíše o chybu lékařů.

Polské ministerstvo nařídilo inspekci nemocnice
Polský ministr zdravotnictví nařídil prověřit situaci v okresní nemocnici ve městě Pszczyna, ve které zemřela třicetiletá těhotná žena. Vedení nemocnice uvedlo, že zdravotníci dělali vše, co mohli, aby dítě a ženu zachránili. V Sejmu (dolní komora polského Národního shromáždění, tedy parlamentu, pozn. red.) se mezitím objevil návrh na zpřísnění zákona, který každý potrat přirovnává k vraždě, píše Gazeta Wyborcza.

Mluvčí resortu zdravotnictví Wojciech Andrusiewicz televizi TVN24 řekl, že ministr nařídil Národnímu fondu zdraví přezkoumat případ i situaci v nemocnici. „Z pohledu Varšavy je obtížné tuto situaci hodnotit,“ uvedl Andrusiewicz a dodal, že inspekce ukáže, zda došlo k nějakým chybám.

Úřady potvrdily zákonnost interrupcí, když je ohroženo zdraví a život
Polské ministerstvo zdravotnictví v neděli vydalo pokyny pro lékaře, ve kterých potvrdilo, že umělé ukončení těhotenství je zákonné v případě, kdy je ohroženo zdraví nebo život ženy. Ministerstvo upozornilo, že ukončení těhotenství je v případě ohrožení zdraví, či dokonce života ženy v souladu se zákonem.

Lékařům pozastavili výkon praxe
Lekaři se podle ministerstva nesmí bát „přijmout rozhodnutí“ na základě svých zkušeností a dostupných znalostí z oblasti medicíny. Tento dokument určený lékařům – porodníkům ministerstvo vydalo v reakci na smrt těhotné ženy, které byl odepřen umělý potrat. Lékařům, kteří se o Izabelu starali, pozastavili výkon praxe a prokuratura zahájila vyšetřování.

Nemocnice smrt pacientky lituje
Nemocnice, ve které žena zemřela, mezitím vydala prohlášení, že smrt pacientky lituje. Uvedla, že jediným předpokladem pro lékařský postup byla starost o zdraví a život pacientky i plodu. Lékaři i porodní asistentky podle nemocnice udělali vše, co bylo v jejich silách. „Celý lékařský postup podléhá posouzení prokuratury av této chvíli nelze vynášet žádné soudy,“ uvádí se dále v prohlášení. Případ vyšetřuje státní zastupitelství v Katovicích.

Vedení zdravotnického zařízení dnes také uvedlo, že „samostatnou otázkou je posouzení právního stavu týkajícího se přípustnosti interrupcí“. Nemocnice podle TVN24 zdůraznila, že všechna lékařská rozhodnutí byla učiněna s ohledem na předpisy platné v Polsku.

Lékaři čekali, až srdce plodu nepřestane být
Rodina Izabely uvedla, že žena podlehla ve 22. týdnu těhotenství septickému šoku. O její smrti informovala advokátka Jolanta Budzowská, která právně zastupuje rodinu zesnulých. Třicetiletá žena zemřela 22. září v nemocnici ve městě Pszczyna. Zdravotníci po jejím přijetí diagnostikovali ztrátu plodové vody a potvrdili dříve diagnostikované vrozené vývojové vady plodu, píše server Onet.pl s odvoláním na prohlášení rodiny zesnulé.

S vyjmutím plodu však lékaři údajně čekali, dokud mu nepřestane bít srdce. „Zemřela během svého pobytu v nemocnici, ve zprávách zaslaných rodinným příslušníkům a přátelům uvedla, že podle informací, které jí lékaři poskytli, zaujali (zdravotníci) vyčkávací postoj a upustili od vyprázdnění děložní dutiny, dokud plod neodumře, což dávala do souvislosti s platným zákonem omezujícím možnosti legálního potratu,“ uvedli příbuzní ženy v prohlášení. Žena, která byla vdaná a měla jednu dceru, podle nich zemřela po necelých 24 hodinách v nemocnici. „Časem poskytneme veškeré informace,“ uvedla advokátka, podle které i většina informací podléhá utajení kvůli vyšetřování.

První oběť rozhodnutí ústavního soudu
Podle Budzowské to byl důsledek loňského rozhodnutí ústavního soudu, po jehož nálezu se zpřísnily již tak velmi restriktivní předpisy týkající se potratů v katolické zemi. Podle listu Gazeta Wyborcza jde o první smrtelnou oběť rozhodnutí ústavního soudu. Ochránci ženských práv tvrdí, že lékaři nyní v Polsku raději čekají, až plod, který nemá šanci na přežití, zemře v děloze, než aby provedli potrat.

Tribunál, kterému dominují soudci dosazení vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS), loni v říjnu zveřejnil nález, na jehož základě byly zakázány interrupce iv případě závažného poškození plodu. Do té doby byly přípustné potraty ve třech případech: když těhotenství bylo důsledkem znásilnění či incestu, když ohrožovalo život matky, a když lékaři zjistili těžké, nezvratné a nevyléčitelné poškození plodu. Z posledního důvodu bylo legálních interrupcí nejvíce, skoro 1000 ročně. Podle ústavního soudu ale právě toto ustanovení odporovalo polské ústavě, tedy žena musí porodit i těžce poškozené dítě.

Masivní protesty
Rozhodnutí vyvolalo v Polsku masivní protesty, tamní konzervativní vláda však tlaku veřejnosti neustoupila. Mluvčí PiS Radoslaw Fogiel mezitím prohlásil, že zákon umožňuje interrupci v případě, kdy je ohrožen život ženy, a vládnoucí strana podle něj neplánuje kvůli tomuto případu změnu zákona.

Polská média zároveň informují o tom, že se v dolní komoře parlamentu nedávno objevil návrh na další zpřísnění zákona. Všechny případy interrupce přirovnávají k vraždě a hrozilo by za ně až doživotí, píše Gazeta Wyborcza. Autoři návrhu – Nadace Pro právo na život – chtějí zakázat interrupce i ve dvou případech, kdy jsou v Polsku ještě možné, tedy při ohrožení zdraví a života matky a pokud je těhotenství důsledkem trestného činu.

Návrh stanoví, že za neúmyslné zbavení života plodu hrozí trest odnětí svobody od tří měsíců do pěti let. Je-li pachatelem matka, nepodléhá trestu. Pokud někdo připraví plod o život úmyslně, hrozilo by mu od pěti do 25 let vězení, ale i doživotí. V případě matky by soud mohl upustit od potrestání.

Potraty byly povoleny ve třech případech
Až do nálezu ústavního soudu, kterému dominují soudci dosazení vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS), byly v Polsku přípustné potraty ve třech případech. Když těhotenství bylo důsledkem znásilnění či incestu, když ohrožovalo život matky a když lékaři zjistili těžké, nezvratné a nevyléčitelné poškození plodu. Z tohoto posledního důvodu bylo legálních interrupcí nejvíce, skoro tisíc ročně. Podle ústavního soudu však právě toto ustanovení odporovalo polské ústavě, tedy faktu, že žena musí porodit i těžce poškozené dítě.

Zdroj: TVN24, ONET, Gazeta Wyborcza, RadioZET