Dvaačtyřicetiletý Jiří Petr z Kovalovic u Brna (Salomon/Suunto) zvítězil v11. ročníku Zlínského Sri Chinmoy podzimního půlmaratonu. Největší favorit dosáhl v neděli v Přílukách v 21,1 kilometru dlouhém mezinárodním podniku rozloženém do devíti okruhů, času 1:11:18. Ten je zároveň mužským traťovým rekordem závodu. Stříbrnou příčku obsadil časem 1:17:12 David Nezveda (TJ Spartak Třebíč), třetí místo vybojoval Jiří Klement z Lubné na Kroměřížsku (Dressme.cz, 1:18:29). V konkurenci 69 půlmaratonců doběhl Jiří Červenka (SP Malenovice, 1:18:36) čtvrtý, pátý skončil Pavel Grepl (Grapefruit – Laufteam, 1:18:57).

,,Závod jsem absolvoval po sobotní večerní a noční oslavě Krále triatlonu a oslavě 30. výročí založení našeho klubu Titan Trilife Zlín. Takže v neděli ráno to nebylo z pohledu přípravy a spánku ideální,“ přiznal Jiří Klement, nejúspěšnější vytrvalec ze Zlínského kraje v letošním podzimním půlmaratonu v Přílukách.

Závod přesto rozběhl konstantním tempem.

,,Důležité bylo, že jsem nepřepálil začátek a také, že jsme se v každém kole s Jiřím Červenkou střídali v udávání tempa. V posledním okruhu jsem se však Jiřímu mírně vzdálil a s menším odstupem před ním jsem doběhl do cíle na bronzové příčce,“ potěšil Klementa povedený výsledek.

Ten sezonu ukončil už před 14 dny v Ironmanu v Portugalsku.

,,Když mi to ale víkendová práce dovolí, tak si letos ještě rád zaběhnu jakýkoliv závod. Zejména, když ho bude doprovázet takové počasí, jako v neděli v Přílukách, kde jsem se chvílemi potil jako při letním zlínském Festivalovém půlmaratonu,“ uvedl Jiří Klement v cíli s úsměvem.

Žen se na startu sešlo čtrnáct. Zlatou příčku mezi nimi s velkým náskokem vybojovala sedmatřicetiletá Eva Kučerová z Lukova (Mattoni Freerun Zlín, 1:34:46). Druhá byla díky času 1:43:07 Ester Smutná z PSK Přerov, bronz brala za čas 1:49:53 Katarína Petrová z Kovalovic u Brna.

,,Do půlmaratonu v Přílukách jsem šla s cílem alespoň trochu si vylepšit čas 1:38:11 z loňského března,“ plánovala Eva Kučerová.

Přestože silniční rovinaté půlmaratony nejsou její oblíbené distance, tak se jí běželo velmi dobře.

,,Hned od startu jsem se mezi ženami probojovala na první místo a už jsem na něm zůstala. Nicméně menší krize mě potkala kolem 16. kilometru, kdy se mi díky novým běžeckým botám udělalo několik puchýřů na obou chodidlech. Ovšem ani tato nepříjemnost mi nezabránila zdolat o 3 minuty a 25 sekund osobní půmaratonský rekord,“ radovala se Kučerová.

Lukovská vytrvalkyně se už tuto sobotu postaví na start dalšího závodu a to ve zlínské Kovářské pětce.

,,Potom odjedeme s rodinou na regenerační pobyt v termálních lázních v Maďarsku, kde budeme nabírat síly na další závody,“ prozradila ještě Eva Kučerová.

Sri Chinmoy podzimní půlmaraton v Přílukách byl zařazen do celoročního seriálu Běhy Zlín 2021. Dalším závodem z tohoto seriálu bude už tuto sobotu 13. listopadu Kovářská pětka ve Zlíně. Ta se koná v bývalém Baťovském areálu, kde si můžou zazávodit všechny seniorské kategorie, ale také děti a mládež. Informace jsou na webu www.behyzlin.cz.