Dokonalý přehled o městě, zelená pro hasiče. Pardubice mají nový dopravní dispečink

9. listopad 2021 07:35

Dvě stě kamer, inteligentní semafory i desítky řidičů ve vozidlech MHD ve městě. To všechno by nově mělo pomáhat lépe řídit silniční provoz v Pardubicích. Dopravní podnik totiž dokončil stavbu nového centrálního dispečinku. A právě tam se všechny důležité informace o dopravě v krajském městě sbíhají.

Luboš Moravec, jeden z pracovníků nového centrálního dispečinku sedí u počítače a před sebou na zdi má šest velkých obrazovek. Na nich může sledovat jak městské kamery, tak polohu jednotlivých spojů. „V tuhle chvíli ranní špička opadla, a pokud se podíváme před sebe, kde mám výčet zpoždění, tak v současné době je největší zpoždění šest minut.“

Pracovník dispečinku sleduje polohu vozů pardubické MHD

Pardubice už několik let budují systém takzvaných inteligentních semaforů a i ty jsou na centrální dispečink napojené. Pracovníci je mohou ručně ovládat jednoduše řečeno od stolu. „Z toho důvodu se i budoval tento centrální dispečink, který by měl právě mít možnost v určitých kritických situacích řídit dopravu ve městě, ovládat světelnou signalizaci a tím zlepšit průjezdnost,“ říká ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Zelená vlna pro hasiče

Na systém jsou napojení i hasiči, kteří mohou světelnou signalizaci ovládat přímo z vozidla, říká ředitel krajského sboru Aleš Černohorský. „Na našem vozidle je vysílač, který je aktivní pouze při zapnutém výstražném zvukovém a světelném zařízení a vlastně ten přijímač vysílá do křižovatky signál o tom, kterým směrem to naše auto bude projíždět a v tom směru vlastně ta křižovatka nějakým způsobem pustí zelenou vlnu a všechny ostatní zastaví.“

Dispečink má k dispozici přes 200 městských kamer. Nemusí sloužit jen ke sledování dopravy, ale i k hlídání majetku dopravního podniku. „Poměrně nedávno tady byli schopni identifikovat někoho, kdo nám rozbíjel zastávkové přístřešky, ničil skleněné výplně. Právě díky možnosti sledovat, co se děje speciálně v nočních hodinách, jsme toho hříšníka vypátrali,“ uzavírá Tomáš Pelikán. Za nový dispečink zaplatil dopravní podnik šest milionů korun.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související