Šestatřicetiletý Michail Kulkov z Ruska zvítězil ve 21. ročníku Otrokovického půlmaratonu. Ten byl zároveň Memoriálem MUDr Josefa Podmolíka. Kulkov dosáhl v závodu dlouhém 21,1 kilometru rozloženém do sedmi okruhů, času 1:06:08. Stříbrnou příčku vybojoval s desetisekundovou ztrátou Jiří Homoláč (VSK Univerzita Brno), třetí byl v čase 1:09:24 Ukrajinec Artem Kazban. Nejúspěšnějším regionálním atletem v závodu byl Martin Čmelík z Leskovce. Reprezentant SK Hranice obsadil díky času 1:15:25 sedmou pozici. Malenovický Filip Vabroušek (AK Zlín, 1:16:58) skončil devátý a Jaroslav Vicher z Míškovic (KESBUK – TJ Jiskra Otrokovice, 1:18:30) doběhl do cíle desátý.

Závod se konal v rámci otrokovického ERSTE Premier běžeckého festivalu 2021.

,,V Otrokovicích jsem si chtěl zaběhnout osobní půlmaratonský rekord. Myslel jsem na čas 1:16:00. To se mi i s rezervou podařilo, když jsem zdolal čas 1:15:25,“ pochvaloval si Martin Čmelík.

Závod v Otrokovicích mu doporučil trenér Jan Kohut.

,,Už před startem bylo jasné, že o medailové pozici zabojují Kulkov, Homoláč a Kazban,“ věděl Čmelík.

Atlet z Leskovce v barvách AK Hranice nepřepálil začátek. Závod proto zvládl velmi dobře takticky a absolvoval ho bez větší krize.

,,Od úvodního kilometru jsem zvolil optimální tempo a běžel jsem ve druhé větší skupině. Později se startovní pole nadělilo na menší skupinky a já jsem se držel na desáté příčce. Z ní jsem se s přibývajícími kilometry posunoval dopředu, abych se v průběhu osmnáctého kilometru probojoval na sedmé místo. Na něm jsem zůstal až do cíle. Trochu mě ale mrzí, že jsem na sedmé pozici běžel osamoceně. Můj půlmaratonský čas v Otrokovicích mohl být možná ještě lepší,“ kalkuloval vytrvalec z Valašska. Čmelíkovým dalším podzimním běžeckým vrcholem bude start na mistrovství republiky v přespolním běhu na konci listopadu ve Valašském Meziříčí.

Závod žen ovládla v čase 1:19:01 Barbora Macurová z Frýdlantu nad Ostravicí (2BWINNER Team/Sportega), před Marynou Nemczenkovou z Ukrajiny. Ta byla v cíli pomalejší o 2 minuty a 18 sekund. Bronzovou pozici vybojovala Eva Filipiová z Olympu Brno (1:21:26). Kateřina Hálová (AK Zlín) brala za čas 1:29:15 čtvrté místo, Jana Žaludková ze Zlína skončila zásluhou času 1:36:40 pátá, Iva Karafiátová (Mattoni Freerun Zlín) si zaknihovala za čas 1:42:12 zisk sedmé příčky.

,,Na začátku jsem se snažila držet nejlepších mužů. Brzy se ale na mém výkonu projevila únava z minulého víkendu ze závodu do vrchu v Itálii. Proto jsem si po prvním kole nastavila svoje tempo, které jsem si držela až do cíle,“ přiznala Barbora Macurová. Soupeřky na trati si nehlídala.

,,Pořád jsem běžela podle svého pocitu a otrokovický půlmaraton jsem brala jako kvalitní trénink,“ nezapírala vytrvalkyně z Frýdlantu nad Ostravicí.

Na trati se míjela s přítelem Filipem Bukovjanem. Ten běžel svůj první maraton v kariéře.

,,A zvládl ho ve stejném tempu, jako já půlmaraton. Proto jsem na něho pyšná,“ chválila Macurová. V půlmaratonu se jí paradoxně nejlépe běželo v posledních dvou kolech.

,,A to i přesto, že v tom posledním byly trochu zmatky kvůli směru trati,“ prozradila ještě atletka ze severu Moravy.

V Otrokovicích měla početný fanklub.

,,Ten zařídil děda Josef Bukovjan, který nás s Filipem kontroloval od startu až do cíle. Velký dík patří také Romanovi Glůzovi. Ten se postaral o nejlepší support pro mě i Filipa,“ děkovala Barbora Macurová. Po půlmaratonu však běhání neměla dost.

,,Měla jsem ještě čest zaběhat si ve štafetě Retro Repre s legendárním Róbertem Štefkem a s jedním s nejlepších maratonců v minulosti s otcem Filipa Vlastimilem Bukovjanem. A v tomto složení společně s Martinem Kleiblem jsme štafetový závod vyhráli,“ užívala si pobyt v Otrokovicích Macurová.

DALŠÍ VÝSLEDKY ERSTE PREMIER BĚŽECKÉHO FESTIVALU V OTROKOVICÍC­H 2021:

Maraton a půl (63,3 kilometru):

Muži:

  1. Daniel Orálek (AC Moravská Slavia Brno) 4:38:51
  2. Filip Reiskup (Kvasice) 5:13:39
  3. Miroslav Kolařík (Slečínky Napajedla) 5:46:47

Ženy:

  1. Ivana Butoracová (Slovensko) 5:08:27
  2. Gabriela Dunajská (ELJAMRUN Zlín) 5:30:18

Maraton a půl štafety (63,5 kilometru):

1. Veronika Jínková, Radek Trčka (Mattoni Freerun Zlín) 5:14:12 Maraton (42,1 kilometru):

Muži:

  1. Pavel Šedík (AK Kyjov) 2:32:04
  2. Filip Bukovjan (KESBUK/2BWINNER Team) 2:39:25
  3. Josef Hubáček (Continental VUK – KESBUK) 3:04:35

Půlmaraton štafet (21,1 kilometru):

  1. Retro Repre + BP 99 (Róbert Štefko, Vlastimil Bukovjan, Martin Kleibl, Barbora Macurová) 1:17:26
  2. Panthers Otrokovice 1:21:00
  3. Biatlon Halenkovice I. 1:21:32

Půlmaraton smíšených štafet mládeže (21,1 kilometru):

  1. Biatlon Halenkovice I. 1:21:32
  2. Biatlon Halenkovice II. 1:28:05
  3. Atletika Holešov 1:33:57