Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zájem o očkování v listopadu neklesá, chodí se pro první i posilující dávky

  9:21
Zájem o očkování proti covidu-19 v posledních dvou týdnech neutichá, od poloviny října se po předchozím útlumu zvýšil. Dokazují to i konkrétní čísla, jen od začátku listopadu totiž lékaři aplikovali přes 250 tisíc vakcín, přes polovinu z nich tvořily posilující dávky. Po vládním rozhodnutí o konci proplácení testů z pojištění je také zájem i o první dávky očkování.
Jedním z očkovacích míst ve Zlínském kraji je centrum v Luhačovicích, které...

Jedním z očkovacích míst ve Zlínském kraji je centrum v Luhačovicích, které zajišťuje Klinika reprodukční medicíny a gynekologie ve Zlíně. | foto: Jan Salač MAFRA

Jen málokdo přehlédl v poslední době dlouhé fronty, které se tvořily před centry na očkování. Příkladem toho bylo například očkovací centrum na pražském hlavním nádraží, kdy se v posledních dnech tvořily fronty ještě před otevřením. Lidé navíc často čekali v řadě i mimo prostory samotné budovy nádraží. 

Fronty se tvořily také na Chodově, kde funguje další očkovací místo. „Denně očkujeme okolo 850 lidí. Co se týče dávek, tak je to v průměru kolem 60 procent prvních dávek a až 25 procent třetích dávek. Zbytek jsou druhé dávky,“ uvedla Markéta Šenkýřová, mluvčí pražského IKEMu, který tam má očkování na starosti. Lidé si ve frontě na Chodově podle ní o víkendu počkají okolo 20 minut, během týdnu maximálně 45. 

Zájem o očkování mají lidé i v dalších kraích. Bez registrace lidé mohou přijít například na Kliniku reprodukční medicíny a gynekologie ve Zlíně. 

Fronty na očkování se prodlužují, přibývá i zájemců o první dávky

„Je to velký nárůst. V porovnání s minulými dny jsme se také hodně polepšili s počty klientů, kteří přicházejí na první očkování,“ popsal lázeňský lékař Ladislav Michálek. 

„Mnozí pochopili, že očkování potřebují ze zdravotních důvodů, někteří se rozhodují kvůli ekonomickým a společenským důvodům,“ uvedl pro iDNES.cz.

Zájem o očkování se zkrátka zvýšil. A čísla mluví sama za sebe  - ve dvou dnech minulý týden počet aplikovaných injekcí s vakcínou překročil 50 000, o týden dříve jich bylo maximálně 43 000 a týden předtím bylo maximum 32 000. 

Jste očkovaní proti koronaviru?

celkem hlasů: 10687
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 2. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

Stoupá zájem i o první dávky. Zatímco ke konci října se toto číslo pohybovalo okolo 10 až 14 tisíc prvních dávek denně, jen v pátek minulý týden se podalo 21 355 prvních dávek.

Že je zájem o očkování, dokládají i další data - ministerstvo zdravotnictví od začátku listopadu registruje 257 316 vykázaných očkování. Za celý říjen to přitom bylo „pouhých“ 437 172 dávek vakcín.  

Jak naznačil lékař Michálek, za náhlým zájmem o očkování může být i říjnové rozhodnutí vlády, která schválila, že od 1. listopadu jsou preventivní testy na covid-19 hrazené z veřejného zdravotního pojištění pouze dětem a mladým do 18 let, plně očkovaným a lidem se zahájeným očkováním nebo těm, kteří se nemohou očkovat. Zároveň se zkrátila doba platnosti negativního testu jako potvrzení o bezinfekčnosti. U PCR testů ze sedmi dní na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin. 

Roste i počet posilujících dávek

Postupně roste také počet takzvaných poslujících dávek očkování - tedy třetích dávek. Ty dostávají lidé nyní po šesti měsících od poslední dávky. Předtím byl minimální odstup osm měsíců. Na konci roku bude mít v zemi nárok na toto očkování přes 3,2 milionu lidí.

Podle stránek ministerstva zdravotnictví si pro svou posilující dávku přišlo přes 362 tisíc lidí, jen za neděli to bylo 4 393. Minulý týden dokonce počet posilujících dávek třikrát překonal počet 29 tisíc.

V Česku se proti covidu očkuje od konce loňského prosince. Zdravotníci za tu dobu podali lidem přes 12,5 milionu dávek. Plně očkováno je přes 6,13 milionu lidí. Možnost registrace očkování se postupně otevírala jednotlivým věkovým skupinám, děti od 12 let se mohou registrovat od 1. července.

Podle dat ministerstva zdrvotnictví z 6. listopadu má v Česku ukončené očkování 57,3 procent obyvatel. Co se týče konkrétních věkových kategorií, například v té 30 až 34 let má ukončené očkování 51,3 procent lidí. To je méně než například u věkové skupiny 16 až 29 let, ve které má ukončené očkování 52,6 procent, nebo ve skupině 35 až 39 let, kde je po ukončeném očkování 55,3 procent lidí.

„Celkově bylo v ČR očkováno alespoň jednou dávkou již 6 320 758 osob starších 12 let, což je 67,7 procent této populace (k 1. 1. 2021 bylo podle dat ČSÚ v ČR 9 334 672 osob ve věku 12 a více let, pozn. red.), z nich u 6 132 697 osob (65,7 procent populace 12+) bylo očkování již dokončeno,“ uvádí resort ve svém posledním reportu

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v neděli uvedl, že podporuje očkování proti covidu-19 pro děti od pěti let. Česko má podle něj vakcíny pro děti od pěti do 11 let již objednané. Očkovat s nimi bude moci začít poté, co je schválí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Ta léčivé přípravky začala teprve posuzovat.

Vláda chystá na podporu očkování novou kampaň. Podle premiéra Andreje Babiše bude „brutální“. Inspirovala se prý „obrázky z cigaretových balíčků“. běžet má zejména na sociálních sítích. 

Brutální fotky umírajících v covidáriích? Vláda spustí novou kampaň

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...