Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co „urvali“ Piráti: Michálek a Lipavský o ministerských ambicích i sporu se STAN

Autor: Nikola Forejtová, Vera Renovica - 
9. listopadu 2021
05:00

Piráti zažili po volbách hořké pocity. Ačkoli se dostali do vládní koalice, budou ve Sněmovně v počtu, který si nepředstavovali ani v nejhorších scénářích. Paradoxně ale budou mít na počet poslanců největší zastoupení ve vládě - ze 4 zvolených bude s nejvyšší pravděpodobností polovina v novém kabinetu Petra Fialy (ODS). Podle kandidáta na ministra pro legislativu Jakuba Michálka se bude vykroužkování Pirátů aktivně řešit v koalici PirSTAN. V rozhovoru pro Blesk Zprávy navíc dodal, jak si představuje svůj budoucí post. O budoucnosti promluvili i poslankyně Olga Richterová a kandidát na šéfa diplomacie Jan Lipavský. 

Sněmovna se v pondělí poprvé sešla v novém složení. Na ustavující schůzi dorazili i všichni čtyři Piráti, kteří se dostali do Sněmovny. A zatímco dva z nich nejspíše usednou ve vládě, jedna z žen, Olga Richterová, by se měla ujmout křesla místopředsedy Sněmovny.

I u Richterové se diskutovalo nad možností, že by se chopila vedení jednoho z resortů, přesněji ministerstva práce a sociálních věcí. „My jsme měli vládní tým, kde bylo několik kandidátů a co se týče vyjednávání, tak bylo od začátku jasné, že tam budou jenom nějaké možnosti,“ okomentovala Richterová pro Blesk Zprávy fakt, že nakonec neusedne v novém kabientu budoucího premiéra Petra Fialy (ODS). 

Dodává, že ji od křesla odehnala nejen povolební realita, ale také osobní důvody. „V kombinaci s povolební situací a s tím, že jsme měli jen omezené vyjednávací možnosti, tak jsme zvolili tohle,“ řekla dále Blesk Zprávám. 

Ve Sněmovně chce navázat na předchozí působení. „Dál budu bojovat za vše, co je pro mě důležité. Aktivně jsem se podílela na tvorbě programového prohlášení a věřím, že se nám bude dařit hledat shodu,“ dodává s tím, že se chce zaměřit především na znevýhodněné skupiny obyvatel, jako jsou matky s malými dětmi a pečující osoby. 

Michálek: Noví ministři ušetří více, než utratí

A zatímco Richterová bude společně s novou poslankyní Klárou Kocmanovou působit ve Sněmovně, jejich kolegové budou nejspíše tlačit a schvalovat zákony přímo z kabinetu. 

Jedním z pirátských kandidátů na ministra a zároveň poslancem je Jakub Michálek. Je kandidátem na nový post ministra pro legislativu. Ten podle jeho slov ušetří více peněz, než budou náklady na jeho vytvoření a údržbu. „V ČR máme obrovské množství nadbytečných předpisů a to, že každý zákon říká něco jiného a není jednotná terminologie, lidi obrovsky štve a myslím si, že pokud budeme mít tým, který toto bude řešit, tak ve výsledku Čechům a podnikům ušetříme více peněz, než jsou náklady na pár lidí navíc, kteří to mohou přinést,“ vysvětlil Blesk Zprávám staronový poslanec.

Možný budoucí ministr pro legislativu Jakub Michálek (Piráti) Možný budoucí ministr pro legislativu Jakub Michálek (Piráti) | Facebook Pirátů

Michálek dodává, že hlavními body jeho práce bude redukce byrokracie, dále hlídání toho, aby proticovidová opatření odpovídala platné legislativě a byla odůvodněná tak, aby uspěla u soudu. Dále se chce zaměřit na základní práva občanů, která jsou dána Ústavou.

Vedle novější pozice by měli Piráti obsadit i dobře známý post. Šéfem diplomacie by se měl stát Jan Lipavský. Ten neobhájil post poslance, ve vládě jej ale Piráti chtějí. „Budu se snažit o navrácení jasného hlasu do české zahraniční politiky. Resort bude mít jasnou orientaci na EU a NATO a také máme ambici se posunout zpět k té Havlovské diplomacii,“ řekl Blesk Zprávám na dotaz, na co se v resortu zaměří, pokud bude jeho kandidatura úspěšná.

