Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si hostinu jako od šéfkuchaře aneb 5 typů knedlíků ke svatomartinské huse

Připravte si hostinu jako od šéfkuchaře aneb 5 typů knedlíků ke svatomartinské huse
sdílet:

Svatomartinské oslavy jsou za dveřmi a královská posvícenská hostina se dá skvěle připravit jednoduše i doma. Máme pro vás tipy, jak na to. Zaměřili jsme na typy knedlíků, které se rozhodně nemusíte bát podávat u slavnostního stolu. Inspirovali jsme se tradicí i novými chutěmi a věříme, že si z nabídky osvědčených receptů vyberete svého knedlíkového oblíbence.

Oslavy sv. Martina se v mnoha domácnostech neobejdou bez přípravy tradiční svatomartinské husy. Ta se zpravidla podává s červeným zelím a knedlíkem. Jaké knedlíky se k huse hodí? 

Bramborový knedlík

Tradiční bramborový knedlík patří mezi klasiky české kuchyně a s pečeným masem tvoří dokonalý chuťový tandem na talíři.

  • Pro svou chuť a konzistenci se velice dobře hodí k mastným jídlům. S jejich pomocí elegantně dopravíte výpek a šťávu do pusy. 
  • Vyzkoušejte náš oblíbený recept na bramborové knedlíky nebo nadýchanou verzi v podobě kynutých bramborových knedlíků
  • Na bramborové knedlíky se hodí polohrubá nebo hrubá mouka, brambory volte spíše moučné, tedy varný typ C, případně B.

Tvarohový knedlík   

Nebojte se experimentovat a připravit si ke svatomartinské huse tvarohový knedlík. Zároveň oproti přípravě bramborových knedlíků ušetříte spoustu času, protože nemusíte předem nic vařit a čekat na zchladnutí. Tvarohové knedlíky jsou hotové raz dva a můžete se do jejich tvoření pustit až ve chvíli, kdy zlatavá kůrka husy volá po vyndání z trouby.

Karlovarský knedlík

Na talíři skvěle vypadá, díky bylinkám totiž hraje barvami. To je tradiční karlovarský knedlík, který se hodí nejen ke svatomartinské huse, ale třeba i k pomalu pečenému vepřovému masu.

Krupicový knedlík

Knedlíky, ve kterých je rafinovaně ukrytá křupavá slanina, jenž jim dodá neodolatelnou chuť a zároveň zamezí tomu, aby vám knedlíky připadaly suché. 

  • Krupicové knedlíky jsou krásně vláčné a budete-li je vařit ve vývaru, jejich vůně bude skvěle ladit i k výrazné vůni pečené husy.
  • Knedlíky s krupicí tvoří oblíbenou přílohu masových pokrmů. 

Kukuřičný knedlík

Výčet knedlíkových receptů by nebyl úplný, kdybychom nepřidali jeho hrnkovou variantu. Nejde však o hrnkové odměřování surovin, ale o vaření knedlíku přímo v hrnečku.

  • Vyzkoušet můžete recept na hrnečkové knedlíky podle Oldřicha Sahajdáka, které díky žloutku a nastrouhané karotce získají krásně oranžovou barvu.
  • Bleskově v hrníčku můžete připravit také kukuřičný knedlík a získat tak bezlepkovou variantu knedlíků. Namísto kukuřičné mouky můžete použít polentu, množství odpovídá mouce v receptu. 
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč