Zde může být vaše reklama.

Disko Envelopa mizí před očima

Disko Envelopa mizí před očima

foto: Lukáš Blokša

10. 11. 2021 - 07:00

Škodlivý azbest z bývalé diskotéky na Envelopě je pryč, stavbaři brzy začnou s demolicí a po legendárním prostoru zbydou jen vzpomínky. Místo, kde to v 90. letech žilo a kam se podle pamětníků sjížděly bavit davy mladých lidí z Olomouce, okolí i větší dálky, nahradí novostavba.

"Demoliční práce začaly v polovině srpna a zatím běží podle plánu. Aktuálně dělníci dokončili demontáž stavebních částí obsahujících azbest, při níž bylo nutné stavbu zakrýt a zajistit podtlakové pásmo, aby nedocházelo k úniku azbestových vláken do okolí. Oproti původním předpokladům byl přitom azbest obsažen nejen v plášti, ale i ve střeše budovy, i přesto se daří harmonogram prací plnit," uvedl na dotaz Večerníku mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Podle jeho slov by po odstranění lešení měla následovat strojní demolice. Postup prací by tak měl být rychlejší a viditelnější. Hotovo by mohlo být už na přelomu roku, pak začnou stavební práce.  "Délka výstavby je plánována na 15 měsíců," doplnil Havrlant. Cena novostavby je odhadovaná na 165 milionů bez daně.

Ten už dříve Večerníku prozradil, co by mělo na místě vzniknout. "V areálu, který se začlení do stávajícího univerzitního kampusu, vznikne Centrum inovací a transferu Univerzity Palackého, jehož hlavním posláním je transfer technologií a znalostí z UP. V Centru a v návaznosti na něj by měly vznikat inovativní firmy jak s technologickým, tak znalostním zaměřením," prozradil účel nové stavby Havrlant.

Firmy, které najdou v centru své místo, by se podle Havrlantových slov měly rekrutovat z oborů optiky, zdravotnictví, nových materiálů, ale místo se najde také pro pedagogiku, filozofii, právo, IT a kreativní průmysl.

Nové univerzitní centrum nabídne celou řadu využití

"V přízemí budovy budou vedle vnitřních parkovacích stání také dvě obchodní jednotky, ve vyšších patrech potom kanceláře, laboratoře, prostor pro coworking a jednací místnosti. Pro odpočinek bude sloužit atrium a také terasa na střeše budovy," uvedl Havrlant.

Areál, který začne na Envelopě v nejbližších měsících vznikat, je navržený tak, aby splňoval velmi přísné požadavky udržitelnosti, na fasádě se mají objevit plochy s vysázenými rostlinami, které budou zalévané padající dešťovou vodou, v okolí se pak chystá výsadba nové zeleně, díky čemuž by mělo docházet k přirozenému ochlazování prostoru.

Další články