„Zaříznutí“ od Zemana? Fialova starost

U Lipavského se ale diskutuje o možnosti, že jeho kandidaturu nepřijme prezident Miloš Zeman. Zastávají totiž ku příkladu odlišnější postoje k autoritářským zemím či k Izraeli. Podle předsedy Pirátů je ale předčasné hovořit o možných problémech, když ještě oficiální seznam kandidátů nedoputoval k rukám Miloše Zemana. „Petr Fiala se dnes vyjádřil, že problémy neočekává, nicméně ani jedna ze stran ještě neuvedla své personální nominace. Ostatně není ani ustavena Sněmovna, není ani Petr Fiala pověřen sestavením vlády, takže si myslím, že to je předčasné,“ řekl Blesk Zprávám během ustavující schůze Ivan Bartoš, který by měl převzít post ministra pro místní rozvoj. 

Dodal, že věří především předsedovi ODS, že si kandidáty obhájí - ačkoliv je to ještě předčasné - podobně se pro Blesk Zprávy vyjádřil i Lipavský. „Nemám pochybnosti o tom, že udělá vše pro to, aby si svůj návrh obhájil a prosadil. Jsem připraven jej podpořit, že pokud bude mít Zeman zájem o setkání, kde se mu mohu osobně představit, tak jsem na to připraven. Je to logické a je to zvyklost a já s tím nemám žádný problém,“ uvedl možný budoucí šéf české diplomacie, který má se zahraniční politikou zkušenosti jako místopředseda zahraničního výboru. „Domnívám se, že post ministr zahraničních věcí budu zastávat naprosto vážně a kvalitně,“ uzavřel.

Michálek o sporu se STAN: Nepříjemná záležitost

Piráty čeká navíc ještě vyříkávání s jejich volebním koaličním partnerem - Starosty. Právě jejich zástupci získali drtivou většinu mandátů, a to z velké části díky kroužkování. Podle analýzy Pirátů došlo k porušení koaliční smlouvy. 

„Viděl jsem shrnutí a je to věc, kterou musíme diskutovat mezi sebou jako partneři. Určitě se nechceme účastnit nějakého přetahování přes média. Nicméně v té analýze je, že tedy skutečně docházelo k porušení koaliční smlouvy propagací jednoho subjektu a výzvami ke kroužkování, tak je problém a budeme to řešit v rámci koalice, jakmile přejde shon kolem sestavování nové vlády,“ řekl Michálek Blesk Zprávám na dotaz, jak budou dále postupovat.

„Je to nepříjemná záležitost, která už nastala, a bude důležité, abychom se s ní vypořádali a dokázali do budoucna spolupracovat ve prospěch občanů, kteří nás zvolili. Bylo to 830 tisíc voličů a z toho 600 tisíc hlasovalo bez toho, aniž by kroužkovalo. To je spoustu lidí kolem nás, které nenapadlo, že se povede jednu stranu vykroužkovat,“ konstatoval. 

Video  Rakušan v Blesku: Vzkaz Zemanovi do nemocnice! Babiš první pokus dostane, míní šéf STAN  - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

clovekdobry ( 9. listopadu 2021 18:05 )

Nemám důvod být vulgární, ale upřímně,...i já jsem rád, že se Piráti celkem odepsali. To mohli očekávat, že takhle dopadnou. A ten jejich nevzhledný předseda jak se už cítil být premiérem, to mě vcelku pobavilo. To asi jeho paní premiérová čubrněla, že nebude paní premiérovou. Jsem moc rád, že zvítězil zdravý rozum a Piráti nezvítězili. Myslím si ale, že ta koryta co dostanou jim patří, protože těm ostatním k vedení pomohli a hlavně pomohli odstavit agenta Bureše.

sarina ( 9. listopadu 2021 12:23 )

Tak dnes mu ty argumenty DOŠLY!!!

sarina ( 9. listopadu 2021 11:59 )

Tobě to nelichotí jsi zlostí bez sebe, že ti nevyšlo udělat z diskutujícího BLBA, musel ses ponížit a být jako beránek a mě to dělá móóóc dobře!!! A že na tebe reaguji, NO proto že mám jen tento nick, kdybych měla tolik jak ty tak by ti to nevadilo, ale NEJSEM TY PROTO MÁM JEN JEDEN!!!

naidka ( 9. listopadu 2021 11:43 )

O verbální agresivitě raději nepiš, to je tvoje doména.

naidka ( 9. listopadu 2021 11:31 )

Brugal, zato ty píšeš o prezidentovi jako ten nejryzejší křišťál.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa