Pod mrakem a celkem chladno, aspoň se to tak na startu zdálo. Takové počasí přivítalo početnou skupinu vytrvalců, kteří si zase přijeli poměřit síly. Nakonec to bylo lepší, než se zdálo. Všichni se na trati řádně zahřáli. Po loňské pauze, kdy se závod ze známých důvodů neběžel, se sešlo opět dost borců, co chtěli oběhnout krásnou trať kolem přehrady Křetínka.

Martin Kučera opět zakončil sezónu vítězstvím

Na svůj velmi oblíbený a tradičně poslední závod sezóny nastoupil Martin Kučera /ElevenRunTeam – Štefko running – 47:24/ s jediným cílem. Vyhrát. To ovšem nečekal, že přijede Tomáš Navrátil. Běželi spolu až téměř do Křetína, pak za to Martin vzal a svému soupeři utekl. Ale musel si máknout víc, než chtěl.

Druhý tedy nakonec skončil Tomáš Navrátil /AK Kroměříž – 48:58/ a třetí Petr Bořil /53:52/.

Patricia Puklová utekla všem ženám o parník

Je to tak. Už od startu vyrazila Patricia Puklová /AC Moravská Slávia – 57:16/ / dopředu a v podstatě svůj náskok stále navyšovala. Druhá doběhla Lenka Jančaříková /AAC Brno – 1:00:29/. Je na to pořád neskutečně dobře a nad jejími výhradami ke své výkonnosti je dobré se jen pousmát.

A třetí se objevila v cíli Mirka Zemanová /1:01:58/.

Běh kolem přehrady Křetínka má tradici

34. ročník běžeckého závodu v Letovicích, který pořád Fan-club „BOP Křetínka,“ již ledacos napovídá o jeho tradici a úspěšnosti.

Samotná trasa v délce 14,7 km vede po silnicích se startem a cílem letos nově u restaurace Na Koupališti. Vybíhá se přes náměstí směrem na přehradu Křetínka a kolem ní se přes místní vesnice Vranová, Křetín, Lazinov, Svitavice a Meziříčko běžci dostanou velkým okruhem po hodně zajímavé trati zpět do Letovic.

Je nutné přiznat, že se zde za roky pořádání závodu postavila na start řada výborných vytrvalců a vytrvalkyň. Také letos se na tuto podivnou dobu nakonec na startu objevil slušný počet mužů i žen.

Hezká trať a velmi oblíbený závod

Tak v podstatě hodnotili skoro všichni závodníci zdejší závod. Ostatně na něm většinou startovali již po několikáté.

„Moc mě překvapilo, že se tu objevil Tomáš Navrátil,“ kroutil hlavou v cíli Martin Kučera. „Nechtěl jsem jít naplno, ale nevěděl jsem, co od něho mám čekat, tak jsem nakonec musel běžet rychleji, než jsem měl v plánu. Ale do Letovic jezdím roky zakončit závodní sezónu, tak jsem sem musel přijet zase. A teď už dám odpočinek a pak zahájím zase přípravu na další rok.“

„Vůbec mi to neběželo,“ jen lapidárně zhodnotil svůj výkon Tomáš Navrátil.

„Trápil jsem se a nemám ze svého výkonu vůbec dobrý pocit.“

„Zdálo se mi to dnes nějak nekonečné,“ jen mi řekla s úsměvem po závodě Patricia Puklová.

„Tohle je už na mě moc dlouhé,“ sdělila mi hned po doběhu Lenka Jančaříková. „Byla jsem ráda, že jsem to vůbec takhle zvládla. Ten výpadek z tréninku a nějaké kilo navíc, to se pak už moc dobře takhle dlouhý závod neběží.“

Tak ta kila navíc jsem nějak nepochopil. Myslím, že by si všechny ženy v jejím věku sakra přály vypadat tak, jako ona.

No, ale jinak si myslím, že dnes v Letovicích vyhráli všichni, kdo se proběhli kolem přehrady a pořadatelé opět letos zaslouží pochvalu, že závod zvládli s dobrou náladou a úsměvem. Tak to má být.

Fotogalerie Zdeňka Smutného