Pro žáky ostravské ZŠ Nádražní se testování stalo rutinou

9. listopad 2021 07:50

Na některých školách v Moravskoslezském kraji už začíná být pravidelné testování rutinou. Na Ostravsku, Opavsku a Karvinsku děti absolvovaly testy v tomto školním roce už počtvrté. Například na Základní škole Nádražní v Ostravě si na pravidelné odběry zvykli už i rodiče.

Děti testovací sady už dobře znají, dostávají pořád ty stejné. Vytahují z obalu vatové tyčinky, vytřou si s nimi nos a potom je strčí do testovacích nádobek. „Lehké,“ hodnotí průběh odběrů Ladislav, souhlasí s ním i jeho spolužačka Rose: „Jsem na to zvyklá a jde mi to dobře.“

Čtěte také

Děti i učitelky už mají testování nacvičené. V tomto školním roce ho absolvují už počtvrté. „Je to zatěžující, ale bereme to už jako rutinu,“ říká ředitel Libor Novotný. Problém s testováním nemají ani rodiče. „Víceméně všechny děti se testují ve třídách, žádný rodič v současné době nepožaduje, aby byl u toho. Ale ani to není pro nás problém,“ dodává ředitel.

Během prvních tří kol odběrů neměla škola jediného pozitivního žáka. „Je pravdou, že rodiče jsou zodpovědní, a nemocné děti do školy neposílají. Za to jim chci poděkovat. A budu věřit, že to tak bude pokračovat dále,“ doufal ředitel Libor Novotný ještě před vyhodnocením čtvrtého kola testování. Krátce na to mu ale třídní učitelé nahlásili dva žáky s pozitivním testem.

Škola teď čeká na výsledky PCR testů, podle nich by se potom rozhodlo o případné karanténě.

Spustit audio

Související