Vydával se za amerického vojáka, žena z Brna přišla téměř o milion

Přidat na Seznam.cz

Skoro tři čtvrtě milionu korun získal v minulých týdnech na Brněnsku zatím neznámý pachatel. Stačila mu k tomu osvědčená legenda o americkém vojákovi sloužícím v zahraniční misi.

S devětačtyřicetiletou ženou, které nabídl na sociální síti přátelství, si skoro dva měsíce dopisoval než ji požádal o ruku. K realizaci bylo nutné opustit kábulskou misi. Na to, aby mohl jednotku opustit, bylo nutné zaplatit poplatek. Jakmile žena poplatek v přepočtu skoro dvě stě tisíc korun zaplatila, dorazil další požadavek. Tentokrát na třicet tisíc dolarů za přepravu vojáka soukromým letadlem. To žena, i přes postupné snižování sumy, odmítla a požádala o vrácení zaslaných peněz. Peněz se nedočkala a následně vztah ukončila.

S odstupem času přišla možnost obnovení vztahu a s tím svitla i naděje na vrácení odeslaných peněz. Voják ženě mailem sdělil, že byl totiž převelen do Jemenu a budoucí manželce poslal v balíku více než milión dolarů. Jenže doručení zásilky bylo najednou podmíněno zaplacením podivných poplatků. Byť žena odeslala v přepočtu dalších skoro tři sta tisíc korun, přicházely další požadavky. Ty už, i v reakci na preventivní články na internetu, neakceptovala a případ oznámila policii.

Hodně podobný příběh si prožila třiasedmdesátiletá žena ze stejného regionu. Ta v reakci na komunikaci převážně v internetových aplikacích postupně odeslala americkému vojákovi sloužícímu v Sýrii na podvodné účty skoro dvě stě tisíc korun. Nebýt razantních intervencí dětí, kterým se svěřila, mohla přijít o mnohem vyšší částku.

Zdroj: Policie ČR