Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Legendy motorsportu převzaly ocenění

Součástí výstavy ESET Cup Racing Expo v rámci Prague Car Festivalu bylo i letos předávání ocenění legendám českého motoristického sportu. Zasloužený potlesk přítomných návštěvníků si užívalo dalších devět významných osobností.

Tři vyhodnocené Legendy autosportu mají jedno společné: všichni se stali prvními českými mistry Evropy ve své disciplíně. Milan Šimák (67 let) byl v roce 1980 nejen naším prvním šampionem v motokárách, ale získal úplně první titul mistra Evropy v historii československého automobilového sportu. Po skončení kariéry založil firmu MS KART, jejíž podvozky vybojovaly tři tituly v kategorii Superkart. Autokrosař Karel Havel (74) je mistrem kontinentu z roku 1986. Josef Kopecký (62) získal v roce 1994 jako první český jezdec titul mistra Evropy v závodech do vrchu.

Také držitelé ceny Legenda motosportu dosáhli významných mezinárodních úspěchů. Miloslav Souček (91) byl v roce 1955 na Šestidenní členem vítězného týmu o Stříbrnou vázu a o rok později vyhrál Světovou trofej. V roce 1960 získal bronzovou medaili v motokrosovém MS třídy do 250 cm3. Jiří Štancl (71) je na domácích tratích nejúspěšnějším plochodrážním závodníkem v historii. Reprezentačnímu týmu pomohl ke dvěma bronzovým medailím v mistrovství světa v letech 1977 a 1979, dvě stříbrné přidal na dlouhé dráze v letech 1983 a 1985. Stanislav Zloch byl členem vítězného týmu v Šestidenní motocyklové soutěži v roce 1982. Navíc má dva tituly mistra Evropy v enduru z let 1976 a 1977.


Ocenění Osobnost motorsportu převzala trojice zkušených funkcionářů. Stanislav Minářík (77) byl špičkovým navigátorem v rallye a potom naším dlouholetým zástupcem v Mezinárodní automobilové federaci FIA. Evžen Erban (76) je bývalým úspěšným závodníkem a přes třicet let ředitelem plochodrážního závodu o Zlatou přilbu. Václav Bervid (81) byl v osmdesátých letech minulého století manažerem vynikající dvojice Zdeněk Vojtěch – Břetislav Enge v evropských závodech cestovních vozů.



Text ke společné fotografii:
Držitelé ocenění (zleva) Miloslav Souček, Stanislav Zloch, Milan Šimák, Evžen Erban, Václav Bervid, Stanislav Minářík, Karel Havel, Josef Kopecký a Jiří Štancl



PR 8.11.2021

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar