V Přešticích měří kvalitu vzduchu speciální čidla

8. listopad 2021 17:25, aktualizováno

Čidla na měření kvality vzduchu mají nově k dispozici občané v Přešticích. Na překročení emisních limitů je může upozornit třeba SMS zpráva.

Přeštice začaly s měřením kvality vzduchu. Jedním z důvodů je hustá doprava v centru, která má na ovzduší značný vliv. Lidé mohou zjistit naměřené údaje na webu města, ale také díky zprávám, které jim přijdou do mobilu.

Do speciálního projektu se Přeštice zapojily jako jediné město v Plzeňském kraji. „Na kvalitě ovzduší se odráží nejen hustá doprava, ale také topení tuhými palivy. Chceme, aby měli lidé zpětnou vazbu,“ uvedl místostarosta Marek Krivda.

Meteostanice a stanice na měření kvality ovzduší jsou umístěné na více místech v Přešticích i přilehlých obcích. „Jedna je přímo na průtahu městem, jedna dál u městské knihovny, abychom mohli porovnat rozdíl. Ve Skočicích například čidlo měří dopad topení tuhými palivy,“ upřesnil Krivda. Podle něj se kvalita vzduchu vlivem topení zhorší pravidelně každý den okolo páté hodiny odpolední. Zatímco hustota dopravy je každý den jiná, tedy i znečištění u průtahu se v průběhu týdne mění.

SMS nebo internet

Informace o měření je možné vyhledat na webu města a lidé se mohou přihlásit k odběru SMS zpráv, které upozorní na překročení limitů emisí. Služba je vhodná zejména pro astmatiky a starší lidi. Zpětná vazba je podle místostarosty pro občany důležitá. „Můžeme přemýšlet o tom, jak jinak topit a působit i na své okolí,“ myslí si.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy